M. Nazmi Değirmenci


Yol hayırlı olsun


Yol dedim de, yol ulaşmak, kavuşmak, tanışmak hülasa her şeydir. Darende Malatya arası E5 şehirlerarası bölünmüş yol tamamlanıyor. Sona yaklaştıkça artan, bir gayret koşuşturmadır gidiyor.

Karahan tünellerinde çalışmalar aralıksız sürmekte, Darende yolu kısalıyor, yılsonu bitecek. Gazeteler dergiler yazdı, TV söyledi, basın açıklamaları yapıldı, hepimizin dört gözle beklediği yol tamamlanacak, sorunlar inşallah çözülecek, ulaşım bir saat veya 45 dakikaya düşecek.

Daha güvenli bir seyahatle daha çabuk ulaşım imkânına kavuşacağız.  Acılarımız oldu, üzüntülerimiz korkularımız oldu, çok çileler çekildi bu yolda. Sonu iyi olacak inşallah. Bağlı olduğumuz ile Malatya’ya yaklaşıyoruz, daha da yakınlaşıyoruz. Umarım bu yakınlaşma her yönde olur. Artık Malatya siyasetinde de olmalıyız, Malatya’nın temsilin de bizde bulunmalıyız. Bizi, Darende’yi, Malatya siyasetinde temsil eden birileri bulunmalı.

Yol dedim de millet adına çalışmada, hizmette izlenen yol, yöntem değişti mi? Değişti de biz Darendelilerin haberi mi yok, ne dersiniz? Atalar söylemiş, biz uygulamışız, hala uyguluyoruz “Görev istenmez verilir” diye hep bu anlayışla beklemişiz, hizmet önceliğimiz olmuş. Bir gün sıra bize de gelir, birileri bizi de görür, uygun bulur, teklif eder diye, ama nafile. O geçmişte kalan,  kıstasmış, çoktan değişmiş, yeni ölçü, yeni yol “Ağlamayana, istemeyene yok” isteyeceksin ama istemesini bileceksin,

Yol dedim de ben bu kısalan yola Malatya’da yaşayanlar daha fazla sevinmeli derim neden mi? Malatya’da hafta sonunu ailece eşiniz, çocuklarınız veya dostlarınızla gidebileceğiniz, farklı aktivitelerle zenginleştirilmiş bir tatil ortamı yok. Battalgazi’de tesisleşememiş bir baraj gölü, Yeşilyurt’ta bağ aralarında kahvaltı ve yemek mekânları, paylaşılamayan bakımsız bir Orduzu Göleti, beton ve asfaltla kaplı Mişmiş Parkı. Ancak bir kavurma yeme süresince oturabildiğin Elazığ sınırında Kömürhan Köprüsü, Pütürge üzerinden belki de ömürde bir kez gidilebilecek Nemrut Dağı. Doğanşehir Sürgü Kaynak Göleti, alabalık lokantaları, tesisleşmemiş bir Horata, inek pınarı.

İlçeler dâhil Malatya’da hafta sonlarında gidebileceğiniz mekânlar bunlar. Her birinde başka bir tema öne çıkmış. İşte Malatyalı fazla sevinmeli dememin gerekçesi bu.

Yukarıda sıraladığım görselliklerin tamamı hatta daha fazlası Darende’de kusursuz bir hizmetle doyasıya yaşanabilir. Somuncu Baba’nın manevi ikliminde Somuncu Baba Türbe, Cami ve Külliyesi, Kültür Bakanlığı onaylı resmi Somuncu Baba Tanıtım Merkezi, Balaban’da Abdurrahman-i Erzincani Camii, Balaban evleri, Balaban içmecesi, Medişeyh Türbasi, Hasan Gazi Türbesi ve Şehitler Abidesi, doğal güzelliklerle iç içe Tohma Kanyonunda rafting, Tohma Kanyonunda ırmak üzerindeki ahşap yolda uzun yürüyüş, fotoğraf safarisi, 22 derece şifalı suyuyla Kudret Havuzu, su sporları, trekking, balık kanyonda ki Hacılar’da üretilmiş  farklı  lezzette pişirilen alabalıklar, Tohma kenarında suya uzanan pergolalar, Hasbahçe’de Darende’ye özgü yemekler, ülkemizin enlerinden biri Günpınar Şelalesinde su zerrelerinin uçuştuğu seyirgahtaki sac kavurma, balık köfte, yemek sonrasında serinlikte semaverli çay keyfi, çilehanede ırmak kenarına hazırlamış hazır mangallar kendin pişir  piknik alanları, Yeniköy’de  Aslantaşlar, aşağı Palanga’da Ozan Mescidi, Ozan Kanyonu. Eskişehir de bedesten. Taş kemerli yapısıyla Zengibar Kalesi, konaklamak isteyenlere yıldızlı hizmetiyle Tiryandafil Otel.

İşte bu zenginliklere Malatya insanı daha kolay ulaşacak. Hafta sonları Malatyalılar Darende’de olacak.

Onun için söylüyorum, Malatya’da yaşayanlar bu yola daha fazla sevinmeli.