Palanga Ovası’nda çoğaltılan milli patates tohumlarından 6 bin ton rekolte bekleniyor

Yerli patates tohumlarının çoğaltıldığı Palanga Mahallesi'nde, üreticiler tarafından sökümüne başlanan patateste 6 bin ton rekolte bekleniyor.

Palanga Ovası’nda çoğaltılan milli patates tohumlarından 6 bin ton rekolte bekleniyor
Gündem 17.10.2022 09:17:00 3346 0

İklim özellikleri ve verimli toprakları dolayısıyla yerli patates tohumlarının geliştirildiği ilçemizin Palanga Mahallesi'nde, üreticiler tarafından sökümüne başlanan patateste 6 bin ton rekolte bekleniyor.

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce tohumunda dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla gerçekleştirilen ıslah çalışmaları kapsamında Palanga Ovası’nda çoğaltımı yapılan yerli tohumlar, yurt içi ve yurt dışına ihraç için sökme ve depolama süreci başladı.

Yerli tohum çeşitlerini geliştiren Selanik Tohumculuk Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İlhami Bengi, gazetemiz muhabirine değerlendirerek bin 500 dekarlık alanda 7 bin tona yakın üretim beklediklerini söyledi.

Tohumların üretim ve çoğaltma sürecinin devam ettiğini kaydeden Bengi, “Üretim için burayı seçmemizin sebebi yüksek rakımda toprakların hastalıklardan ari olması ve çevresinde yeşil tarım yapılmaması nedeniyle temiz ve sağlıklı bir üretim gerçekleştiriyoruz. Burada yemeklik ve cipslik patates üretimi yapılmadığı için maliyet ve ilaç anlamında karlı oluyoruz. Bu yüzden tohumluk patateslerimiz organik ve çok sağlık üretim.” dedi.

"Üretimimizi her yıl artırarak devam edeceğiz"

Bengi, ortalama 7 bin ton civarında rekolte beklediklerini dile getirerek, “Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile burada yerli patatesin geliştirilmesini yürütüyoruz. Bildiğiniz gibi özellikle patateste biz yurtdışına bağımlı şekilde hareket etmekteyiz. Bizim burada yaptığımız çoğaltma işlemi uzun bir süreç alacağı için bir noktadan başladık ve üretimimiz artarak devam ediyor. Geldiğimiz noktaya baktığımız zaman baya bir yol almış vaziyette kaliteli bir üretim gerçekleştiriyoruz. Satışlarımız yurt içi ve yurtdışı olmak üzere devam ediyor. Azerbaycan, Nahcivan, Irak, Suriye, Kıbrıs ve Gürcistan bu yerli tohumları gönderiyoruz. Bu yaptığımız üretimle hem yöre halkına hem de ekonomiye katkı sağlıyor.” diye konuştu.

“Bundan sonra Darende patates ile anılacak”

Ziraat Odası Başkanı Orhan Karaca da Darende'nin gelecekte patates üretiminde önemli bir konuma geleceğini belirterek, yerli tohumların geliştirilmesine her türlü desteği vermekten mutlu olduklarını söyledi.

Oda olarak üretimin artırılması ve yerli üreticilerin patatese yönelmesi için eğitim ve destek çalışması başlattıklarını ifade eden Karaca, “Oda olarak üreten çiftçimizin yanında olmak ve üretimin artırılması için elimizden geleni yaptık, yapıyoruz. Bugüne kadar Niğde patates ile anılıyordu bundan sonra Darende patates ile anılacak. Üretim için dışarıdan gelen tüm firmaların sorunlarının çözümünde her zaman yanlarında olacağız. Darende'nin tarımının daha ileri seviyelere taşıyacağımızdan emin ve iddialıyız. Patates ile birlikte ürün yelpazesi gelişmiş, katma değeri yüksek ürünlere yönlendirme çalışmalarımız devam edecek, çiftçilerimizin de endüstriyel üretime katılması bizleri sevindirecektir.” dedi.

"Cumhurbaşkanımız bizlere hep destek oldu"

Mahalle Muhtarı aynı zamanda patates üreticisi Hakan Gökçe ise yerli patates tohumunun burada çoğaltılmasından duyduğu memnuniyeti aktararak, şöyle konuştu;

“Palanga Mahallemizde üretimi yapılan bu tohum sayesinde bizde ilk defa patates üretimi ile tanıştık. Yaklaşık 500 kişiye yakın bir istihdam oluştu. Biz artık patates ve pancar üretimi ile anılır olduk. Bu anlamda Selanik firmamıza çok teşekkür ediyorum. Son yıllarda üretimin ve gıdanın ne kadar önemli olduğu da gördük. Biz burada ülkemizin daha ferah bir ülke olması için çok çalışıp usanmadan bıkmadan her zaman üretmeye devam edeceğiz. Yerli patatesin artırılması ve tüm ülkemiz üreticilerine ulaşması için bizleri hiçbir zaman yalnız bırakmayan ve desteklerini esirgemeyen Sayın Cumhurbaşkanımıza da kalbi muhabbetlerimi sunuyorum.