Hüseyin YAREN


OKULLAR AÇILIRKEN


Eğitim ve Kültür bir milletin can damarlarını oluşturur. Eğitim, nesillerin geleceğe hazırlanması millî ve manevî değerlerin muhafazası için elzemdir. Okullar açılırken bir kez daha eğitim endeksli düşünmeye başlıyoruz, bir kez daha eğitimin önemini hatırlıyoruz. Gerçekte ise her an eğitimin öneminin farkında olmamız gerekiyor. Hayatımızın her evresine eğitim merkezli bakmamız gerekiyor. Sosyal hayatın, psikolojik yapının, milli ve manevi değerlerin muhafazası için eğitim hayatımızın çok iyi bir şekilde planlanması gerekiyor. Çocuk ve Gençlere kendi kültürel değerlerimizi öğretmemiz, nesilleri eğitmemiz ülkemize yapılacak en büyük hizmettir. Bu nesiller ki; belki, gelecekte dünyaya yön verecek mazlum milletlerin, insanların kurtuluş ümidi olacak, Batı emperyalizmi ve sömürüsüne dur diyecektir. Dünya üzerinde akan Müslüman kanı duracak gözyaşları silinecek, Çocuklar annesiz ve yuvasız kalmayacak, huzur barış ve güven ortamı oluşacaktır. Bu sebeple nesillerimizi iyi yetiştirmeli milli, manevi ve kültürel değerlerimizi çok iyi bir şekilde vermeliyiz. Aynı zamanda çağın gereklerine uygun olarak bilgi, teknoloji standartlarını yakalamalı hatta çağımızı aşmalıyız. Dünya üzerindeki yeni icat ve buluşların yapılabilmesi için gençlere ortam hazırlamalı, motivasyonlarını gerçekleştirmeliyiz. Gençlerimizi çok iyi bir şekilde yönlendirmeli, sahiplenmeli başka fikir ya da kültürlerin etki alanından uzaklaştırmalıyız. Kültür değişimi ve beyin göçüne izin vermemeli kendi değerlerimizle gençlerimizi yoğurmalıyız. Bunun içinde üzerimize düşen tüm görevleri hakkıyla yerine getirmeli, gençlerimizi bilinçli bir şekilde yönlendirmeliyiz. Ahlaki değerlere bağlı insan yetiştirmenin niteliklerine göre hareket etmeli vatan ve millet sevgisini yüreklerine koymasını bilmeliyiz. Şu örnek ise hayatımıza yön vermesi açısından ne kadar önemli ve güzeldir:

            Bir baba oğluyla birlikte Darende?ye, Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi?nin (k.s) yanına gelir. Huzurda ?Efendim oğlum gelecekte ki hayatı ile ilgili olarak ne yapsın ne buyurursunuz.? Demesi üzerine Hazret genci yanına çağırarak şöyle buyurur; ? Kendisini gelecekte eli çantalı bir mühendis olarak görüyoruz.? Baba ve oğul çok mutlu olarak hazretin ellerinden öptükten sonra huzurdan ayrılırlar. Yıllar sonra? Bu genç eli çantalı bir mühendis olarak gelir Darende?ye. Çok güzel hizmetler yapar, çalışmalarda bulunur. Büyüklerin duası bereketiyle ülkemize güzel hizmetler yapacak insanlar yetişir. Sosyal hayatta güvenli fertler oluşur. Milli ve manevi yapı güçlenir, aslında bir nesil kurtarılır, bir nesil yönlendirilir, bir nesil güzelliklere, aydınlığa erişmeye başlar. Burada insana verilen kıymetin her şeyin üzerinde olduğu görülür. Eğitimin ise insan üzerindeki etkisi çok açıktır.

            Zamanı değerlendirme, zamanı en iyi bir şekilde kullanma eğitimde çok önemlidir. Bu sebeple çocuklarımızı ve gençlerimizi boş işlerden, olumsuz fiillerden, internet ve teknolojik tuzaklardan uzaklaştırmalı, onları daha faydalı işlere ve hizmetlere yönlendirmeliyiz. Sevebilecekleri aynı zamanda kendilerini geliştirebilecekleri uğraş alanları oluşturmalı. El, gönül ve zihin kabiliyetini geliştirici unsurlara yönlendirmeliyiz. Böylece onları en iyi bir şekilde geleceğe hazırlamış oluruz ki her türlü olumsuz fikir, yayın ve etkilerden uzaklaştırırız. Gençlerimiz ise geleceğe daha umutlu ve aydınlık olarak yürürler. Gençler kendilerinden sonraki nesilleri aynı hassasiyetle yönlendirirler ve yetiştirirler.

            SEVGİ

Eğitimin yönlendirilmesi, şekillendirilmesi için esas nüve sevgidir. Sevgi insan hayatındaki büyülü kelimedir. Bir Allah dostunun buyurduğu gibi ?Sevgiyle aşılmayacak dağ, aşılmayacak engel yoktur. Her şey ama her şey sevgi ile çözümlenir.? Bunun için tüm işlerimiz, çalışmalarımız, davranışlarımız sevgi içerikli olmalıdır. Eğitimin temel taşı sevgi olduğu zaman başarılar ardı arkasına gelir. Bundan sonra çocuklarımızı, gençlerimizi kimse durduramaz. Her yerde bir sevgi yumağı oluşur. Ailede, okulda, toplumda ayrı bir muhabbet başlar olacak olumsuzluklar dahi hiçbir fert tarafından görülmez çünkü sevgi hatalı işleri dahi doğru gösterir. Hatalar dahi kendiliğinden düzelir önemli olan hakiki manada sevgiyi bulmak, yakalamaktır. Durum bu şekilde olunca ahlaklı, kültürlü, saygılı, milli ve manevi değerlere bağlı, küçüklerini seven, büyüklerine saygı duyan ülkesine hizmeti şiar edinen bir nesil yetişir. Nesiller yetişir... İnsanlar ise sosyal hayatta mutlu olurlar, gözler güler, gönüller huzurlu olur.

            Nice sevgi dolu günlere yürümek dileğiyle?