Darende ?Kent Müzesi´ne kavuşuyor

Tarihi Cumhuriyet İlk Okulu binası Kent Müzesi olarak restorasyon ediliyor.

Darende ?Kent Müzesi´ne kavuşuyor
Kültür-Sanat 21.10.2015 16:49:30 1161 0

 

    Tarihi Cumhuriyet İlk Okulu binası Kent Müzesi olarak restorasyon ediliyor.

    Darende Belediyesi´nin önemli kültür ve sosyal projelerinden biri olan kent müzesi, tarih, uygarlık ve kültür beldesi olan ilçemizin ayrı bir yaşam alanı daha kazandırılmış olacak. 24 saat yaşayan bir kompleks olarak restorasyon edilmekte olan tarihi okul, ilçeye hakim bir tepede yer almakta. Darende´nin Türkiye çapında tanınmışlığını artıracak olan bu proje ilçenin tarihi, sosyal yaşamı ve kültürünün yaşatılmasına önemli katkılarda bulunacak.

    Restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Belediye Başkanı Süleyman Eser, gazetecilere açıklamada bulunarak yaklaşık 480 bin lira finansman sağlayarak müzeyi Darende´ye kazandıracak olan Fırat Kalkınma Ajansı´na teşekkür etti.

    Eser, Cumhuriyet Okulu Kent Müzesi projesinin Tarihi Kentler Birliği tarafından ?restorasyon projesi´ dalında birinci seçildiğini ve çalışmayı oldukça önemsediklerini kaydetti.

   Tarihi Cumhuriyet İlkokulu binasının kent müzesine dönüştürülme çalışmalarının iki aşamadan oluştuğu bilgisini aktaran Başkan Eser, ?İlk olarak 630 metrekarelik kapalı alanda çalışmalarımız başladı. Binanın dış görüntüsüne sadık kalınarak bu çalışmalar yürütülecek. Bu çalışmalar kısa bir süre sonra tamamlanacak. Daha sonra müzenin iç kurulumu için çalışmalara başlatılacak. Tüm bu çalışmaların 2016 sonuna kadar tamamlanmasını amaçlıyoruz. Böylece güzel Darende´miz kent müzesine kavuşmuş olacak. Çevre düzenlemeleri ile Darende´nin şehir tarihiyle ilgili görsellerin yanı sıra sergi salonları, geçmişten günümüze Darende fotoğrafları, etnografik ürünler ve tarihi eserler yer alacak? dedi.

   İlçe turizmine önemli bir eser olacak olan Kent Müzesi´nin ayrıca Darende´nin ?yaşayan hafızası´ olma özelliği taşıyacağını söyledi.

   Başkan Eser´e incelemede eşlik eden Kaymakamı Ali Türk de, hem kent müzesi, hem de yöresel ürünlerin tanıtılıp satılacağı ve sosyal etkinliklerin yapılacağı ilçenin hafızasının canlı tutulacağı bir yapıt olacak olmasından dolayı önemli bir eser olacağını vurguladı.


Anahtar Kelimeler: Darende Kent Müzesi kavuşuyor