Başdirek Ovası’nda yetiştirilen ve ilçemiz ekonomisine 15 milyon lira girdi sağlayacak olan şeker pancarı hasadı devam ediyor.
7 bin dönüm alana ekilen şeker pancarının hummalı hasadı, zorlu hava koşullarına rağmen sürdürülüyor. Tarlalarda sökme ve nakliye çalışması yürüten çiftçiler, hasattan sonra elde ettikleri ürünleri Malatya Şeker Fabrikası’na teslim ediyor.
Tarlalardan sökülen pancarın fabrikada şekere dönüştürülmesiyle ekonomiye 15 milyon lira katkı sağlanması hedefleniyor.
Malatya ve çevre illerinden getirilen şeker pancarları içerisinde stoklanmaya müsait ve polar seviyesinin en yüksek olması nedeniyle kontrollü olarak her geçen yıl üretim sahası artıyor.
Şeker pancarı üreticisi Abdullah İçli, bu yıl ekim yapılan 7 bin dönümlük alandan yaklaşık 35 bin ton pancar hasadı beklediklerini söyledi.
Malatya’nın ilçeleri içerisinde en büyük ekim sahasının bulunduğu Başdirek Ovası’nda bölgenin şeker oranı yüksek en kaliteli şeker pancarını ürettiklerini anlatan İçli, “7 bin dönüm alanda şeker pancarı üretimi yapıyoruz. Bu yıl rekolte beklentimiz 35 tonun üzerinde gerçekleşiyor. Gelecek yıl sulanabilir arazilerin artmasıyla bu rakamı ikiye daha da artırmayı hedefliyoruz. Bizim ekim sahamızın avantajı şeker oranının yüksek olması. 19-20 polar seviyesinde şeker elde ediyoruz. Malatya’nın çevre ilçeleri içerisinde en kaliteli mahsulü fabrikaya biz veriyoruz. Bizim pancarımız stoklanmaya daha elverişli.” dedi.
Son beş yılda üretimin katlanarak devam ettiğini belirten İçli, “Burada 5 yıldır şeker pancarı ekimi yapıyoruz. Suya kavuşunca dededen kalma tarımı geliştirerek endüstriyel tarıma geçtik. Yeni ekim sahası olduğu için herhangi bir kota problemimiz yok. Ürünün kaliteli olması ve şeker oranının yüksek olması sebebiyle fabrika bizi destekliyor. Pancarlarımızın kaliteli olmasının nedeni rakımın yüksek olması, gece gündüz arasındaki sıcaklık farkının yarı yarıya olması ve sulamaya yeni açılmış işlenmemiş toprak olmasından kaynaklanıyor.” diye konuştu.
İçli, pancar sökümü ve nakliyesinin Aralık sonuna kadar süreceğini kaydederek son olarak şunları söyledi; “Bu sene zorlu bir üretim yılı geçirdik. Su sorunları ile uğraştık. Pancarımıza istediğimiz kadar su verilemedi buda rekolte kaybına neden oldu. Dönümde 6-7 ton ürün alıyoruz. Bu da verdiğimiz emeğin karşılığı olarak bizleri, üreticileri memnun ediyor. Nisan ayında başladığımız serüvenimiz Aralık ayında son buluyor. Tarla sürmek, tohum ekmek, çapalamak, ilaçlamak, gübrelemek ve kaldırma işlemlerinin ardından pancarın zorlu üretim maratonu tamamlanıyor.”