M. Nazmi Değirmenci


Asırlara hitap eden alim


Osman Hulusi efendinin hayatını, şahsiyetini, eserlerini ve tesirlerini anlatan Osman Hulusi Efendi vakfının katkılarıyla, Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil tarafından hazırlanan. İki ciltlik bu güzel eserin kapağındaki Osman Hulusi efendiyle alakalı özet tanımlama  ?Asırlara hitap eden âlim? o kadar güzel yakışmış ki, amacı o kadar güzel özetlemiş, o kadar güzel anlatmış ki sultanı anlamaya bir cümle yeter olmuş, ne de güzel olmuş.           

Âlimin en önemli özelliği az sözle çok şey anlatmakmış, Hulusi efendiyi bir cümleyle anlata bilmek, ancak Hulusi efendiyi, hayatının her anında yaşamakta olan, vefalı bir gönlün özetlemesidir.  Bu önemli eserin kapağına bu güzelliği nakşedenlerden rabbim razı olsun.

Büyükleri anlata bilmek kolay değildir. Rıza ister,  itina ister, nezaket ister, zarafet ister en önemlisi de cenabı Mevla dan nasiplenme gibi bir lütuf ister. Büyükler anlatılırken ağızdan çıkan, kalemden düşen, her sözün, ayrı, ayrı gönül terazisinde tartılması gerekmektedir. Gönül terazisine bir ustanın ayar vermesi gerekmektedir, o hassas ayardan nasiplenenlere ne mutlu. Bu lütfa mazhar olmuş emeği geçenleri manevi sorumluluğu büyük bu itinalı zarif çalışmalarından dolayı saygı ve muhabbetle gönülden kutluyorum,

Osman Hulusi efendinin huzurunda bir sohbette idim,  her zamanki gibi salon odalar doluydu semaver yanmış sukut bir hal, sürmeli ağabey Divan-ı Hulusi?den ilahi okuyordu. Bir kelimeyi yanlış okumuş olacak ki Hulusi efendim hemen müdahale etti, doğru kelimeyi söyleyerek ?oğul bunlar doğuştur harfini değiştirseniz manası değişir? buyurdular.  Onun içindir ki büyüklerden duyduğumuz nasihatleri, yaşantısından gördüğümüz örnekleri iyi dinlemek, iyi anlamak, iyi anlatmak lazımdır. Hassas olmak gerekmektedir olur ya amacı değişe bilir.

İhramcı zade İsmail Hakkı Toprak Efendi Hazretlerine sormuşlar, Efendim siz hangi partiyi destekliyorsunuz, mübarek buyurmuşlar ki  ?biz hak partisindeniz?  kişi bunu anlamak istediği gibi anlamış, dışarı çıkıp, efendi halk partisindenmiş diyerek anlatmış. Oysa defaten bizim siyasetle alakamız yoktur diyen İhramcı zade İsmail Hakkı Toprak Efendi Hazretlerinin, biz, hak partisi yani yaratanın partisindeniz kelamını anlamak istedikleri gibi anlamışlar ve anlatmışlardır. Büyüklerin huzurunda gönül yakınlığı olmayıp, aşkla oturmayanlar,  anlatılanları anlamaya bilirler. Yanlış yorumlayıp kendi bireysel veya siyasal menfaatleri için kullana bilirler, yaşanmış örnekleri vardır, onun içindir ki insanlığa hizmet gayesiyle büyükleri doğru anlatmak gerekmektedir bu yazılı olur sözlü olur 

Nesnesel olarak yaklaşıp gönül olarak uzaklaşan insanlığın bu küçülen  dünyasında. İnsani duyguların yok denecek kadar azaldığı bu yüz yılda.  Kur?an ve Sünnet gibi iki temiz ve saf kaynaktan beslenen güzel ahlakı ile insanlığa örnek olmuş Osman Hulusi efendinin nasihat dolu hayatını, şahsiyetini, tesirlerini anlatan bu eserde, olayların, konuşulan söz ve nasihatlerin gerekçesini, yeri, zamanı ve sonuçlarını, toplumsal hayata etkilerini, yüzlerce akademisyenin farklı acılardan Hulusi efendi incelemelerini bulabilirsiniz. Gönüller sultanı Hulusi efendinin dostlarıyla çekilmiş ?Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer? denilen fotoğraflarının da yer aldığı bu gönül iklimine girenler, aradıklarını mutlaka bulacaklardır.

Eseri okurken sanki Osman Hulusi efendinin huzurundayım salon yine kalabalık bir sukut hal, nefes almaya imtina ediyor insan, ruhları yumuşatan temizleyen bir gönül iklimi membaındayım, bitmez tükenmez şefkatiyle anlık bir bakışı sonrasındaki tebessümü geliyor gözüme, gönlüme. Sanki yazılanlar yanınızda yaşanmış yaşanıyor gibi, sanki bire bir bize hayatı öğütler gibi. Ayrılığını düşünerek kapattığınız gözlerinizden damlalar başlıyor akmaya,   o an geçmiş zamanın kıymetini bir kez daha anlayıp gönülden bir derin of çekip. Anı bir cümleyle özetliyorsunuz? kıymetini bilmedim .?

 Ama o günü ve bu günü yaşayanlar, değişen hiçbir şeyin olmadığını da çok iyi bilip görüyorlar. O günkü muhabbet neyse, bu gün aynı muhabbet, O günkü şefkat dolu anlık bir bakış sonrasındaki tebessüm neyse, bu günde aynı şefkatli bakış ve tebessüm. O gün hizmet neyse bu gün artarak büyüyen aynı hizmet. Güzel ahlakın örneği o gün neyse bu gün aynı örnek. Rabbim ayırmasın.