Kayısının alternatifi badem ve ceviz mi?

Genç çiftçi, kayısıya alternatif badem ve ceviz yetiştiriyor.

Kayısının alternatifi badem ve ceviz mi?
28.09.2016 17:05:30 4383 0

İlçemizde değişen iklim koşulları, erken çiçek açan kayısının dondan etkilenmesi, ticari ürün konusunda çiftçileri alternatif ürün arayışına soktu.

Hacılar Mahallesi´nden esnaflık ve aynı zamanda profesyonel olarak çiftçilik yapan Müslüm Kaçaman, otuz dönüm araziye 7 yıl önce diktiği 400 badem 150 ceviz fidanı ile kayısıya alternatif ticari getirisi yüksek ürün yetiştirdi.

Bahçesinde hasat yapan Kaçaman gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada, ticari değeri yüksek, soğuktan fazla etkilenmeyen, bakımı kayısıya göre çok daha kolay olan ceviz ve bademin bölge halkı için önemli bir gelir ve yatırım kaynağı olabileceğini söyledi.

Tecrübeyi oluşturduğu model bahçeden kazandığını ifade eden Kaçaman, ?Toprak, hava ve su analizlerine bakarak en verimli meyve yetiştiriciliğinin badem ve ceviz olduğunu gördük. Çok zayıf yapılı ve verimsiz taşlı topraklarda badem çok rahat bir şekilde gelişerek ürün verebiliyor. Boş tarlayı sürerek diktiğim badem fidanları şimdi gelişti ve ürün vermeye başladı. Verimi artırmak ve ürünün kaliteli olması için yılda 4-5 kez suluyorum. 1 kerede büyük traktörle bahçeyi sürüyorum. Şuan için 3 tona yakın ürün alıyorum. Her yıl katlayarak verim artıyor. Kilosu 15 ila 30 TL arasında satılıyor. Satma derdim yok ürün hasat edilince müşterilerim gelip alıyor. Bu işle gerçekten uğraşmak isteyenlerin mutlaka yapmalarını isterim.? dedi.

?Ceviz bademden daha keyifli?

İlçemizde ceviz üretimin son zamanlarda arttığını belirten Kaçaman, kayısıdan ağzı yananın imkânları ölçüsünde ceviz diktiklerini belirterek, ?Gerçek manada ceviz üretimine yoğunlaşanlar gördüler ki hem karlı hem de kayısıya göre çok çok daha kolay ve keyifli. Doğru cinsi dikenler istenilen düzeyde verim alabiliyor. Ticari getirisi yüksek ürün yetiştirebilirsek ilçe ekonomisine katkıda bulunmuş oluruz. Bakımına gelince yılda 2 kere traktörle sürüyorum. Yine 3-4 kerede damlama sistemiyle suluyorum. Gübre olarak hayvan gübresi kullanıyorum. Budamasını aldığım eğitimler sonucu kendim yapıyorum. Normalde ceviz ağaçlarının bodur cinsi yok bunu siz budama şekli ile bodurlaştırıyorsunuz. Ceviz biraz geç meyve veren bir ağaç olsa da, şuan 1,5 ton ceviz oluyor. Bu rakam ağaç on yaşına geldiğin de verim on kat artacak. 20-30 TL arası değişen fiyatlarla çok rahat alıcı bulunuyor.? diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi ücretsiz ceviz, badem fidanı dağıtıyor!!!

Kaçaman, devletin ve belediyelerin badem ve ceviz fidanı dikimine büyük teşvikler verdiğini aktararak, artan baraj, gölet, HES´lerin ilçemizde iklim koşullarını değiştirdiğini savundu. İmkânı olanların mutlaka kayısıya alternatif ceviz ve badem başta olmak üzere farklı ürünler geliştirmesi gerektiğini belirtti.

İlçe Tarım Müdürlüğü´nde görevli Ziraat Mühendislerinin görüşü ise, "İlimizin bazı bölgelerinde kayısı ağacının çok fazla verimli olamadığı, ilkbaharın geç donlarından hemen hemen her yıl etkilendiği görülmektedir. Eğer çiftçimizin kayısı bahçesini don vurmuşsa o yılki bütün emekleri boşa gitmiştir. Emekleriyle birlikte hayalleri de, çünkü kayısıdan alacağı para ile oğlunun düğününü yapacak, bir diğerini üniversiteye yollayacak, evinin o yılki iaşesini alacaktı. Biz kendi çalışma bölgemiz de model bahçeler kurduk. Kurduğumuz bu badem bahçelerinde kullanılan badem çeşitleri geç çiçek açan çeşitler olduğundan ilkbahar geç donlarından etkilenme riski oldukça düşük. Dolayısıyla her yıl ürün almakta mümkündür" şeklinde.