Alternatif ürün olarak yetiştirilen ‘badem’ ilçemizde yaygınlaşıyor

Alternatif ürün olarak yetiştirilen ‘badem’ ilçemizde yaygınlaşıyor
2.11.2020 14:05:00 4235 0

Dünya Kayısı Başkenti Malatya ve ilçemizde kayısıya alternatif ürün olarak yetiştirilen badem, çiftçinin umudu oluyor.

İlçemizin Yeniköy Mahallesi’nde alternatif ürün olarak yetiştirilen, kilogramı 20 liradan satılan çerezlik badem meyvesinin son 10 yılda dikilen meyve fidanı 100 bini aştı.

Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacından yaklaşık 8 milyonuna sahip ve "Dünyanın kayısı başkenti" olarak nitelendirilen Malatya ve ilçemizde, kayısıya alternatif ürün geliştirme çalışmaları sürüyor.

Kayısı, patates, pancar ve ayçiçeği üretimiyle öne çıkan Darende’de, alternatif ürün olarak 10 yıl önce kırsal alanlarda deneme dikimi yapılan badem, yüksek verim ve kaliteli ürün alınması üzerine ekili alanlar yaygınlaştı.

Darende Ziraat Odası Başkanı Orhan Karaca, Gazetemiz Muhabirine yaptığı açıklamada, kayısıya alternatif olarak denenen bademe çiftçilerin ilgisinin hızla arttığını söyledi.

“Kayısıya oranla fiyat yüksek, işçilik az, bakım kolay ve zirai don riski yok”

Ziraat Odası olarak üreticileri ürün çeşitliliğine yönlendirdiklerini belirten Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü: "Alternatif ürün çeşitliliğinin zenginleştirilmesi açısından üreticilerimize rakımı yüksek kıraç arazilerde badem meyvesini tavsiye ediyoruz. Bizim bu bölgede yetiştirilen badem kalite olarak en iyisi. Tüccarlar tarafından ilgi oldukça yüksek geliri de çok iyi. Kayısıya oranla fiyatları yüksek, işçiliği az, bakımı kolay ve zirai don riski olmadığı için şuan üreticiler tarafından tercih edilerek hızlı bir şekilde yaygınlaşıyor. İlçemizin Yeniköy, Palanga, Uzunhasan, Ağılyazı ve Hacılar Mahallelerinde toplam 150 bin badem fidanı yetişiyor. Tüm çiftçilerimize bu ürünü tavsiye ederken meyvenin mutlaka tadılmasını da istiyoruz."

Kayısı bahçelerini söktü, 15 bin badem dikti

Yeniköy Mahallesi’nden üretici İsmail Açık, 1000 kök kayısı bahçesinden her yıl yaşanılan zirai don sebebiyle ekonomik anlamda istediği karşılığı alamadığı için tamamını sökerek yerine badem meyvesi diktiğini, köylülerin işçiliği daha kolay geliri daha yüksek olan badem üretimine geçtiğini anlattı.

“Aroma ve renk olarak Türkiye’nin en iyisi”

Rakım bin 500’deki arı topraklarda yetiştirdikleri bademin aroma ve renk olarak Türkiye’nin en iyisi olduğunu belirten Açık, “Biz bu işe ilk başladığımızda herkes burada olmayacağını söyledi. Bizde deneyelim dedik. Bademler yetişince herkes geldi bu sefer akıl danışıp onlarda dikmeye karar verdi. Ben de herkese tavsiye ettim dikin dedim. Son iki yıl içerisinde 20-30 bin yeni fidan dikildi toplamda mahallemizde badem fidanı 100 bini buldu. Bu rakamlar her yıl artıyor. Önümüzdeki yıl 40 bin daha dikilecek. Bizim bu bereketli topraklarda yetişen bademimiz, rengi açık sarı, yüksek rakımdan, havasından suyundan dolayı çok lezzetli. Güneydoğu da yetişenlerin rengi koyu oluyor. Bizimkisi açık ve aromasının güzel olması onlardan üstün kılıyor.” dedi.

“Malatya’nın badem üretim merkezi olacağız”

Açık, bu hızla badem dikimi devam ederse gelecekte Malatya’nın badem üretim merkezi olacağını belirterek, “Bizim burada kayısı ağaçlarını herkes söktü köy olarak bademe döndük. İlk kayısıyı biz dikmiştik kayısıdan vazgeçtik bademe dönüyoruz. Burada hasat yapıyoruz, diğer bahçelerimizde yetiştiğinde büyük bir gelir elde etmeyi planlıyoruz. Köyümüzde 40 bin dönüm arazimiz var. Daha önce buğday, nohut ve arpa ekiliyordu. Biz istenilen verimi bu kıraç arazilerde bir türlü alamıyorduk. Biz şuan köy olarak tamamen bademe döneceğiz. Bu hızla badem dikimi devam ederse gelecekte Malatya’nın badem üretim merkezi olacağız. Bizim köyde badem fidanı olarak toplamda 100 bini buldu. Bu yıl toplamda 50 ton rekolte bekliyoruz. Pazar sıkıntımız hiç yok. Gaziantep ve Manisa’dan ürün almak için kendileri geliyor.” şeklinde konuştu.