Tarih: 19.11.2025 00:01

Fetihler Sultanı Mehmet” dizisi Somuncu Baba’yı konu edindi

Facebook Twitter Linked-in

TRT'de yayınlanan "Fetihler Sultanı Mehmet" dizisinin son bölümü, Anadolu'nun manevî önderlerinden Şeyh Hamid-i Veli (Somuncu Baba) Hazretlerini konu alan sahnesiyle izleyicilerin dikkatini çekti. 

Yayınlandığı günden bu yana geniş bir kitle tarafından takip edilen yapım, tarihi karakterleri ve dönemin ruhunu ekrana yansıtma çabasıyla öne çıkıyor.

Dizinin son bölümünde, 14. yüzyılda yaşamış olan mürşid-i kâmil Şeyh Hamid-i Veli (Somuncu Baba) Hazretlerine özel bir yer ayrılarak, Anadolu'nun irfan geleneğine vurgu yapıldı. Fatih Sultan Mehmet Han ile has odabaşı Yusuf arasında geçen konuşmada Somuncu Baba'nın manevi etkisine atıfta bulunuldu.

Fatih Sultan Mehmet Han'ın, Yusuf'un yorgunluğunu fark ettiği anda söylediği şu sözler izleyicilerde geniş yankı uyandırdı:

"Demek sen de yoruldun Yusuf. Malatyalı Seyyid Battalgazi evladı nasıl yorulur? Ar etmezsen git Hasan Gazi'ye, oradan Darende'ye var. Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri'nin türbesine diz kır de ki 'Baba, ben yoruldum' de."

Söz konusu sahne, dizinin son bölümünde ekranlara geldi ve aynı saatlerde sosyal medyada geniş etkileşim aldı.

Sahne, hem tarihî şahsiyetlerin titizlikle işlenmesi hem de Şeyh Hamid-i Veli (Somuncu Baba) Hazretleri'nin anılmasına duyulan memnuniyetle izleyicilerin takdirini topladı.

Dizi, Fatih Sultan Mehmet Han'ın siyasi ve askerî dehasını anlatırken, dönemin kültürel ve manevî dokusunu da öne çıkarıyor. Somuncu Baba'nın manevi mirasının ekrana taşınması, Anadolu'nun kültürel hafızasına ilişkin farkındalığı artırdı.

Anadolu'nun manevi mirasını izleyiciyle buluşturan "Fetihler Sultanı Mehmet", yeni bölümleriyle her hafta TRT ekranlarında yayınlanmaya devam ediyor.



Your browser doesn't support HTML5 video.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —