Altın Kemerli Zengibar Güreşleri rekorlarla tamamlandı

"Doğu´nun Kırkpınar"ı olarak bu yıl 65´incisi düzenlenen Zengibar Karakucak Güreşler ve Kültür Festivali rekor bir katılımla tamamlandı.

Altın Kemerli Zengibar Güreşleri rekorlarla tamamlandı
Gündem 5.09.2018 17:51:04 1648 0

"Doğu´nun Kırkpınar"ı olarak bu yıl 65´incisi düzenlenen Zengibar Karakucak Güreşler ve Kültür Festivali rekor bir katılımla tamamlandı. 600 pehlivanın er meydanında mücadele ettiği güreşlerde başpehlivan Çorumlu Hüseyin Gündüz oldu.

İlçemiz güreş sahasında 1 Eylül Cumartesi günü düzenlenen etkinlik, Somuncu Baba Cami İmam Hatiplilerinden Hafız Mustafa Baş tarafından okunan Kur´an-ı Kerim tilaveti ve yapılan dualarla başladı.

Darende Belediye Başkanı Süleyman Eser, Güreş Sahasında düzenlenen programın açılışında yaptığı konuşmada, er meydanına yerli, yabancı, Olimpiyat, Dünya, Türkiye, Kırpınar başpehlivanlarının da bulunduğu 600 güreşçinin katıldığını söyledi.

Eser, ?İlklere imza attık?

Başkan Eser, "Doğu´nun Kırkpınar"ı olma yolunda uzun yıllardır yapılan güreşlerin önemli bir kültürel değer olduğunu ifade ederek, ?İlklere şahitlik eden Zengibar er meydanımıza rekor seviyede güreşçi getirdik. Yine altın kemer uygulamasını başlatarak bir ilke daha imza attık. Organizasyonda personelime, tertip komitesine ve emeği bulunan herkese çok teşekkür ediyorum.? dedi.

Tüfenkci, ?Cumhurbaşkanımızın selamını getirdim?

Eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de manevi iklimiyle Türkiye´de adından söz ettiren ve ilgi odağı olan Darende´nin yaptığı etkinliklerle adından söz ettirdiğini söyledi.

65 yıldır düzenlenen Zengibar Güreşleri´nin kültürel değerlere sahip çıkma adına önemli bir faaliyet olduğunu belirten Tüfenkci, ?Buraya gelmeden bir gün önce sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan´ın katıldığı bir programda bir araya geldik. Bende Darende´ye geleceğimi ve güreşlere katılacağımı ilettim. Tebessüm ederek, ?Somuncu Baba´nın torunlarına selam ve muhabbetlerimi iletiniz? dedi. Başkanımızın buraya olan ilgisi aşikârdır. İnşallah bu seçimlerde de mahcup etmeden liderimizin arkasında dururuz.? dedi.

?Baba ocağına ilk defa geldi?

Hemşehrimiz İstanbul Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu ise bir selamlama konuşması yaparak ilk defa geldiği baba ocağında, hemşehrileri ile bir araya gelmekten ve tanışmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu kaydetti.

Mevlana Hazretleri´nin sözü ile ?birlik ve diri? olmaya değinen Kartoğlu, ?Uzun yıllardır doğup büyüdüğüm topraklara çeşitli sebeplerden dolayı gelememiştim. İki gündür buradayım büyük bir şaşkınlık içerisinde ilçemizin her yerini gezdim. Çok güzel eserler hizmetler kazandırılmış, örnek bir ilçe haline gelmiş, emeği geçen herkese teşekkür ederim. Güreşler bizim tarihi değerlerimiz, bu kültürel faaliyetleri sürdüren ve himaye eden başkanımıza da ayrıca teşekkür ederim.? diye konuştu.

 

 

Zengince, ?Güreşler, medeniyetimizin en büyük zenginliklerinden?

İlçe Kaymakamı Enver Hakan Zengince bir konuşma yaparak, ?Medeniyetimizin en büyük zenginliklerinden olan güreşleri, ilçemizde faaliyete geçirmiş ve bu şekilde kültürel yansımasına bir vesile olmuş oluyoruz.? dedi.

Turizmde önemli bir rolü üstlenen ilçemizin devlet büyüklerinin himayesinde önemli bir yere geleceğine inandığını belirten Zengince, tarihi Zengibar Güreşleri´nin günümüze kadar devam ettirilmesinde emeği bulunan herkese teşekkür etti.

Etkinliklerde AK Parti Malatya Milletvekili Ahmet Çakır ve Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat da birer konuşma yaparak, Darende için önemli bir kültürel etkinlik olan Zengibar Güreşleri´nin her yıl daha da büyük organizasyona dönüşmesinden duydukları memnuniyeti ifade etti.

Konuşmaların ardından yıldızlar ve büyükler kategorisinde toplam 600 pehlivan katıldığı güreşler başladı. Ünü ülkemiz sınırlarını aşan Zengibar´a, Azerbaycan, Gürcistan ve İran´dan da 24 yabancı güreşçi katılarak derece yapabilmek için mücadele etti.

"Zengibar´ın 65.´ci Ağası Hamid Karagülle?

65´incisi düzenlenen Zengibar Karakucak Güreşleri´nin yeni Ağası iş adamı Hamid Karagülle oldu.

Açık arttırma usulünce yapılan ağalık seçimlerinde örnek bir davranış sergileyerek elini taşın altına koyan iş adamı Karagülle, 45 bin TL vererek ağalık kisvesini giydi. Başkan Eser tarafından izleyicilere tanıtılan Karagülle, büyük bir alkış alarak hemşehrilerimiz tarafından takdirle karşılandı.

Gazetemiz muhabirine açıklamada bulunan Zengibar´ın 65.´ci Ağası Hamid Karagülle, kendisi için ağalık büyük bir onur olduğunu ifade ederek, ?Tarihi Zengibar Karakucak Güreşleri´ne sahip çıkmak ve daha büyük organizasyonlara taşıma adına elimizi taşın altına koyduk. Darende´mizin güreşle anılır hale gelmesi için elimden gelen her şeyi yapacağım. Allah utandırmasın.? dedi.

?Zengibar, Kırkpınar´dan sonra en büyük güreş organizasyonu?

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanlığı´nın temsilcisi olarak güreşlere katılan Faruk Köklü, gazetemize yaptığı değerlendirmede ?Türkiye´nin en görkemli güreş organizasyonun yapıldığı Kırkpınar´dan sonra en büyük organizasyonun Zengibar Karakucak Güreşleri´nin olduğunu söyledi.?

Köklü, Kırkpınar´dan sonra 90 başpehlivanın ve 600 güreşçinin katıldığı organizasyonları görmenin çok zor olduğunu belirterek, ?Başkan Süleyman Eser ve tertip komitesini ve emeği geçenleri kutluyorum. Buraya bu kadar güreşçiyi getirebilmek parayla olacak iş değil. Bu hususta özellikle Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdür Vekili Mithat Böke ve Antrenör Muhammet Mercimek´i tebrik ediyorum. Bireysel ilişkileri sayesinde yurt içinden ve yurt dışından er meydanlarının yiğitlerini buraya getirmeyi başarmışlar. Biz ülkemizin birçok ilinde güreşlere katılıyoruz. Bu yıl içerisinde Malatya´da, Tokat´ta, Çorum´da, Adana´da güreşler oldu, hiçbirinde buraya katılan başpehlivanların yarısı kadar katılmadı. Normalde böyle bir organizasyonu 500-600 bin TL´den aşağı olmaması lazım. Büyükşehir belediyelerinin parayla yaptıramadığını bu ekip başarmış. İki yıldır buraya geliyoruz, sistem oturmuş ve en harika şekilde devam ettiriliyor. Bu organizasyon gerçekten örnektir. Çok güzel bir keyifli bir güreş izledik. Sorunsuz, üzücü olayların yaşanmadığı, emek veren, gönül veren herkesi yürekten kutluyorum.? şeklinde konuştu.

Darendeli güreşçiler göğsümüzü kabarttı

Zengibar Güreşleri´ne bu yıl ilçemizden 35 güreşçi katılarak er meydanında ter döktü.

76 kiloda birinci olan Resul Çelik göğsümüzü kabartırken, tüm Darendeliler adına güreşen geleceğin başpehlivanı olma yolunda önemli dereceler elde eden 85 kilo ikincisi Mirza Karcı da hemşehrilerini gururlandırdı. 48 kilo üçüncüsü Özgür Kubat ise elde ettiği üçüncülük ile izleyicilerden büyük alkış aldı.

?Altın kemerin sahibi Hüseyin Gündüz?

Çekişmeli ve kıran kırana geçen müsabakaların sonunda başpehlivanlık için Eren Dursun Turan ile Şehit Başkan Muhsin Yazıcıoğlu adına güreşen Çorumlu Hüseyin Gündüz finalde karşılaştı. Yarım saat süren müsabakada rakibini yenen Gündüz, başpehlivan olarak altın kemerin sahibi oldu.

Başpehlivan Gündüz, güreş sonrasında yaptığı konuşmada, geçen yıl ikinci olduğu Zengibar Karakucak Güreşleri´nde bu yıl altın kemerin sahibi olmanın gururunu yaşadığını söyledi.

Konuşmaların ardından dereceye giren güreşçilere çeşitli hediye ve ödülleri verildi.