M. Nazmi Değirmenci


Erkekler ortada, kızlar yurtta balık istifi


 

Gazetemizde bir haber; ?Meslek yüksekokulunun misafir öğrencileri mağdur?. Bir gazeteciyle konuşuyorum kısa ve öz özetledi. ?Erkekler ortada, kızlar yurtta balık istifi.? Darende miz, ülkemizde akademik eğitim tecrübesini en erken yaşayan ilçelerden biri. Meslek yüksekokulu değil fakülte, dekanlık protokolünde akademik bir eğitim veren ?Darende İlahiyat Fakültesi´. Bu güzel şehir Darende´mizde 1986 yılında vardı. Fakülte binası, öğrenci yurdu, akademisyen lojmanları hazırlanmış fakültenin eğitimine sunulmuştu, ama akıbetini hepimiz yakinen yaşadık, arkasında duramadık. Maalesef bugün ismi dahi üniversite senatosu kararıyla değiştirilmiş bir halde Malatya´da İnönü Üniversitesi bünyesinde eğitimine devam etmekte. Taşınması değil isim değişikliğinin dahi yasal bir gerekçesi yoktur. Ama soran, soruşturan bu haklı davayı kovalayanımız da yoktur. Bir fakültenin bu topluma neler kazandıracağını bir hesaplayabilseydik bu kadar vurdumduymazlık içinde olmazdık. Darende´nin gelişmesindeki kalkınmasındaki önemini anlasaydık sahiplenirdik. Ama kocaman bir ?ah´ çekin gitsin. Bakanlar kurulu kararıyla Darende´de kurulan fakülte, hayali gerekçelerle Malatya´ya taşınırken, Malatya´nın bazı ilçelerinde fakülte kurma ön hazırlıkları yapılmakta. Bazen senato kararları bakanlar kurulu kararını aşabiliyor. Bakalım zaman ne gösterecek.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Darende Bekir Ilıcak Meslek Yüksekokulu, optisyenlik, inşaat teknolojisi, gıda teknolojisi ile harita ve kadastro programlarında ön-lisans düzeyinde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürüyor. 450´ye yakın öğrenci, misafirimiz. Yerinden, yurdundan, anasından ayrılmış evlatlar. Okumaya, öğrenmeye, tahsil yapmaya gelmişler. Gönül ister ki, onlarla tek tek ilgilenelim, bütün sorunlarını çözelim. Bunlar yalnız meslek yüksekokulunun veya Ilıcak ailesinin misafirleri değil. Yalnız onların sorumluluğunda hiç değil. Artık okulla ilgili her şeyi Ilıcak ailesinden bekleme yanlışından kurtulmalıyız. Onların belirli standartta düzenli olarak destekleri devam etmekte sağ olsunlar. Ama Darendeli olarak bizlerde elimizi az da olsa taşın altına sokmalıyız, Eğitim yalnız maddi boyutlu bir etkinlik değildir. Bizler Darendeliler olarak bunun neresindeyiz, işi kolaylamak adına bir çabamız var mı, bireysel veya kurumsal ne yapıyoruz, bunu kendimize sorduk mu? Onlar Darende´nin misafiri. Bu öğrencilerin derdi bütün Darende´nin derdi olmalı. Bunların her biri, benim insanımı, kültürümü, güzelliklerimi, gittikleri yere taşıyacak, bire bir anlatacak turizm elçilerim. ?Mutlu edebiliyor muyuz?´ sorusuna maalesef güzel şeyler söyleyemiyoruz. Aday öğrenciler için üniversite, yerleşke, akademik kadro, sosyal ortam tercih kriterleri, bilgi edinme o kadar kolaylaştı ki artık öğrenciler tercihlerinde her şeyi internet üzerinden öğrenmekte. Siz ne kadar karşı propaganda yapsanız da haber ve yorumlar, öğrenci gurup paylaşımları ne tür sorunların mevcut olduğunu ve bunun çözüle bilirliğini öğrenmekteler. Sorun varsa kesin çözüm üretilmeli ve paylaşılmalı. Meslek yüksekokulu yetkilileri yaptıkları açıklamada barınma ve yurt sorunundan, susuzluktan, ulaşım sıkıntısından bahsediyor. KYK yurt yapmak için 500 öğrenci istiyormuş. Öğrenci sayısını artırmak için kaliteli eğitim, donanımlı yaşam şartları lazım mı? Evet, kayıt yaptırıp okulu bırakıp geri dönen kaç öğrencimiz var. Bu öğrencilerimizin gerekçeleri nedir, anketsel hassas bir çalışma yapıldı mı? Hayır. Varsa ki bunun raporlanmasını, çözüm önerilerini duymadık okumadık. Gerçekler ayan beyan ortada. 2.8.2016 meslek yüksekokulunun yazılı acıkılması internette dolaşmakta. Başlık şöyle ?MYO yurt problemini çözdü´ açıklaması o gün güzeldi ama bugün için üzücü. Bizler 2016 da 2018 yılı için doğru öngörü yapamıyorsak, bir planlamamız yoksa bu çok düşündürücü.

Anne şefkatinden umutluyuz.

Bugün kız öğrenciler balık istifi yurtta kalıyorlar, ya erkek öğrenciler, onlar ortada. Onlar Darende ye yeni gelmiş masum çocuklar, kabahatleri yok, lakın adı ?Öğrenci´. Öncekilerden referanslı potansiyel suçlu veya kendi öğrenciliğindeki yaşanmışlıkları ile toplumu yönlendiren empatisiz üniversite tahsili yapmışlarımız. Bari diyorum buna sahip çıkalım. İşi kolaylayalım daha güvenilir yaklaşalım derim. Bunu dert edinmek gerekli diyorum, onları koruyup kollamak güvenmek görevimiz diyorum. Bu unutulmamalı. Gecen günlerde üniversitemizin rektörü Sayın Karabulut Darende ziyaretinde ?Önce bir anne, sonra bir rektör olarak, anne ve babaların bize emaneti olan çocuklarımı, öğrencilerimi sokakta bırakmam, onları perişan ettirmem. Rektör olarak öğrencilerimin daha rahat ve huzurlu bir eğitim görebilmeleri için her türlü imkânı seferber edeceğim.? dedi. Söz verdi. O halde takipçisi olmak ta biz Darendelilere düşmekte. Anne şefkatinden umutluyuz.

EBRU SAĞIR
8.11.2018 11:12:05
EVET DARENDEDE EĞİTİM MALASEF İÇLER ACISI YURT SORUNU BÜYÜK BİR PROBLEM. İLH .FAK.BİNASI NIN TAPUSU KİMDEYSE YURDUN ŞU ANKİ İŞLETMESİ KİMDEYSE ÖĞRETİM GÖREVLİLERİNİN LOJMANI KİMİN HİMAYESİNDEYSE İLAHİYATI ONLAR GÖNDERMİŞTİR.BU FAKULTENİN 500 KAPASİTELİ YURDU 450 ÖĞRENCİYE FAZLASIYLA YETECEKKEN MALASEF BİRİLERİNİN TEKELİNDE SÖYLENECEK HİÇ BİR SÖZ YOK...