Başkan Karaca, “Malatya kayısısı altın çağını yaşıyor”

Malatya kayısısı, sektöründe reform sayılacak projelerinde hizmete girmesiyle birlikte altın çağını yaşıyor.

Başkan Karaca, “Malatya kayısısı altın çağını yaşıyor”
Gündem 8.09.2022 08:42:00 2360 0

İlçe Ziraat Odası Başkanı Orhan Karaca, 2022 yılında tarihinin en yüksek fiyatı artışını yaşayan Malatya kayısısının, sektöründe reform sayılacak projelerinde hizmete girmesiyle birlikte altın çağını yaşadığını belirtti.

Hükümet, ilgili bakanlıklar ve yerel yönetimlerin destekleriyle Malatya kayısısında artık yeni bir dönemin kapılarının aralandığına işaret eden Karaca, 30 yıldır düşük seviyede seyreden fiyatların geçtiğimiz yıl Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) üzerinden ilk defa yapılan kayısı alımı ile yükselişe geçen kayısının altın çağını yaşadığını söyledi.

“Malatya kayısısında bir devrim yaşanıyor”

Geçen yıl ilk defa belirlenen taban fiyatı ile kayısıdaki yükseliş trendinin başladığını anlatan Karaca, “Bu hükümet devrim niteliğinde çok önemli iki şey yaptı. Birincisi devlet TMO üzerinden üreticisinin tüccara ezdirmeyerek geçen sene 17 lira kayısının taban fiyatını beklerken sayın cumhurbaşkanı 23 lira açıkladı. Bu bir devrimdir. Devlet, ilk defa kayısınızın garantisi benim diyerek bizlere sahip çıktı. Bu süreçle biz bu trendi yakaladık bunun farkında olmak lazım.” dedi.

Lisanslı depoculukla vatandaşın kayısısını depolama ve mecbur satma derdinden kurtulduğunu dile getiren Karaca, “TMO ve Büyükşehrin belediyesi devasa lisanslı depolar yaptı. Şuan çiftçimiz ürününü ücretsiz olarak buralara götürüyor. Artı devlet ton başına destek amaçlı parada veriyor. Burada tahlilleri yapılarak en güzel şekilde muhafaza ediliyor, devlet garantisi altına alıyor. Seli yok, afeti yok, çalınma derdi yok kimsenin yapmadığı yapılıp sigortalanıyor. Ayrıca devlet kendi bankası üzerinden malınızın tahmini değeri üzerinden sıfır faizli 6 ay kredi veriyor. Dilerseniz sizin adınıza komisyon almadan satıyorlar yine dilerseniz siz tüccara kendiniz satıyorsunuz. Depo parası istemiyor, nakliye parasını kendileri karşılıyor bunun ne büyük bir hizmet olduğunun farkına varmak lazım. Bu hükümetten önce böyle bir dünya yoktu.” diye konuştu.

Hükümet yerli esnafı taşeron firmalardan kurtardı

Başkan Karaca, Malatya’da kurulan Gümrük Müdürlüğü ile yerli esnafı ihracatçı taşeron firmalardan kurtardığını dile getirerek şöyle konuştu;

“Malatya esnafı ilk defa direk ihracat yapma fırsatını, bu hükümetin eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin gayretleriyle buldu. Kentimiz için bu çok kıymetli bir hizmet oldu. Şimdi büyükşehir belediyesi tarafından ilimize yakışacak, modern şiire pazarı yapılıyor. Ben tanıtım programına katıldım gerçekten müthiş bir şey. Yıllardır kayısımıza yakışır pazaryeri eksikliği çektik ve bu hasrette artık son buluyor. Eskiden fidancılar her yerde satış yapar alırsınız cinsi farklı çıkardı. Şimdi çok güzel fidancılar sitesi yapıldı ve artık devlet garantili sertifikalı fidanlar satılıyor. Sessizce yaşanan bu devrimlerin herkesin farkında olmasını isterim. Ben 30 yılıdır kayısı yetiştiriyorum bir rahmetli Turgut Özal döneminde bir de şimdi kayısı, altın çağını yaşıyor. Kayısının tek bir eksiği kaldı onu da çözdüklerinde her bir şey tamam olacak o da alan bazlı destek.”

Ziraat odaları olarak TMO’nun fiyat açıklamasını istemiyoruz

Başkan Orhan Karaca son olarak tüccarın TMO’ya baskı yaparak fiyat açıklaması için uğraştığını kaydederek, ziraat odaları olarak TMO’nun fiyat açıklamasını istemediklerini bu alanda vatandaşın da mahsulünü tüccara düşük fiyattan satmaması için bilgilendirme çalışması yaptıklarını dile getirerek, “Şuan tüccarlar TMO ya baskı yaparak fiyatı aşağı çekmek istiyor. Biz de Ziraat odaları olarak bu rakamın açıklanıp fiyatın aşağı çekilmesini istemiyoruz. Üreticilerimizden de aynı hassasiyeti bekliyoruz.” diye konuştu.