Darende´de kayısı ağaçları erken çiçek açtı

Havaların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Darende´de, bazı bölgelerde kayısı ağaçları ve meyve ağaçları erken çiçek açtı. Bu durum üreticileri tedirgin ediyor.

Darende´de kayısı ağaçları erken çiçek açtı
14.03.2016 13:58:22 7480 0

 

Havaların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Darende´de, bazı bölgelerde kayısı ağaçları ve meyve ağaçları erken çiçek açtı. Bu durum üreticileri tedirgin ediyor.

Malatya kayısı üretiminin %32 sini gerçekleştiren Darendeli üreticiler, erken çiçek açan ağaçlarının önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarının eksileri göreceği günlerde, don vurma tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktan endişe ediyor.

İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma konuya ilişkin bir açıklama yaparak: "2010 yılında da don olaylar meydana gelmişti. Fakat şunu söyleyebiliriz. Malatya´da uzun yıllar çiçeklenme ortalaması mart ayının üçüncü ve dördüncü haftasıdır. Bizim istediğimiz de budur. Mart ayının son haftası çiçek açtığı zaman birçok don riskini de atlatmış olmaktadır. Elbetteki sıcaklıkların anormal yükselmesi ağaçlarda bir takım anormalliklere yol açabilir. Mesela bunlardan bir tanesi şu anda yaşadığımız olay, ağaçların erken çiçeklenmesi. Erken çiçeklendiği zaman don riskinin artması söz konusu. Ağaçlar erken çiçek açtığı zaman, mutlaka dondan zarar görecek diyemeyiz. Bu önümüzdeki günlerdeki iklim durumuyla ilgilidir. Fakat genel olarak sıcaklıklar yüksek seyrettiği zaman ağaçların erken çiçek açması, meyvenin küçük kalması veya erken olgunlaşması gibi anormalliklere yol açabiliyor." dedi.

Kayısı üreticisi Mehmet Kır da, ağaçların bu yıl bir ay erken açtığını ifade ederek: ?Bu nedenle vatandaşlar da tedirginlik içerisinde ve şu an bölgeye yağmur yağıyor. Geçen sene de bu zamanlar yağmur yağdı ve bölge bölge bazı sıkıntılar yaşandı. Bizlerde elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Kayısılarımızı ilaçladık, çiçek ilacı da septik. Bundan sonraki süreç havalara bağlı. Bazı televizyon kanalları mart ayında sıcaklıkların düşeceğini söyleyerek, özellikle tarımla uğraşan vatandaşları uyarıyor. Bir don olayı yaşanırsa bizler bir şey yapamayız, artık bundan sonrası nasip kısmet. Havaların durumu kayısının da akıbetini belirleyecek.? dedi.

2014 yılının mart ayının son günlerinde yaşanan don olayı sonrası ilçedeki kayısı ağaçlarının yüzde 95´i zarar görmüş ve kayısı üretimi büyük oranda düşmüştü. Vatandaşlar, 2014 yılında yaşanan zirai don olayı nedeniyle bu mart ayını da endişeli bir biçimde geçiriyor.