M. Nazmi Değirmenci


Bitmeyen bir başlangıç olsun


Bir güzel haber ki gönlümüzü ısıttı, farklı bir sevinç kaynağı, bir buluşma, davete icap etme,  kapı aralama gibi, sahiplenme, bir başlangıç olmalı.  Malatya büyük şehir belediyemizin tarafından Somuncu Baba (Şeyh Hamid-i Veli Hz) paneli düzenlenmekte.

Bu bir ilk, çok önemli, neden önemli Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba ülkemizin farklı ilerinde ulusal ve uluslararası boyutta paneller sempozyumlar la anlatıldı, anlatılmakta. Onun hayatı fikirleri nasihat ve duaları, farklı dillere çevrilen tebliğleri yazıldı yazılmakta, , Darende Osman Hulusi Efendi Vakfı tarafından düzenlenen bu etkinliklerin çoğuna katılma fırsatı buldum. Her etkinlikte, çalışılmış her tebliğde, ufukları açan gönül dünyamızı genişleten farkı güzellikler sunuldu katılımcılara.  Yirmi üç aralıktaki Malatya büyük şehir belediyemizin davetinde de öyle olacak Somuncu Baba nın manevi sofrasında güzellikler içerisinde olacağız.

Neden bir başlangıç diyorum, çünkü Malatya büyükşehir belediyesinin Somuncu Babayla alakalı ilk etkinliği, herkes gibi benimde düşündüğüm ve cevabını bulamadığım soruydu bu, biz bizim olan kıymetin farkında mı değiliz? kıymet bilirliğimiz mi az? İstanbul un manevi fatihi, Anadolu da ki irfan ocaklarının kaynağı, Somuncu Baba Şeyh Hamid-i Veli Malatya Darende´de medfun. Adına tahsis edilmiş vakfiyeleri, fermanları,   günümüze kadar gelen aynı gayeyle yürütülen vakf-i hizmetleriyle Darende´de olduğu ayan beyan ortada olan Somuncu Baba yı, sahiplenmek isteyen şehirler, beldeler kaynaksız ispatsız Somuncu Baba etkinlikleri yaparken, biz Malatya olarak yoktuk, ama bugün varız, emeği geçenlere sonsuz teşekkürler.

Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Babanın bir müddet ikamet ettiği ve Oğlu Baba Yusuf Hakiki yi bırakarak ayrıldığı Aksaray ili, Somuncu babayı sahiplenme projesi yürütmekte. Belediye öncülüğünde külliye yapımından, hayal kırıklığı Somuncu Baba filmine kadar farklı etkinlikler yapılmakta. İlin kalkınma turizm potansiyelini artırma amaçlı bu etkinliklere bölgenin etkin ve yetkin bütün insan kaynakları dahil olmakta. Allah dostları insanlığın gönül iklimindedir, makamları vardır, geçtiği kaldığı uzun veya kısa yaşadığı yerlerde anılırlar, daha fazla anılmalı anlatılmalı, bundan rahatsız duyulmamalı, lakin asıl olanda söylenmeli, doğru bilgiler paylaşılmalıdır. Üniversitemizin de katılımlarıyla daha kapsamlı tanıtım programlar olur, inşallah.

Son yıllarda büyük şehir belediyemizin çok sık aralıklarla düzenlemiş oldukları kültür etkinlikleri içerisinde ki tanıtım ve anma programlarında Malatya da yetişmiş, yaşamış önemli simaları örnek son yüz yılın en önemli Divan Şairi Mutasavvıf Osman HULUSİ Efendi, Abdurrahman Erzincan-i, Abdulhalik Güçdevani, Mecdüttin ishak, Hasan Gazi, Tacettin-i Veli, Sadrettin Konevi, Muhittin ibnul Arabi yi görmek istiyoruz. Malaryamız kendi insanını tanımalı. Bunlarla ilgili yazılı kaynaklar hazırlanarak gerekirse ücretsiz dağıtılmalı, Malatya tanıtım kaynaklarının tamamında yer almalı, ilmi zenginliğimiz öne çıkarılmalı diye düşünüyorum. Panelin muhabbet içinde başarılı geçmesi dileklerimle,  Büyük şehir belediye başkanı Sayın Ahmet Çakır beye teşekkürler.