M. Nazmi Değirmenci


Gül diyarında yetişen 200 hafız


Darende zaviyede, Somuncu Babanın, Osman Hulusi efendinin huzurlarında, Somuncu Baba külliyesindeki manevi iklimde, çok anlamlı, fazileti yüksek bir programdayım. Darende müftülüğüne bağlı, Es Seyyid Osman Hulusi efendi Vakfının koordinesinde faaliyet yürüten, yapmış olduğu örnek hizmetleri ve etkinlikleriyle ulusal basında yer alan, güzide bir eğitim öğretim kurumu Hulusi Efendi Kuran Kursunun hafızlık icazet törenindeyim. Hafızlık nasip işidir Allah kime nasip ederse o hafız olur.  Yeni hafızlarımız aldıkları sorumluluğun bilinci ve idraki içerisindeler,  heyecanları o kadar belliki, kaynağı pak, manevi bir iklimde ilmi ve irfan i terbiyeden geçtikleri aşikâr. Allahın emri, Kuran ahlakıyla ahlaklanmaktır, peygamber efendimizin yaşantısı da, öğüdü de kuran ahlakı üzerinedir. Bunu öğrenmek ümmet olarak hepimizin öncelikli asli görevidir, aslında bu heyecanı ve sorumluluğu hepimizin iliklerimize kadar hissetmesi, her an yaşaması gerekmektedir.  Bu gün öyle baktım hafızlık icazet törenindeki bu hafız kardeşlerime, bizler bu güzel ahlaki sorumluluğun neresindeyiz? Bu icazet törenlerinden aldığımız anladığımız nedir? bunu sora bildik mi kendimize,   kuran sevdasıyla sizler gibi bende imrendim, rabbim bu hafız evlatlarımızı muaffak kılsın.      

Hafızlık, insanları Kuranı anlamaya ve yaşamaya götüren bir ulvi yoldur. Hafızlık iklimine girenler için, peygamber efendimiz (s.a.v) orada sekinet ve Allah u taala nezlinde anılmak vardır diye duyurmuşlardır. Kuranı kerim hafızların başında billurdan bir taç hükmündedir. 1960 yıllarda Darende de bir hafızlık okulu açma arzularını ifade eden Osman Hulusi efendinin bu istekleri 2007 yılında gerçekleştirilmiştir. Bu gün Hulusi Efendi Kuran Kursunda, 20 yılda yetişen kız erkek yaklaşık 200 hafız, önemli bir ilmi birikimdir, vesile olanlardan Rabbim razı olsun.

Es Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfının koordinesinde, son derece üstün gayret ve sadakat ile Kuran Eğitimini gerçekleştiren, Hulusi Efendi Kuran kursu öğrencileri her gün sabah namazından sonra, yetmiş bin kelime-i tevhid, on bin salâvatı şerife okumakta ve bir Kuran Kerim hatmi yapılmaktalar. Fatih Sultan Mehmet Han Hazretlerinin Fatih Cami-i şerifi ile alakalı vasiyetleri yerine getirilmekteler.

Hulusi Efendi Erkek Kuran Kursunda eş zamanlı bir eğitim öğretim faaliyeti yürütülmektedir, öğrenciler Hafızlığın yanında ortaokul, lise ve üniversite tahsillerini devam ettirirler. Hafızlık eğitimi, Örgün eğitim için bir engelleme, bir geciktirme sebebi hiç olmamıştır, tam tersine disiplinli bir çalışma programıyla kendilerini üniversitelere hazırlama imkânı bulmuşlardır. Bu fırsatları değerlendiren yüksek lisans, Doktora yapan hafızlar vardır. Başında hafızlık tacını taşıyan, Mühendis, Doktor, Hakim, Savcı, Avukat,  Akademisyen, öğretmen, gazeteci,  sanatçı, yazarlarımız neden olmasın, Hafızlık bir meslek değildir. Evlatlarımız için sunulan bu güzel imkânlar, fırsat olarak değerlendirilmesi gereken ilmi bir çalışmadır.

Hulusi Efendi Erkek Kuran Kursu, icazetlerini yeni alan 24 hafızıyla, eğitimleri devam eden 50 den fazla öğrencisiyle Vatanına Bayrağına sevdalı, Milli şuuru taşıyan, imanlı gençler yetiştirmektedir. Hafız olunur, lakin hafız ölmek gerekir, Hafızlarımız taşıdıkları sorumluğu akıllarından, gönüllerinden çıkarmadan,  Es seyit Osman Hulusi Efendi hazretlerinin şu beyit in deki manayı hakikati unutmamaları gerekir.

Senin sevdana yanmak, gayri sevdadan usanmaktır.

Seni sevdim demek, haline rengine boyanmaktır.