Ahır ve ağıl yapımlarına yüzde 50 hibe verilecek

Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Tahir Macit, Doğu Anadolu Projesi (DAP) hibe destekleri konusunda ilçemizde çiftçileri bilgilendirdi.

Ahır ve ağıl yapımlarına yüzde 50 hibe verilecek
Gündem 16.01.2018 18:39:29 1521 1

Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Tahir Macit, Doğu Anadolu Projesi (DAP) hibe destekleri konusunda ilçemizde çiftçileri bilgilendirdi.

Kaymakamlık tarafından düzenlenen Vatandaş Buluşması Toplantısına katılan Macit ve beraberindeki yetkililer, DAP kapsamında yer alan hayvancılık yatırımlarının desteklenmesi için yeni ahır ve ağıl yapımına yüzde 50 hibe desteği verileceğini bildirdi.

Macit, 1 Ocak´ta başlayacak başvuruların, 31 Ocak´a kadar süreceğini belirterek, "Hayvansal üretimde verimliliği artırarak sektöre sürdürülebilir bir yapı kazandırmak adına bakanlığımızca son yıllarda farklı projeler uygulamaya konulmuştur. Günü birlik politikalardan hedefleri belli projeli bir yaklaşım benimsenmiştir. Bu kapsamda işletmelerin modern ahır ve ağıllara kavuşmasını sağlamak için DAP, GAP, KOP, DOKAP kapsamındaki İl ve ilçelerde Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi uygulamaya konmuştur." ifadesini kullandı.

Hibe desteği verilen projeye, Darendeli yatırımcıların mutlaka başvurması gerektiğini aktaran Macit, şunları kaydetti:

"Yeni ahır/ağıl yapımı inşaat yatırımlarına yüzde 50 oranında hibe desteği uygulanacaktır. İnşaat yatırımlarında büyükbaş işletmelerinde anaç varlığı olarak alt sınır 10 baş, üst sınır 49 baş, küçükbaş işletmelerinde ise alt sınır 100 baş, üst sınır 200 baştır. İşletme kapasitesi büyükbaş işletmelerde 49 baştan, küçükbaş işletmelerde ise 200 baştan büyük olan gerçek ve tüzel kişiler, bu üst sınırlara kadar olan kısım için hibe desteğinden yararlandırılacaktır. Hibe desteği verdiğimiz bu tür projelere yatırımcılardan daha fazla başvurusu beklemekteyiz. Sayın bakanımız tarafından 2018 yılı hayvan hastalıkları ile mücadele ve buzağı kayıplarının önlenmesi yılı ilan edilmiş olup, yapılacak modern projeli hayvan barınakları başarıya ulaşmamızda büyük katkı sunacaktır."

Macit, proje başvurularıyla ilçeye örnek hayvancılık işletmeleri kazandırılabileceğini, hayvansal ürün kalitesinin yükseltileceğini ve kırsal alanda yeni istihdam alanlarının oluşturulmasına katkı sağlanacağına işaret ederek, ilgilenenlerin yeni ahır, ağıl yapımı inşaat yatırımı proje başvurularını, 31 Mart´a kadar il müdürlüğüne yapabileceklerini bildirdi.

Kimler Başvurabilir?

?Başvuru sahibi gerçek veya tüzel kişinin, Bakanlık Turkvet veri tabanına veya Koyun Keçi Kayıt Sistemine kayıtlı ve anaç varlığı en az 10 baş, en fazla 49 baş anaç sığır veya en az 100 baş en fazla 200 baş anaç koyun-keçi kapasiteli aktif işletmesinin başvuru tarihinden en az bir yıl önce kayıtlı olduğuna dair güncel belgeyi mutlaka başvurusu ile birlikte sunmuş olması gerekmektedir.

Verilen limitlerin altında veya üstünde anaç varlığı olan yetiştiricilerin başvuruları kabul edilmeyecektir.

Gerçek ve tüzel kişilerin kamudan bağımsız olması gereklidir.

Devlet Memurları, Kamu İşçileri veya Devlet Üniversitelerinde görevli öğretim elemanları başvuramayacaklardır.

Yeni ahır ve ağıl yaptırmak isteyen işletme sahiplerinin ahır ve ağıl yaptıracağı yerlerin tapulu malları olması gereklidir.

İnşaat için yetkili mercilerden gerekli izin ve ruhsatları almış olmalıdır.

Destek müracaatı için istenen belgeler nelerdir?

Başvurular bizzat yapılmalıdır. İstenen belgeler ise şöyle sıralanmıştır;

 

1.Hibe Başvuru Formu (Ek-1) -İl/İlçe Müdürlüklerinden alınabilecektir.

2.Ön Proje Formu (Ek-2) -İl/İlçe Müdürlüklerinden alınabilecektir.

3.Yatırım İle ilgili Bilgiler Formu (Ek-3) -İl/İlçe Müdürlüklerinden alınabilecektir.

4.Tahmini Sabit Yatırım ve Termin Plan Tabloları (Ek-4) -İl/İlçe Müdürlüklerinden alınabilecektir.

5. Bakanlık Turkvet veri tabanına veya Koyun Keçi Kayıt Sistemine kayıtlı anaç sığır veya anaç koyun-keçi işletmesinin başvuru tarihinden en az bir yıl önce kayıtlı olduğuna dair işletme tescil belgesi. -İl/İlçe Müdürlüklerinden alınabilecektir.

6.Nüfus Cüzdan Fotokopisi

7.Güncel Onaylı Tapu Kaydı

8.Hayvan Listesi (Turkvet/KKKS) -İl/İlçe Müdürlüklerinden alınabilecektir.

2018 yılı için Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Esasları Tebliğinde (Tebliğ No. 2017/2) belirtildiği üzere; 10-49 baş arası kurulu büyükbaş ve 100-200 baş arası kurulu küçükbaş hayvan işletmelerine yeni ahır/ağıl yapımı konusunda % 50 oranında hibe desteği sağlamaktadır.