M. Nazmi Değirmenci


Darende için bir ‘tık’


Malatya Valisi Ulvi Saran’ın gayretleriyle geçen yıl başlatılan tanıtım amaçlı ‘Malatya Günleri’nin üçüncüsü Ankara’da düzenlendi. Büyük bir katılımla yapılan etkinlik gurbetteki eş, dost ve hemşerilerin adata buluşma yeriydi. 32 yıl önce Ergani Lisesi’nde beraber çalıştığım Sivrihisarlı Lütfi Sak’ı tekrar görme fırsatım oldu. Hulûsi Efendi Vakfı standında görevlilerine sorarak bulmuş beni eski dostum. Bunun gibi nice buluşmalara, tanışıklıklara vesile oldu bu etkinlik.  Ona Darende’yi sordum, benden önce kızı anlatmış; kızı daha önce bir öğrenci gezisinde gelmiş Darende’ye.  Gelenlerin, görenlerin birer turizm elçisi olduğu unutulmamalı. 

Çok sade ve düzenliydi Hulûsi Efendi Vakfı standı. Yine en düzenli stant ödülü verildi. Malatya Günlerine gelen bütün devlet erkânı mütevazı şark köşesinde ağırlandı, semaver çayı ikram edildi. Ziyaretçilere Darende, Somuncu Baba, Osman Hulûsi Efendi ve vakıf hizmetleri anlatıldı.

‘Gelen bütün misafirleri, Hulûsi Efendi Vakfı standına götürüyorsunuz’ diye, bazı stant yetkilileri valilik görevlilerine serzenişte bulunmuşlar. Onlarda cevaben, ‘bizlik bir şey yok, misafirlerin kendi talepleri’ demişler. Stantta farklı bir rahatlığın, manevî bir huzurun hissedildiğini çok ziyaretçiden duydum. Tanıtım adına önemli bir etkinlikti.

Merakımdan baktığım, gördüğüm, okuduğum, duyduğum her şeyde Darende’yi ararım Yazın Malatya’da otoparka dönüştürülmüş okul bahçesinde de gördüğüm turist rehberiyle tanışmak istedim. Doğu Karadeniz’den, Güneydoğu’ya bir gezi programı uygulayıcısı... İletişimi iyi bir gezgindi bu rehber. Malatya’da nerelere gideceksiniz diye sordum. Cevap üzücü. Burada geceleyeceğiz. Yolların kesişme noktasında olduğu için zorunlu konaklama yeri olarak seçilmişti Malatya. Bir bardak çay ikramım süresinde cep telefonumdaki Darende resimlerini rehbere ve guruptakilere gösterdim. Memleketim Darende’yi anlattım. Somuncu Baba’yı, Kanyonu, Şelaleyi, Kudret Havuzu’nu, Hasan Gazi’yi, Tiryandafil Oteli ve Raftingi. Hayretle baktılar. Kudret Havuzu o kadar ilginç geldi ki, bayıldılar. Suyunun sıcaklığı, vadi içi ırmakla yan yana olması. Rehber şaşırdı, haberleri yoktu Darende’den. Programı açtı gösterdi, güzergâhları anlattı yok. Şunu düşündüm; samimiyetle söylüyorum ki aslında burada yok olan Darende değil, Darende’yi tanıtma gayretimizdi.                                      

Geçen yıl Malatya’da Kültür Müdürlüğü ve Valilik tarafından haftalık bir turizm çalıştayı düzenlendi. Kültür Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı da katılmıştı. Toplantı başlamadan ayaküstü görüştük. Darende gurubu olduğumuzu öğrenince bizimle daha fazla alakadar oldu. Darende’yi o, sordu biz anlattık. Yıllar önce Darende’ye geldiğini, Hulûsi Efendiyi ziyaret ettiğini, sofrasında yemek yediğini, Hulûsi Efendinin bir bereket parası verdiğini ve yıllar geçmesine rağmen hala o parayı cüzdanında taşıdığını anlatı. Darendeli kadar Darende’ye sevdalıydı.

Toplantıya Darende Kaymakamı, vakıf temsilcileri, Rafting Kulübü Başkanı, Tiryandafil Otel yetkilileri ve Darende turizm danışmalık yetkilisiyle katıldık.  İlçe bazlı en fazla katılımcı Darende’dendi, ama planlanan yatırımlarda Darende yoktu. Böyle planlanmıştı. Planlama mantığı doğruydu, çünkü Darende diğer ilçelere göre turizm yatırımlarında mukayese edilemeyecek kadar öndeydi.  Malatya Valisi Levent Vadisinde yapılacak olan seyirgahı, Pütürge-Doğanyol güzergâhında toprak altında kalan hanların gün ışığına çıkarılmasını, Nemrut yolunun tamamlanmasını, Karakaya Baraj Gölünde gezi teknesini, su sporları merkezini aslına uygun Malatya Evlerinden oluşan Malatya Sokağını anlatırken, Malatya turizmi bir hız yakalamıştı, ama Darende’de turizm, sanki sona gelmiş durmuş duraklamış, arkada kalanları bekler gibiydi. Dersini bitirmiş öğrenci misali, diğerlerini bekliyor gibi göründü o toplantıda.

Darende turizminde en büyük eksiklik tanıtım, kendimizi anlatamamamız. Bu konuda kurumsal, bireysel hepimizin Darende’nin tanıtımı için başarıyla yapacağı bir hizmeti vardır. Bir öneri, tanıdığımız, tanıştığımız herkesle sosyal paylaşım sitelerinde Darende resimlerini paylaşabilir, altına birkaç cümle yazarak, sizin için tanıdıklarına atmalarını rica edebiliriz.  Darende Belediyesi, Darende Kaymakamlığı, Darende Tanıtım Büroları ve Darende Haber Gazetesinden Darende’nin yüzlerce fotoğraflanmış güzelliklerine ulaşabilirsiniz. Sosyal paylaşım sitelerinde bir tıklama da Darende için olsun.

Fotoğraflara ulaşım için

www.darende.gov.tr,

www.darende.bel.tr,

www.hulusiefendivakfi.org.tr,

www.darendehaber.com