Hüseyin YAREN


Akçakaya tarihi kimliğine kavuşuyor


Bizim gülşendeki güller                                                                                                      

Dururlar tâze solmazlar                                                                                                      

Hazân olup dökülmezler                                                                                                     

Zemistân ü bahâr olmaz (Şeyh Hamid-i Veli)

Gönül Sultanları, maneviyat erenlerinden Somuncu Baba (Şeyh Hamid-i Veli) ve Osman Hulusi Efendi, Talas Belediyesi ile Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı işbirliğiyle düzenlenen panel ve çeşitli etkinliklerle Talas´ta anıldı. Ayrı bir gün, ayrı bir haz, ayrı bir mutluluk yaşandı. Katılımcılar bir başka bakıyorlardı dünyaya, mutluluk her hallerine yansıyordu insanların. Program Somuncu Baba Hazretlerinin dünyaya teşrif ettiği evi ziyaretle başladı ve Akçakaya da Şeyh Hamid-i Veli Külliyesi gezildi. Daha sonra Talas Belediyesinin düzenlediği tanıtım gezisi yapıldı. Tarihin derinliklerine inildi, Kültürel anlamda güzel bir ziyafet gerçekleştirildi.

Erciyes Üniversitesi 15 Temmuz Yerleşkesi Konferans Salonu´nda gerçekleştirilen panelde konuşmacılar Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, yaşadıkları döneme damga vuran, bıraktıkları eserler ve yetiştirdikleri talebeleri ile günümüze ışık tutan Şeyh Hamid-i Veli Hazretlerinin hayatını güzel bir uslupla anlatırken manevi değerlerimize sahip çıkabilmenin önemini hatırlattı. Kayseri´den, Tebriz´den, Şam´dan, Bursa´dan, Aksaray´dan Darende´ye yapılan yolculuğun izlerinden bahsedildi. Darende´nin önemi metfun olduğu bu güzel yer bir kez daha anıldı ve gönüllere taht kurdu. Prof. Dr. Kadir Özköse Osman Hulusi Efendi´nin örnek hayatını anlatırken Cenabı Allaha Kul olabilmenin, ahlaki değerlerin, hâl olarak yaşamanın önemini dinleyicilere aktardı. Divanında bütün şiirlerini incelediğimizde ortaya çıkan ana madde kulluktur. Kendisini ve sevenlerini Allah´a hakiki kul olabilme yolunda tavsiyelerde bulunmuştur. O´nun kulluktan sonraki ikinci en önemli hasletinin Kur´an-ı Kerîm?e bendelik olduğunu görüyoruz. Kur´an-ı anlamak, yaşamak ve yaşatmak adına hizmetlerde bulunmuştur. Kur´an Kursu, İmam-Hatip Lisesi ve İlahiyat Fakültesi hizmetleri unutulmaz hizmetlerdir. O´nun ayakları yere basan İslâmî davetinin üçüncü sacayağı  ise Peygamber(sav) aşığı olmasıdır. Yani Peygamber Efendimiz(Sav)´i örnek alması, sünneti seniyyeyi ihya etme gayreti ve unutulan sünnetleri sürekli olarak hatırlatmasıdır.? Anlatılan hatıralar ise dinleyicileri duygulandırdı. Bu bağlamda farklı ve huzurlu bir atmosfer oluştu.

Kayseri´nin manevi liderleri ile ün yapmış bir şehir olduğunu hatırlatan Talas Belediye Başkanı Dr. Mustafa Palancıoğlu, "Bugün burada toplanmamıza vesile olan Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Hazretlerini rahmetle anıyorum. Biz Talas Belediyesi olarak Akcakaya´da bulunan Somuncu Baba´nın Çilehanesini, evini ve Şeyh Hamid Camisi´ni restore ettik. Bundan sonrada tefrişi ile hayata geçmesini sağlayacağız. Darende´yi kendimize örnek alıyoruz. Darende´deki güzellikleri Talas Akçakaya´ya aktarmak istiyoruz. Bundan sonra inşallah Talas´ta Somuncu Baba ile ilgili birçok program düzenleyeceğiz diyen Başkan Mustafa Palancıoğlu, "İnşallah bize muhtrem Hamid Efendinin teşrifleri ve beratla birlikte Somuncu Baba´nın Akçakaya´daki külliyesinin hayata geçmesi için büyük bir işe imza attık. Teşekkür eder hayırlı olmasını dilerim." diye konuştu.

Büyükleri anlamak için onlar gibi yaşamak gerekir. Onların nasihatlerine uymak gerekir. Sözlerini tutmak, gittiği yoldan yürümek gerekir. Somuncu Baba´nın dünyaya teşrif ettiği yer Kayseri Akçakaya. Somuncu Baba´nın ismiyle şereflenmiştir. Akçakaya´nın tarihi geçmişine baktığımız da yalnızca Müslüman köyü, ama civar beldeler tamamıyla Rum. Zaman içerisinde Somuncu Baba Hazretlerinin himmeti ve bereketiyle tamamen İslamlaşmış. Etkisi ve izleri günümüzde bile tap taze kendisini göstermektedir.

Somuncu Baba Hazretlerinin bedduası, çıkanlar felah bulsun iyi olsun, burada bulunulmasın kelamlarının duaya çevrilmesi hususunda bir hatırayı nakledelim. Kayseri´nin eski Kıranardı Belediye Başkanı Merhum İsmail Bağcı Bey ile Kayseri Erciyes eteklerinde bir sohbet, ayrı bir huzur, ayrı bir neşve çaylar yudumlanıyor. Başkan Bağcı, Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı Başkanı Hamid Hamideddin Ateş Efendiye hitaben ? Hocam dua edin Somuncu Baba Hazretlerinin bedduası kalksın ki Akçakaya güzelleşsin tekrar yeniden eski ihtişamına kavuşsun?? İnşallah Akçakaya eski günlerine yeniden kavuşur Buralar Somuncu Baba Hazretleri zamanındaki halini alacaktır inşallah? Aradan yıllar geçer Akçakaya Külliyesinin yeniden onarılması, restoresi gerçekleşir.  Sayın Talas Belediye Başkanımızın gayretleri ile gönül erlerinin hizmetleri ile şuanda Akçakaya mamur hale getirilmiştir. Günümüze kazandırılması hakiki anlamda çok manidardır. Somuncu Baba Hazretlerinin torunu Ecdadının mirasına sahip çıkmıştır. Akçakaya´lılar şunları ifade ediyor. Anlayamadığımız güzellikte her şey meydana geliyor. Her yer temizleniyor pırıl, pırıl yapılıyor. Yeniden düzenlemeler restorasyonlar gerçekleşiyor. İnsanların ziyaretçilerin ilgisi ve rağbeti bizleri şaşırtıyor. Yani Akçakaya tarihi kimliğine tekrar kavuşuyor.

Somuncu Baba´nın ili

            Tâze açar gonca gülü

            Bağında öter bülbülü

            Kokar dağı taşı güldür

(Divan-ı Hulusi-i Darendevî)