Dağ meyvesi "alıç" kırsaldakilere ek gelir sağlıyor

Dağ meyvesi
15.10.2020 15:20:00 4183 0

İlçemiz kırsalında yaşayan vatandaşlar dağlardan topladıkları alıçla ek gelir sağlıyor.

Aşağıulupınar Mahallesi'nde yaşayan aileler, traktörlerle çıktıkları dağlardan topladıkları 4 farklı alıç çeşidini satarak aile bütçesine önemli gelir sağlıyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde talebin arttığı belirtilen meyvenin, aynı zamanda reçel, marmelat ve sirke yapımında da kullanılıyor.

Yöre halkı tarafından kalp, tansiyon ve mide rahatsızlıklarına iyi geldiğine inanılan alıç, vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.

Dikenli ve çalı tipi ağaçlarda eylül ayından sonra yetişen sarı, kırmızı ve turuncu renkteki alıçların satışından kırsalda yaşayanlar önemli gelir elde ediyor.

Aşağıulupınar Mahallesi'nde yaşayan ve topladığı ürünün satışını yapan Murat Kul, gazetemiz muhabirine, pandemi sürecinde doğal şifa kaynaklarına ilginin arttığını söyledi.

Alıcın şifa kaynağı olduğuna inanıldığını kaydeden Kul, şöyle devam etti:

"Ailecek sonbaharda dağlara çıkıp 4-5 ton kadar alıç topluyoruz. Alıçtan marmelat, pestil ve sirke yapıyoruz. Ayrıca hem pazarda satılıyor hem de il dışına İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlere gönderiyoruz. Pandemi süresince alıca rağbet arttı. Alıç bildiğimiz kadarıyla, kalp damar hastalıklarına, mide hastalıklarına ve solunum hastalıklarına iyi geliyor. Biz bunları toplayıp şifa bulması için insanların hizmetine sunuyoruz."

- "Ürün rakımı yüksek kesimlerde oluyor"

Alıcın kırsalda yaşayanlar için maliyetsiz güzel bir gelir kaynağı olduğunu dile getiren Kul, şunları kaydetti:

"Alıç, köyümüzün dağlarında kendiliğinden yetişiyor, tamamen organik. Sabahları erkenden ailecek çıkıyoruz. 20 kilometre yaylalara tırmandıktan sonra sabah serinlikte topluyoruz. Akşam tüccarlar bizden kilosunu 5-7 lira gibi değişen fiyatlarla satın alıyorlar. Onlar da pazarlarda 10-12 lira arasında satıyor. Ürün rakımı yüksek kesimlerde oluyor. Dikenli bir ağacı var. Toplaması zahmetli olsa da sonbaharda bize de güzel bir gelir kaynağı oluyor."