15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kutlandı

"15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" anma etkinlikleri, çarşı merkezindeki 15 Temmuz meydanında düzenlenen bir dizi programla kutlandı.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kutlandı
Gündem 18.07.2017 10:29:14 1332 0

İlçemizde "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" anma etkinlikleri, çarşı merkezindeki 15 Temmuz meydanında düzenlenen bir dizi programla kutlandı.

Fetullahçı Terör Örgütü´nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yılında gerçekleştirilen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma programı, Hacı Hasan Akyol Çarşı Merkezi önünde vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasının ardından Somuncu Baba Cami İmam Hatibi Hafız Mustafa Baş tarafından 15 Temmuz şehitleri başta olmak üzere tüm şehitler için Kur´an-ı Kerim okundu.

15 Temmuz şehitlerinin isimlerinin okunup her biri için ´burada´  diye bağırıldığı programda Belediye Başkanı Dr. Süleyman Eser, 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde vatandaşlara hitaben bir konuşma yaptı.

Başkan Eser, şehit ve gazi yakınları ile vatandaşları selamladıktan sonra, tam bir yıl önce törenin yapıldığı saatlerde Türkiye´nin pek çok yerinde bir ihanet girişiminin başladığını hatırlattı.

Milletin, kullanılan yönteme ve üsluba bakarak, bu darbe girişiminin arkasında FETÖ ihanet çetesinin bulunduğunu anında tespit ederek, bu çete aracılığıyla Türkiye´nin bir saldırıya ve işgal girişimine maruz kaldığını görüp harekete geçtiğini belirten Eser, Darendelilerin ilk dakikalardan itibaren onurlu bir duruş sergileyerek vatanına, milletine, cumhurbaşkanına sahip çıktığını ifade etti.

Tekbirle tankın üzerine giden bir milleti hiç kimsenin esir edemeyeceğini vurgulayan Eser, ?Önünde, arkasında, sağında, solunda onlarca kişi vurulup düştüğü hâlde geri dönüp gitmeyi bir an bile aklından geçirmeyen, tam tersine bulduğu ilk fırsatta yeniden hainlerin üzerine yürüyen bu milleti kim durdurabilir? Hemen 3-4 metre ilerisine düşen kurşunlara aldırış etmeden yürüyen ve ?kendisine geri dön, yoksa öleceksin´ diyenlere, ?Bugün ölmeyeceksek ne zaman öleceğiz?´ diyen bir millete kim zincir vurabilir?? dedi.

Türkiye´nin üzerinde dünyanın gözü olduğunu aktaran Belediye Başkanı Eser, "Allah bu ihanet çetelerine fırsat vermesin. Kendi vatanını, milletini satanlara Allah 15 Temmuz da en güzel cevabı onları rezil ederek verdi. Bizim bu cennet vatanı kimseye teslim etmemiz mümkün değil. Biz Darendeliler olarak hiçbir zaman terör örgütlerinin ve hainlerin yanında yer almadık. Dünyanın neresinde bir Darendeli görseniz hepsi memleket sevdalısıdır. Bu vatan kolay kazanılmadı. Biz birlik ve beraberlik içinde olduğumuz sürece bizleri kimse yıkamaz." diye sözlerini tamamladı.

İlçede 15 Temmuz gecesine ait çekilen video ve fotoğraf gösteriminin ardından, Çeşitli camilerde görevli imamlar tarafından ilahiler seslendirildi. ´15 Temmuz´ konulu şiir ve kompozisyon yarışmalarında birincilik elde edenler, eserlerini okuyarak plaketlerini aldı.

Programın birinci bölümünün tamamlanmasıyla birlikte ilçe protokolü ve vatandaşlar, D 300 karayoluna çıkarak araç konvoyu eşliğinde "Milli Birlik Yürüyüşü" yaptı.

Kalabalık bir topluluk ile yapılan yürüyüşte, "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" ?Reis Darende emrinde´ şeklinde slogan atılarak tekbirler getirildi.

Yürüyüşün ardın tekrar meydanda toplanan ilçe halkına, Belediye tarafından sıcak çorba, simit ve çay dağıtımı yapıldı. Hulusi Efendi Vakfı tarafından da, yüzlerce kişiye Kahramanmaraş dondurması ikram edildi. Kızılay ilçe Başkanlığı ise, alanda stant kurarak vatandaşlara soğuk su ve çeşitli yiyeceklerin dağıtımında bulundu.

Sala ve ezanlar okundu

15 Temmuz hain darbe girişiminin yıl dönümünde saat 00.13´ü gösterdiğinde Darende´deki tüm camilerde salalar okundu.

İlçe Müftü Vekili İbrahim Ateş meydanda bir konuşma yaparak, 15 Temmuz darbe gecesi ezan ve sala okuduğunu belirterek, "15 Temmuz darbe ve işgal hareketidir. Darbe hareketini yapan FETÖ ise ülkeyi işgal ederek Siyonizm´e, Amerika´ya, Avrupa´ya ve İsrail´e teslim etme hareketidir. Allah´a hamt olsun ki bu milletin mayasında iman, şehadet var bu iman ve şehadet ruhuyla bu millet ayağa kalkmıştır. Bunlara gereken dersi vermiştir. 15 Temmuz´da okunan ezan ve sala bambaşkaydı. O sala ve ezanla bütün küfre karşı bütün dünyaya ve düşmanlarımıza karşı, ´Biz sadece Allah´a kulluk ederiz Allah´tan başka büyük yoktur´ dedik. Ezanla biz hürriyetimizi, Allah´a, peygambere inancımızı tüm dünyaya haykırdık." dedi.

Gece boyu süren etkinlik, Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan´ının 15 Temmuz Şehitler Köprüsü´nde yaptığı konuşmanın provizyona yansıtılarak canlı verilmesi ile son buldu.

Nöbete katılan vatandaşlar ve protokol daha sonra sabah namazı için camilere geçti.