M. Nazmi Değirmenci


Dem bu demdir, dem bu dem


Darende Kaymakamı Sayın Enver Hakan Zengince´nin bayram öncesi verdiği bir demecinde, bayramın kültürel etkinlik olarak bölgede çok yoğun geçeceğini belirtmesi, bundan mutlu olduğunu dile getirmesi önemli bir tespit ve kazanımdır. Sayın Zengince, gerçekleştirilen bütün etkinliklere katılmış ve organizasyon komitelerini desteklemiştir. Sayın Darende Belediye Başkanı Dr. Süleyman Eser, zamanı ve gücü oranında bu organizasyonlarda yer almıştır. Özellikle bu güzel işbirliğinden dolayı teşekkür ediyorum, bu çok önemli bir devlet vatandaş birlikteliğidir. Bu duruş bir kalkınma projesi gibi değerlendirilmelidir. Sayın Zengince´nin belirttiği gibi çok geniş katılımlı buluşmalar oldu. Bu emek zayi edilmemeli. Bu birliktelikler artık bir konser, bir düğün formatından çıkarılıp, içerisinde bu tür etkinliklerin de olduğu, topluma doğrudan yansıyacak ekonomik ve kültürel kazanımlar haline getirilmelidir, bölgede uygulana-bilecek kalkınma modelleri tartışılmalıdır, eğitim kesinlikle konuşulmalı, destek olunmalı, kalitesi artırılmalıdır, müşavere toplantıları, paneller sempozyumlar düzenlenmelidir. Bölgenin turizm zenginliğinin artırılması için bu etkinlikler fırsata dönüştürülmelidir.

İlçede bir haftalık kısa bir süreç aralığında yapılan onlarca etkinlik. Darende sosyal tesislerinin açılışı, Hayır çarşısı, yöresel ürünler kermesi, Seyyid Abdurrahman-ı Erzincani Hazretleri paneli, Balaban Buluşması, Zengibar Karakucak Güreşleri, 9. Yıkılhan Yayla Şenlikleri, 1.´inci Karaoğuz Kültür Festivali, Akçatoprak Mahalle Konağı açılışı. Bizim toplumsal bilincimizi göstermektedir. Hulusi Efendi Vakfı´nın uzun yıllar ilçemizde düzenlediği onlarca akademisyenin katıldığı Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Sempozyumları, panelleri bu bilincin gelişmesine katkılar sunmuştur. Günümüz dünyasında bölgelerin kalkınması için önemli ölçüt sivil toplum yapılanmasıdır. Yalnız bu oluşumlarda itinayla korunması gereken bir hassasiyet vardır ki bu unutulmamalıdır. Siyaset üstü bir kimlik hiç değiştirilmemeli, toplumun her kesiminden destek görmelidir. Darende özel bir yerdir. Hikmeti sırrına akıl ermez. Her yetkin ve özel misafirin gönül huzuru içinde getirilip gezdirildiği, tertip, düzeni ve temizliği, gönüllerine nakşı olan manevi iklimi ile bir mutlu şehirdir. Buluşmamız konuşmamız hep Darende için.

Geçen yıl aynı köşemde itirazımı dile getirmiştim. Bir büyük eksikliğimiz var demiştim, bu toprakların önemli değerlerinden biri, kültürel miraslarımız Seyyid Abdurrahmanı Erzincani, Balaban buluşma gününde yoktu veya yok denecek kadar az gündeme gelmişti, bunaydı sitemim, itirazım, Balaban´ın manevi kimliği, Anadolu´nun İslamlaşmasında önemli bir mihenk taşı, fetret devrinden sonra Osmanlı´nın birleşim mayası, manevi irşat eri, Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Hazretleri´nin kayın pederi, Balaban beyin damadı, Seyyid Abdurrahmanı Erzincani Hazretleri bu buluşma gününde daha fazla olmalıydı, konuşulmalıydı, anlatılmalıydı. Çok şükür bu yıl böyle de oldu. Memleket sevdalısı gönüller öyle arzulamıştı. Bir güzel başlangıç yapıldı, Balaban buluşmasında, akademik bir çalışma 1. Seyyid Abdurrahmanı Erzincani paneli gerçekleştirildi, ilgi gördü, görsel ve yazılı kültürel kaynaklara geçti. Araştırmacılara dip not olacak önemli bilgiler sunuldu. Abdurrahman Erzincani Hazretleriyle ilgili ne çok bilmediklerimiz varmış. Bu değerlerimizden bihaber yaşamak ne tuhaf bir şeymiş. Öğreneceğiz inşallah, adına düzenlenen bu paneller ve sempozyumlar bölgenin sosyolojik ve kültürel gelişimine katkı sunacak. Belgeler, bilgiler gün ışığına çıkarılacak. Mutluyuz, bu yıl itirazım yok onu peşin peşin söyleyeyim, lakin bir önerim var, umarım gündeme alınır, sonraki panelde bir konu başlığı Balaban kerpiç mimarisi olur, bakalım gelecek neler gösterir. Emek veren herkese teşekkürler ediyorum, gönüllerine sağlık.

Bir şeyi gönülden yapınca mutlu olduğumuzu, huzur bulduğumuzu çok yaşamışızdır. Gönül bütün güzelliklerin kaynağıdır. Zaviyede yöresel kermesteyim, Anadolu´nun farklı coğrafyalarından taşınmış yüzlerce güzellik ikramları, dondurmasından muzuna, fındığından zeytinine, ekmeğinden elmasına bir manevi sofra, herkesin gönlü kıpır kıpır bir rızayı hikmet var ki gösterilmez, anlatılmaz, yaşanır. Akıl sır ermez denir ya, işte an o zaman dilimi, dem bu dem dir, dem bu demdir, dem bu dem.

Tarifi edilemez bir tarihi güne şahitlik ediyoruz. Hani denir ya, sebil, işte muhabbet kapış kapış. Darende sosyal tesisleri açılış merasimi, çok heyecan verici görkemli idi, ama bir o kadarda sade yapıldı, işte açılışlar böyle olmalı şaşalı abartılı içinde riya olmamalı, hayır için yapılanlar zayi edilmemeli, hakkı olana hakkı verilmeli, hayırda yarışınız hadisi şerifi vücuda getirilmeli. O gün orada bu ne güzel yapıldı, hepimiz imrendik Allah lütfu ihsanını bol etsin cümlesine, emeği geçenlere, geçecek olanlara ne mutlu.