Bin 100 rakımın altındaki kayısılar dondu

Kayısı ağaçları çiçek açtıktan sonra gece sıcaklıkların sıfırın altına düşmesi nedeniyle Darende´de bin 100 rakımın altındaki kayısı çiçeklerini bölge bölge don vurdu.

Bin 100 rakımın altındaki kayısılar dondu
Gündem 17.03.2016 17:34:32 3084 1

 

Kayısı ağaçları çiçek açtıktan sonra gece sıcaklıkların sıfırın altına düşmesi nedeniyle Darende´de  bin 100 rakımın altındaki kayısı çiçeklerini bölge bölge don vurdu. Darende Ziraat Odası Başkanı Vedat Ali Kaya, son 5 yıl da 4´üncü kez zirai don yaşanan ilçede, zararın büyüklüğü önümüzdeki hafta içerisinde gece eksileri bulan soğuk havaların bölgeyi terk etmesiyle ortaya çıkacağını söyledi.

Ziraat Odası Başkanı Vedat Ali Kaya Gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede yaklaşık 100 bin dekar alanda meyve veren 1 milyon 350 bin kayısı ağacı bulunduğunu ve rakımı düşük olan yerlerde zararın büyük olduğuna dikkat çekti.

Kaya; ?Darendeli çiftçilerimiz son 5 yılda 4 defa don maruzuna kalmıştır. Bugünde gece zirai don sebebiyle kayısı çiçeklerimiz haşlanmış, simsiyah olmuş durumda. İlçemizde kayısı ağaçlarının yüzde 85´i açtı. Hava şartlarının ağır geçtiği bu günlerde, ilk don olayı yaşandı. Önümüzdeki günlerde de hava durumuna göre don olayı görülmeye devam edecek. Şuan don zararının etkisini tam olarak bilmiyoruz önümüzdeki birkaç gün içerisinde belli olacak. Çiftçilerimiz yine mağdur durumda, sürekli borçlarını düşük faizle erteliyoruz. Fakat bu çiftçilerin neyle geçineceği hesap edilmiyor. Çiftçilerimize bu yıl alan bazlı desteklerin ödenmesini gerekmekte olduğunu düşünüyoruz.? dedi.

Başkan Kaya, ilçe sınırlarında rakımı yüksek olan bazı bölgelerde kayısı ağaçlarının henüz çiçek açamadığı için don olayından etkilenmediğini dile getirerek, ?İlçemizde Tohma boyunda kalan kırsal mahallelerimiz Ilıca, Ozan, Çınar, Hisarcık, Yenice, Balaban, Oğuzlar ve Darende ilçe merkezinde rakımın bin 100 olduğu bölgeleri şiddetli ve orta şiddette bölge bölge don vurmuş durumda.? diye konuştu.

Çiftçi İlyas İnce de, kayısı bahçesinin tamamını soğuk vurduğunu belirterek, ?Bahçemin şuan hepsi dondan dolayı zarar gördü. Son 5 yılda 1 kere kayısı alabildik haricinde 4 kere soğuk vurdu. Artık bizlere devletimiz nasıl bir çare bulur bilmiyoruz. Devlet büyüklerimizden çiftçilerimize destek bekliyoruz.? dedi.

İlçemizde gece aksileri bulan soğuk havalar, hafta sonu da etkisini sürdürecek.