Musa Tektaş


Hakkında ne dediler?


 DARENDESOMUNCU BABA KÜLLİYESİ

HAKKINDA NE DEDİLER?

Gönül iklimimiz; gönül dünyamızı yüzünün nuruyla, sözünün sürûruyla ışık ışık donatan, gönül sultanlarının hayatlarını, fikirlerini ve eserlerini tanımak suretiyle genişler.

Yaşadığı asra hizmet, gönüllere muhabbet mührünü vuran mürşid-i kâmiller bıraktıkları eserlerle, daha doğrusu, ölümsüzlük sırrına eren eserleriyle canlı olarak aramızda yaşamaktadırlar. 

Mekânların şerefi içerisindekilerin şerefi ile doğru orantılıdır. Yani "Şerefi`l-mekân bi`l-mekîn."dir. Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri`nin burayı yurt olarak seçmesi ve buranın onun son istirahatgâhı olması, Darende ve civarı için ayrı bir övünç kaynağıdır. Yukarıda bahsettiğimiz şehirlere can veren bir merkez olması hasebiyle Osmanlı Devleti dönemindeki bir müfettiş şöyle demektedir:

 Tohma Nehri misl-i kevser, şehr içinde cârîdir/ Zikr-i tesbîh-i Hüda,  mânâ anların kârıdır 

Feyz-ü menbadır o su, içse kalbin arıdır/ Şeyh Hamid-i Velî gibi, Şahı var Dârende`nin 

Evlatlarının yüzyıllardır yapmış olduğu hizmetler, özellikle son 50-60 yıldır yapılan tanıtım faaliyetleri o mübarek zatın ismini yüzyıllar ötesine taşımakta, ziyaretçiler ruhaniyetinden feyiz almaktadır. H. Hamidettin Ateş Efendi, bu hususta şu önemli bir tespitlerde bulunmuştur:

 Gönül Medeniyeti

"Somuncu Baba Hazretleri`nin Darende`de bulunması, Darende ve bölge için bir lütuf, bir ihsan-ı ilahîdir. Yerin şerefi oturanın şerefi iledir, bu toprakları şereflendirenler de yüce neseb-i Rasûlullah`a (s.a.v.) mensup olan zevatlardır. İlçemizi maneviyatları ile güzelleştirip yaşanılabilir hâle getirenler, Somuncu Baba`lar, Hulûsi Efendi`lerdir. Bu zevat-ı kiramlar Darende`de olmasalardı Darende`nin diğer ilçelerden bir farkı olmazdı. Onlar bu mekânı şereflendirmiş, bu vadiye hayat vermiş, canlılık katmışlardır." 

Sadırdan Satıra Dökülenler

Şimdi de, çeşitle vesilelerle Somuncu Baba Külliyesi`ni ziyarete gelenlerin "Ziyaretçi Özel Defterine" yazdıkları satırları birlikte okuyalım. İlk olarak Somuncu Baba Hazretleri`nin oğlu Yusuf Hakiki Baba`nın torunlarından olan Sadi Somuncuoğlu Bey`e kulak verelim:

 "Somuncu Baba ve Osman Hulûsi Efendi`yi anmak üzere düzenlenen faaliyetlere katılmak üzere, bu güzel şehir Darende`ye ikinci defa geliyorum. Burada gördüğüm göz kamaştırıcı hizmetler karşısında büyük bir memnuniyet duydum. Maddî ve manevî yönden ne güzel hizmetler yapılmış. Bu manevî merkezin bütün Türkiye`ye uzanan hayırlı tesirlerini, insanlarımızın yollarını aydınlatan sonuçlarını gördüm.

Hizmeti geçenlere, başta Hamid Hamidettin Efendi olmak üzere, teşekkürlerimi sunarım. Allah hepsinden razı olsun."

Sadi Somuncuoğlu 20 Haziran 2009

*

2011 yılının Mart ayında Darende`ye koro üyeleriyle bir ziyarette bulunan İstanbul Tarihî Türk Müziği Topluluğu Müdürü Ömer Tuğrul İnançer; Darende`de Somuncu Baba Külliyesi ve civarındaki yerleri ziyaret edip, buranın ayrı bir manevî atmosferi olduğunu ve herkesi etkilediğine işaret ettikten sonra: "Bu üçüncü ziyaretim, her bir gelişimde ayrı bir haz duyuyorum. Özellikle Hulûsi Efendi Vakfı`nın örnek hizmet ve çalışmalarıyla mükemmel bir ortama dönüşen Darende, güzellikleriyle dünyadaki cennet köşesidir. Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi`nin maneviyatı, günümüzde Hamidettin Ateş Efendi`nin öncülüğünde ışıklar yaymaya devam etmektedir. Her gittiğimiz yerde, güzel iş ve hizmetlerden bahsederken hep burayı örnek gösteriyoruz." dedi. İnançer, sonra da deftere şu notları düştü, imzasıyla:

 

"Hulûsi Efendi Hazretleri, cedd-i emcedi Fahr-i Kâinat Efendimiz`e hayrü`l-hafîd olduğu gibi, Hamid Efendi Hazretleri de, hafîd-i Hamid olmuş. Barekallah? Maşallah?

Vakfın çalışmaları gönül imarı hedefinde? Bina fâni, insan dünyada fâni ama ba`de`l-mahşer bâki. İşte bu vakıf bakî hizmet ifa ediyor. Tebrik etmek haddimiz değil; ancak şükranlarımızı arz ederiz.

Belli ki Allah muîn. Rasûl-i zişân-ı şefaatkâr ve Hamideddin-i Veli Efendimiz ve cümle evliyâ mededkâr? Himmet niyaz ederek? (Kelâmın sonu gelmiyor?)"

20 Mart 2011

Ömer Tuğrul İnançer

*

Gönül Dünyasında Güzel Nakışlar

Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Hazretleri`ni ziyaret eden herkesin gönül dünyasında güzel nakışlar kalmıştır. İşte onun şahitlerinden birisinin ziyaretçi defterine yazdığı notlardaki samimiyeti:

"Tasavvuf dünyası hakkında ilk defa 1985 yılı sonlarında, Darende`de büyük İslâm âlimi Osman Hulûsi Efendi Hazretleri`yle tanışarak bilgi sahibi oldum. Vefatına kadar yanı başında defalarca yemek yemek, ikram ettiği çayları tatmak emsalsiz bilgi ve yüksek tevazuu ile yanında bulunmuş olmaktan dolayı kendimi şanslı saymaktayım.

Başlattığı vakıf hizmetlerinin ve yayınların çok büyük gelişme kaydetmesi, kendisinin ne kadar yüksek bir değerde olduğunun bir işaretidir. Sohbetlerini, Cuma günü hutbelerini hayatımın güzel anları olarak daima hatırlıyorum.

Tüm insanları en güzel şekilde kucaklayan, onlara moral veren, engin anlayışı ile gönüllerde taht kuran merhum Osman Hulûsi Efendi ile tanışmış ve kendisi ile görüşebilme şansını elde edebilmiş olmayı, Yüce Rabb`imin bir ikramı olarak kabul ediyorum. Kendisinin imzalayıp verdiği Nasihat kasidesi hayatımı düzenlememde çok büyük yol gösterici olmuştur. Attığı hizmet adımlarının dalga dalga büyüyerek devam etmesi toplumumuz için bir şanstır.

Yüce Rabb`im, sırrını yüceltsin. Maneviyatından nasiplenmemizi sağlasın. Hürmetlerimle..."

21.05.2012 Necdet Kırceylan 1985-1990 yılları TZDK Bölge Müdürü / Malatya

*

"Bismillahirrahmanirrahim

Evliyanın büyüklerinden Somuncu Baba`nın kabr-i şerifini ziyaret etmenin mutluluğu ve huzurunu idrak ettim.

Büyüklerin himmet ve bereketinin, ümmet-i Muhammed(s.a.v.)`in üzerinde olmasını Cenab-ı Allah`tan niyaz ederim."

30 Ekim 2013 Abudulhamit Kayıhan OSMANOĞLU 2. Abdulhamid Han`ın 4. kuşak torunu.

 *

"Anadolu`nun kadim kültürünün en değerli yörelerinden biri, benim için en değerlisi Darende ve Darende`yi Darende yapan ölümsüz Hulûsi Efendi Külliyesi`ni bir kere daha ziyaret ederek günün kalabalığı içinde kirlenen ruhumu yıkamak istedim.

Her gelişimde olumlu anlamda değişen, farklılaşan bu külliye ve çevresinin her yıl artan ziyaretçileri ile bir yaşam biçimine dönüşmüş olması, canlılığı ile yine benzerlerinden ayrılıyor.

Kadim Anadolu ve İslâm kültürünün en değerli temsilcilerinden biri olan Hulûsi Efendi Hazretleri`nin mirasına sahip çıkan, onu koruyup kollayan ve gelecek nesillere bırakanlara başta Hamidettin Efendi olmak üzere selamlar, saygılar..."

Y. Kenan Işık 18 Haziran 2010

*

"Böyle bir külliyeyi insanlığın hizmetine sunduğu için Allah`a şükreder, yapanlara teşekkür ederim."

Tunç Başaran / Yönetmen 21 Kasım 2013

*

"Burasını görmeme vesile olan arkadaşıma teşekkür ediyorum. Beni çok etkiledi. Mimarisi, güzelliği, temizliği ve uhrevî havası hiç aklımdan çıkmayacak.

İlk fırsatta yine gelmek umuduyla?" 

Sevin Okyay / Sinema Eleştirmeni

*

"Somuncu Baba Külliyesi`ne `ilk` gelişim ama `son` olmayacağı kesin. Büyüleyici bir ortam. Bu havayı solumaktan mutluyum. Böylesine mükemmel bir türbenin ziyaretçisi olmak ayrıcalık. Müzesiyle, türbe bölümüyle, kütüphanesiyle unutulmayacak izler bıraktı bende.

Emeği geçen herkese ve bizleri güler yüzle ağırlayan Darendeli dostlarımıza teşekkürlerimle?"

21 Kasım 2013

Canan Tan / Yazar

 Malatya`da düzenlenen Uluslararası Altın Kayısı Film Festivali için gelen sanatçı grubu ile yukarıda görüşlerini paylaştığımız sanatçıların beraberinde sanat dünyasının başka önemli sîmaları da vardı. Onlar da Somuncu Baba Külliyesi`ni gördüklerinde hayret ve hayranlıklarını belirttiler. Sinema sanatçısı Bulut Aras şunları söyledi: "Yurtdışına gittiğimizde zaman zaman Hıristiyanların mabedlerini ziyaret eder, temizlik ve tertiplerini görünce, bizim ülkemizdeki camilerin, dinî yapıların da, İslâm`ın ruhunu yansıtan, temizliğini, düzenini insanlara görsel olarak gösteren yerler olması gerektiğini hep içimden geçirirdim. Bugün artık gönlüm rahat ve huzurluyum. Ülkemizdeki camilerden, türbelerden biri olan Somuncu Baba Külliyesi`ni görünce ruhum ferahladı. Dinimizin yüceliğini, temizliğe verilen önemi, tertip ve düzeni burada gördüm. Demek ki, bizim ülkemizde de, mabedlerimiz bakımlıymış ve estetik açıdan hâlen güzelliklerle bezenmekte imiş. Sadece tarihî yapılarda değil yeni yapılarda da estetik ruh, İslâm`ın gönül medeniyeti inşa ediliyor, yaşatılıyormuş? Elhamdülillah dedim."

 Ziyaretçi Defterinden Notlar

*

"Hulûsi Efendi Vakfı`nı ve Somuncu Baba`yı bugün ziyaret etme bahtiyarlığına sahip olmanın heyecanını paylaştım. Vakfın hizmetlerini takdirle karşılıyorum. Cami ve etrafının çok temiz ve düzenli olması bizleri çok sevindirmiştir. Buna hizmet eden, buna vesile olan herkese teşekkür ederim. Katkıda bulunanlardan Allah razı olsun dileğimle?"

Mahmut Demirtaş Adıyaman Valisi

 *

"Peygamberimizin soyundan Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Hazretleri`nin ve dedesi Somuncu Baba Hazretleri`nin maneviyatının dolu dolu hissedildiği bu feyizli mekânda bulunmaktan dolayı çok mutluyum.

Yüce Rabb`im buranın feyzini, maneviyatını, huzurunu her zaman kalbimizde hissettirsin. Buradaki bu güzel insanların çalışmalarını arttırarak devam ettirsin."

20.07. 2014

Fatih Mehmet Erkoç

K. Maraş Büyükşehir Belediye Başkanı

*

 Gönül Samimiyetini Yakinen Hissetmek

"Darende Somuncu Baba Külliyesi`ni ziyaret etmekten gayet memnun oldum. Anadolu erenlerinin bulunduğu Malatya`mızda böyle bir manevî değerin bulunduğu mekânın bakımlı, tertipli ve düzenli bir şekilde insanlarımıza hizmet vermesi, gönüllere huzur katması kültür ve medeniyetimiz açısından gayet önemlidir. İnsanların akın akın geldiği bu cazibe merkezinin ruhlara dinginlik veren bir atmosferinin olduğunu bizzat müşahede ettim.

Somuncu Baba`nın ekmeklerinin ruhları doyuran lezzetini, Osman Hulûsi Efendi`nin hoşgörülü ve aydınlık fikirleriyle bu külliyeye hayat veren Mütevelli Heyet Başkanı H. Hamidettin Ateş Bey`in tebessümlü yüzünü gören her ziyaretçi bu mekândaki gönül samimiyetini yakinen hissetmektedir. Bu nedenle, bize gösterilen alaka ve misafirperverlikten dolayı müteşekkirim.

Anadolu`da manevî değerlerin diri ve insanlık hizmeti için gayret gösteren bir faaliyet içerisinde olduğunu görmek isteyenler, gelip burada doğal ve manevî güzelliklerin bir bütün olarak Darende Somuncu Baba Külliyesi`nde birleştiğini bizzat görebilirler.

İlim ve irfan kenti Darende`de olmaktan dolayı mutluluğumu ifade eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Selam ve sevgilerimle..." 

19 Ekim 2014 Süleyman Kamçı Malatya Valisi

*

"Çok güzel ve nadide ilçenizi ziyaretim sırasında çok etkilendim. En içten şükranlarımı sunar, başarılar dilerim. Somuncu Baba Türbesi ve şehir müzesi yetkililerine de saygılarımı sunarım. Zengin geçmişinizle gerçekten övünmeniz gerekiyor. Kosova ve Türkiye halkları birbirine karşı dostluk hissine sahiptirler. Kosova ile Darende halklarının birbirlerini daha yakından tanıyacağını ümit ediyorum.

En içten şükranlarımla..."

4 Nisan 2015 Avni Spahiv Kosova Ankara Büyükelçisi

*

"Malatya`da gördüğümüz inanılmaz misafirperverlikten sonra Malatyalı dostlarımız Darende`ye de uğrayalım dediler. İtiraf etmeliyim ki, Malatya`ya gelişimiz sırasında Darende`den geçerken burası bir şehir olarak çok fazla dikkatimi çekmemişti.

Aman ya Rabb`im, ne güzel bir yer böyle! Güzelliğini saklamış bu şehir. Mütevazı insanlarıyla gezdiğimiz bu yerlerin, buranın çok daha fazla ilgiyi hak ettiğini düşündürdü bana. Manevî değerler ile doğal güzelliklerin buluştuğu bu yere daha çok önem verilmeli. Ben bir birey olarak burayı anlatacağım dostlarıma. Güzel şeyler paylaşınca çoğalır, tıpkı dostlukların paylaşılınca çoğalması gibi?"

4 Nisan 2015 / Güner Ureya / Kosova Cumhuriyeti / Ankara Büyükelçiliği Elçi/Müsteşar

*

"Manevî huzurunda eriştiğimiz bu sükûn atmosferini bize bahşeden, böylesi bir maneviyat yoğunluğunu sağlayan bu yüce gönül önünde saygıyla eğiliyoruz.

Darende`yi ve Malatya`yı aşan bir aklın ve estetik anlayışın hâkim olduğu bu vadiyi inşa eden idrak, inşallah bu sınırları aşarak gönül mimarisini fizikî mimariye inşa eder temennisi ve hayranlığıyla gözlerimiz arkada, derin iç huzuru ve mesruriyetle bedenen ayrılıyoruz. Hayranlık ve dua ile?"

17.05.2015

Nurettin Yaşar / Mustafa Erdoğan