18 Kütüphaneye manevi ve edebi miras: Divan-ı Hulûsi Darendevî

Dîvân-ı Hulûsi-i Dârendevî eseri, Türkiye genelinde faaliyet gösteren 18 yazma eser kütüphanesine hediye edildi.

18 Kütüphaneye manevi ve edebi miras: Divan-ı Hulûsi Darendevî
Gündem 3.07.2025 09:00:00 1875 0

Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı, kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla anlamlı bir bağışta bulundu. Vakıf tarafından hazırlanan, Osmanlı Türkçesi olarak sınırlı sayıda basımı yapılan "Dîvân-ı Hulûsi-i Dârendevî" eseri, Türkiye genelinde faaliyet gösteren 18 yazma eser kütüphanesine hediye edildi.

Vakıf yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, mutasavvıf ve divan şairi Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi’nin Dîvânı’nın Osmanlı Türkçesiyle özel olarak basıldığı ve bu kıymetli eserin, araştırmacıların ve akademisyenlerin hizmetine sunulmak üzere ülkemizin seçkin yazma eser kütüphanelerine bağışlandığı belirtildi.

Yapılan kitap hediyesi, hem kültürel hem de edebi açıdan büyük beğeni görürken, kütüphane yöneticileri de Hulusi Efendi Vakfı’na teşekkürlerini iletti. Özellikle Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı’na bağlı kütüphaneler, bu nadide eserin koleksiyonlarına kazandırılmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

20. Yüzyılın manevî şairinden hat sanatına armağan

Yüzyılın önemli mutasavvıf ve divan şairlerinden Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi’nin Dîvân-ı Hulûsi-i Dârendevî adlı eseri, hattat ve akademisyen Cafer Kelkit tarafından orijinal el yazması nüshadan yola çıkılarak büyük bir titizlikle yeniden kaleme alındı.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatı Bölümü öğretim üyelerinden Hattat Cafer Kelkit, beş yıllık emeğini şu sözlerle ifade etti:

“Beş yıldır üzerinde çalıştığım projeyi, Rabbime hamd olsun, tamamlayarak vakfa teslim ettim. Rik’a hattıyla kaleme aldığım eserin bölüm başlıklarında celî, sülüs, nesih ve ta’lik hat çeşitlerini de kullanarak çalışmayı tamamladım. 2016 yılında başladığım bu uzun soluklu çalışmada, Hacı Muhyiddin Tütüncü’nün kırık rik’a ile yazmış olduğu nüshada tespit ettiğim sehivleri düzelttim. Kelimelerin Arapça, Osmanlıca ve Farsça lügatlerine bağlı kalarak yazımına özen gösterdim. Ortaya çıkan bu nüsha, bundan sonraki akademik ve sanatsal çalışmalar için esaslı bir kaynak olacaktır.”

Hat sanatının İslam tarihinde, Kur’an-ı Kerim’in estetik yapısından ilham alarak geliştiğini belirten Kelkit, bu eserin aynı zamanda bir hat sanatı örneği olarak da özel bir yere sahip olduğunu vurguladı.

Danışma heyetinden akademik değerlendirmeler

Eserin danışma heyetinde yer alan Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akkuş da yaptığı değerlendirmede, Dîvân-ı Hulûsi-i Dârendevî’nin Osmanlı dönemi tasavvuf geleneğini ve şiir üslubunu yansıtan çok kıymetli bir kaynak olduğuna dikkat çekerek, “Bu eser, klasik tasavvufi literatürün çağdaş bir örneği olarak araştırmacılara önemli bir kapı aralayacaktır” ifadelerini kullandı.

Eseri inceleyen Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulmecid İslamoğlu ise, divanda yer alan beyitlerin hem dini hem de edebi anlamda yüksek bir estetik taşıdığını belirterek, “Günümüz gençlerinin Osmanlıca ile tanışmasına ve tasavvufi bir perspektiften şiiri anlamasına katkı sağlayacak çok değerli bir çalışma” değerlendirmesinde bulundu.

Divan-ı Hulûsi Dârendevî, Osman Hulûsi Efendi’nin şiir ve irfan dünyasını yansıtan önemli bir eser olarak öne çıkıyor. Vakıf tarafından sürdürülen bu tür kültürel hizmetlerin, tarihî mirasın yaşatılmasına önemli katkılar sunduğu değerlendiriliyor.

 

Eserin Hediye Edildiği Kütüphaneler

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Yazma Eser Kütüphaneleri:

Amasya Yazma Eser Kütüphanesi – Amasya

Ömer Ali Bey Yazma Eser Kütüphanesi – Tokat

İnebey Yazma Eser Kütüphanesi – Bursa

Hasanpaşa Yazma Eser Kütüphanesi – Gaziantep

Ziya Gökalp Yazma Eser Kütüphanesi – Diyarbakır

Selimiye Yazma Eser Kütüphanesi – Edirne

Erzurum Yazma Eser Kütüphanesi – Erzurum

Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi – İstanbul

Beyazıt Yazma Eser Kütüphanesi – İstanbul

Millet Yazma Eser Kütüphanesi – İstanbul

Hacı Selim Ağa Yazma Eser Kütüphanesi – İstanbul

Kastamonu Yazma Eser Kütüphanesi – Kastamonu

Raşit Efendi Yazma Eser Kütüphanesi – Kayseri

Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü – Konya

Yusuf Ağa Yazma Eser Kütüphanesi – Konya

Vahit Paşa Yazma Eser Kütüphanesi – Kütahya

Manisa Yazma Eser Kütüphanesi – Manisa

Ziya Bey Yazma Eser Kütüphanesi – Sivas