Hüseyin YAREN


Aile huzuru toplumun huzuru


Toplumun temel taşı ?aile?dir. Toplumun huzuru, düzeni; onu meydana getiren ailenin huzurlu, düzenli oluşuyla sağlanır. Aile düzeni, toplumun aynasıdır. Her insan doğumuyla ölümü arasında değişmeyen tek kimliği ve adresi ailesidir.  Ailede huzur için, mutluluk için vazgeçilmez birinci kaide, anne ve babanın karşılıklı olarak birbirlerine karşı saygılı olmasıyla başlar. Aile içi huzurun kökleşmesi, çocukların büyükleri tarafından sevilmesi, şefkatle kucaklanması ve onların terbiye edilmesine bağlıdır. Bir aile  her şeyden önce çocuklara önem vermeli eğitimlerini ihmal etmemelidir. Aile içerisinde annenin ise çok önemi vardır. Çocukları geleceğe o hazırlar ve ailenin huzurunu sağlar, gelen misafirlere hizmet yapar, yapılacak hizmetleri yönlendirir. Huzur sağlanınca da her şey güzel olur, rahmet ve bereket yağar. Sosyal hayatın düzeni ailelerin düzenine ve huzuruna bağlıdır. Çünkü sosyal hayatın temeli ailedir. Bir Allah dostu aile hayatı hakkında şöyle buyuruyor. ?Ailenize itina gösterin, ilgilenin, akşamları ailenizle birlikte sohbet edin. Onlara İslâmî ve ahlakî değerleri anlatın. Aile, özellikle de anne çok önemlidir. Çocukların yetiştirilmesinde önemli bir yer tutar. Fakat günümüzde bir kısım dünya endişesi yüzünden çocuklara çok az zaman ayrılıyor. Oysa çocukların eğitimi çok önemlidir. Onlara henüz küçükken eğitimlerini vermek gerekir.?  Ailede huzurun en önemli ayağını teşkil eden anne ve babaya düşen sorumluluklar; birbirlerine karşı sevgi ve saygı ile bağlanmak ve beraberce temelini atmış oldukları bu yuvayı titizlikle korumaktadır.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi aile yuvası, toplum binasının temel taşıdır. Temelin sağlamlığı nasıl bir binanın sağlamlığının teminatı ise ailenin sağlam olması da bir toplumun sağlamlığının teminatıdır. Aile, toplumun geleceği olan nesillerin doğup büyüdüğü, temel eğitimini aldığı bir kurumdur. Aile, kişinin içinde huzur bulduğu, bir mutluluk kaynağıdır. Aile, aralarında kan ve nikâh bağı olan kişilerin sevgi, huzur ve güven içinde yaşadıkları yegâne yuvadır. Şu bir gerçektir ki, ailenin kişiye verdiği güven ve huzuru temin edecek başka hiçbir kaynak yoktur. Aile, kişinin yorulduğunda dinlendiği bir sükûnet ortamıdır. İnsanın başı daraldığında destek alabileceği yegâne yerdir. Bu ortamın sağlanabilmesi için de eşlerin birbirlerine sevgiyle bağlanmaları, birbirlerini üzecek, kalblerini kıracak davranışlardan uzak durmaları gerekir. Peygamberimiz (s.a.v.) buyururlar ki: ?Herhangi bir kadın, kocası kendisinden razı olduğu halde ölürse cennete girer.? (Tirmizi- Rida, 10)           

Kadın tutumlu olmalı, kocasının kazandıklarını saçıp savurmamalı çocukların terbiyesinde kocasına yardımcı olmalıdır. Kadın evin temel direğidir. Evdeki düzeni, intizamı hanımlar sağlar, yuvaya onlar sahiplenir. Kocasına saygılı olan kadınlar hakkında Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şu müjdeyi veriyor: ?Kadın beş vakit namazını kılar, Ramazan orucunu tutar, namusunu korur ve kocasına da itaat ederse kendisine: ?Hangi kapıdan istersen cennete gir.? denilir.? ( Et-Terğib- Ve?t Terhib C.3 S.52) buyurmaktadır.

 Aile huzurunun temini için en önemli faktörlerden biri de Allah?ın emaneti olan çocuklarımızı iyi yetiştirmemiz gerekir. İnsan bir yerden ev alır, tarla alır, bahçe alır, araba alır ve en sonunda memnun olmazsa satar yenisini alır. Bu sebeple çocuklarımıza dünyalık şeylere verdiğimiz değerlerden daha çok önem vermeliyiz. Çocuk eğitiminin temeli aileden başlar bunun içinde bizlerin en hassas davranmamız gereken hususlardan birisi ailedir, çocuklarımızdır. Mutlaka ailemize zaman ayırmalı, onların eğitimi ile meşgul olmalıyız. Onları sosyal hayattaki olumsuzluklardan uzaklaştırmalı kendi kültürel değerlerimizle yetiştirmeliyiz. Çocuğunu seven bir anne baba çocuğuna güven verir. Aynı şekilde anne babasını, kardeşini seven bir çocukta anne babasına, kardeşine güven verir. Çocukların, güvenen ve güvenilen bir fert olarak yetişmeleri için sevgi temel unsurdur. Sevginin olmadığı bir ailenin çocuğu korkak, kimseye güvenmeyen biri olarak yetişirken, ailesinde sevgi olan çocuk insanlara güvenecek, mutlu olacaktır. Güven ve mutluluk ise başarıya açılan kapıdır. Çocuk eğitimi o kadar önemlidir ki, onlar bizim geleceğimizin teminatıdırlar. Gelecek nesiller ve gelecek zamanın büyükleridirler. Onlarda sonraki nesilleri yetiştireceklerdir. Onun için çocuklar önemlidir ve gelecek zamanın varisleridir. Bu varislere gerekli özen gösterilmeli, sevgi, saygı, muhabbet ve güven dairesi içerisinde yetiştirilmelidir.

Huzurlu, mutlu bir geleceğe yürümek dileğiyle?