Hüseyin YAREN


Mesleklerin en güzeli öğretmenliktir


 Öğretmenlik herkesin yapabileceği diğer mesleklerden çok farklıdır. Çünkü bu meslek özveri ve fedakârlık ister. Bir toplumun gelişmesi ve kalkınması bilimdeki gelişmelere bağlıdır. Bilime önem veren toplumlar daha çabuk kalkınırlar. Bu nedenle bir toplumun geleceğinin biçimlenmesinde en büyük yük öğretmenlerin omuzlarındadır. Öğretmenlik çok önemli ve ulvi bir görevdir. Es ? Seyyid Osman Hulûsi Efendi Hazretlerine eğitim fakültesini bitiren fakat zihninde ticaret olan bir genç sorar. ? Efendim, ben geleceğe dair ne yapayım , hangi işle meşgul olayım?? Hazret şu cevabı verir; ? Oğul her mesleğin kendine göre güzel bir yanı vardır. Ancak mesleklerin en güzeli öğretmenliktir. Siz öğretmen olunuz ve öğretmenlik yapınız. Çünkü ticarette mal, eşya ve dünyalıkla uğraşırsınız ama öğretmenlikte İnsan ile uğraşırsınız, İnsana emek vermek İnsan yetiştirmek en kutsal görev en ulvi vazifedir. Çünkü İnsan eşref-i mahlukattır.?  Geleceğin insanını yetiştirme bakımından da öğretmenlerin önemi büyüktür. Nesillere yön verenler, ulusları dinamik tutanlar öğretmenlerdir. Çok özverili büyük bir yüreğe ve ideallere Öğretmenlerin fedakar uğraşlarıyla erişilir.

   Bir şiir gibidir, bir türkü gibidir, nazenin yükseklerde uçan bir kuş gibi, nazlı nazlı dalgalanan bir bayrak gibidir öğretmen. Gönülleri, yürekleri işlemesini bilir. Eğitimin en güzel halini, sevgi sıcaklığını, anne şefkatini yüreklere işler. Okula ilk başladığınızda o fırtınalı günlerde bile sıcaklığını hissedersiniz. Belki ilk önce çekinirsiniz, endişe yap olursunuz. Ama sonra sizinle iletişime geçtiğinde o nazenin yüreği görürsünüz  ve o sıcaklığı, samimiyeti kalbinizin en derinlerinde hissedersiniz. Zaten onu unutulmaz yapan da yüreğinize dokunmasıdır. Gönülden gönlünüze güzellikleri aktarmasıdır. Bu öyle bir dokunuştur ki yıllar geçse bile onun verdiği hayat dersleri, içinizi ısıtan gülümsemesi nerede olursanız olun hala hafızanızda yer edinmeye devam edecektir. Hepimiz öğretmenlerimizi sevgiyle , gözlerimizin tebessümüyle hatırlarken buruk ve özlem içerisinde geçmişte yaşadıklarımızı yad ederiz. Onların her hali örnektir çünkü bizlere. İnsanın hem kendine hem de ulusuna yararlı olabilmesi için sadece bilgi edinmesi yetmemektedir, Esas olan eğitimdir. Çünkü eğitim sayesinde insanların düşünceleri doğar, olgunlaşarak gelişir. Eğitimli insan, kendisinin ve çevresindekilerin problemlerini çözerken olayları sorgular, araştırır, gerekli incelemelerden sonra bir çözüm üretir, Eğitimsiz insan ise kulaktan duyduğu fikirlere inanır ve bir noktaya saplanıp kalır. Öğretmen, eğitilmek için karşısına gelen öğrenciyi bilimsel fikirlerle donatarak eğitir. Onu en iyi özelliklere sahip bir insan olarak yetiştirmeye çalışır.

Öğretmen, uygarlıkların temel taşıdır. Öğretmen yetiştirmeyi kendisi için hedef seçmeyen her uygarlık, er geç yıkılmaya ve unutulmaya mahkumdur. Uygarlık, ne kadar şatafatlı kalıplar içinde sunulursa sunulsun, yasalar ne kadar iyi yetişmiş yargıçlara hazırlattırılırsa hazırlatılsın, uluslar ne kadar seçkin liderler yetiştirirse yetiştirsin, bunları eğitim-öğretim yoluyla bireylere ve topluma özümsetecek, aşılayacak, uygulama sahasını sağlayacak öğretmenini yetiştirmedikçe asla etkili ve başarılı olamaz. Nice düşünür, aydın ve liderin üzerinde hemfikir olduğu gibi, öğretmen bir çağın, bir ulusun geleceğini etkileyecek, yönlendirecek  insandır. Çünkü onun hedefi, insana yön vermek, onu düzene koymak ve yeryüzünün aydınlanmasını sağlamaktır. Hükümdarları yetiştirenler öğretmenlerdir. Hükümdarlara ve tarihe yön verenlerde öğretmenlerdir. Tarihin derinliklerinden şu örneği ifade edelim: Hacı Bayram-ı Velî hazretleri Edirne´den ayrılırken kendisinden nasihat isteyen Sultan Murat Hana şu nasihatlerde bulunmuştur: Tebean içinde herkesin yerini tanı¸ ileri gelenlere ikramda bulun. İlim sahiplerine hürmet et. Yaşlılara saygı¸ gençlere sevgi göster. Halka yaklaş fâsıklardan uzaklaş¸ iyilerle düşüp kalk? Hiç kimseyi küçümseme ve hafife alma. İnsanlığında kusur etme¸ Sırrını hiç kimseye açma¸ iyice yakınlık peyda etmedikçe¸ kimsenin arkadaşlığına güvenme? Seninle başkaları arasında bir toplantı akdedilir veya insanlarla aranızda bazı meseleler görüşülürse yahut onlar bu meselelerde senin bildiğin hilafını iddia ederlerse¸ onlara hemen muhalefet etme. Sana bir şey sorulursa¸ ona herkesin bildiği şekilde cevap ver. Sonra bu meselede şu veya bu şekilde görüş ve delillerin de bulunduğunu söyle. Senin bu türlü açıklamalarını dinleyen halk¸ hem senin değerini¸ hem de başka türlü düşünenlerin değerini tanımış olur? Seni ziyarete gelenlere ilimden bir şey öğret¸ böylece faydalansınlar. Herkes¸ öğrettiğin şeyi belleyip tatbik etsin. Onlara umumi şeyleri öğret¸ ince meseleleri açma. Onlara güven ver¸ ahbaplık kur. Zira dostluk¸ ilme devamı sağlar. Bazen da onlara yemek ikram et. İhtiyaçlarını temin et. Onların değer ve itibarlarını iyi tanı ve kusurlarını görme. Halka yumuşak muamele et¸ müsamaha göster. Bu nasihatler Osmanlı Devletinin büyümesi ve yükselmesinde çok etkili olmuştur.

Tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü´nü en kalbi duygularımla kutluyor, Güzellikler, iyilikler ve esenlikler temenni ediyorum?