Tarihi eserler canlanacak

Tarihi eserler canlanacak

Tarihi eserler canlanacak
Gündem 15.08.2009 15:40:00 1625 0

Darende’de bulunan ve Cumhuriyet ile yaşıt olan eski Cumhuriyet İlkokulu ve civarının restore edilerek Darende turizmine kazandırılması çalışmaları başladı. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi hoca ve öğrencileri röleve, restütitasyon ve restorasyon proje çalışmalarını tamamladı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Malatya temsilcisi Bekir Sözen, binlerce öğrenciyi mezun ettikten sonra yenisinin yapılmasıyla atıl duruma düşen Cumhuriyet İlkokulu binası hemen altında yer alan iki kerpiç Darende Konağı ve arada bulunan 14 küçük dükkanı Darende Kaymakamlığı, Darende Belediyesi, İl Özel İdaresi, ÇEKÜL Vakfı, Tarihi Kentler Birliği ve İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve mal sahiplerinin iş birliğiyle bir turizm merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Bekir Sözen, "Yapılacak bu çalışma ile hem tarihi ve kültürel mirasımıza sahip çıkılacak hem kurulacak bu turizm alanıyla Somuncu Baba Külliyesi, Eski Darende, Günpınar Şelalesi, Tohma Kanyonu, ve diğer güzellileri görmek için Darende’ye gelen ve ilçe merkezine pekte uğramayan binlerce insanın düzenlenecek bir kültür rotası çerçevesinde ilçe merkezine de uğrayarak ilçe ekonomisine katkısının artırılması sağlanacaktır. Bu kapsamda Cumhuriyet Tepesi, Uzunok Köprüsü, Nadir Köprüsü, Namık Paksoy Konağı ve sokak sağlıklaştırması projesi hazır olan Sönmezler Sokak güzergâhıyla yeni bir kültür turizmi rotası oluşacaktır" dedi.

Sözen, açıklamasını şöyle tamamladı: "Cumhuriyet İlkokulu binasının korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil ettirildiğini okul röleve, restütitasyon ve restorasyon proje çalışmalarının İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim üyeleri hemşehrimiz Prof. Dr. Mehmet Ocakçı ile Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Ahmet Ersen, Doç. Dr. Kutgun Eyüpgiller ve ekibince tamamlandığını belirterek projenin gerçekleşmesiyle Malatya ve Darende çok şey kazanacak."


Anahtar Kelimeler: