M. Nazmi Değirmenci


Darende MYO ve Turizm Bölümü


Verimli toprakları olan toplumlar güçlü ve bağımsızdır. Çoraklaşmış kirlenmiş, verimsiz topraklarda yaşayanlar güçsüz ve bağımlı yaşamaya mahkûmdur. Bu durum. Göçleri, göçler terkedilmiş köyleri, beldeleri ortaya çıkarır. Darende’miz geniş ve verimli toprakları olan bir yurt köşesi değildir, tersine erozyona uğramış, yorgun verimsiz toprakları vardır. Toprağın ölmeden önce son nefesinde yetiştirdiği bitki, Keven dahi yetişmez… Türkiye yıllık yağış ortalamalarına bakıldığında tuz gölü civarından daha az oranda yağış alır, tarım yetersizdir. Gelir kaynaklarının başında eğitim, göç, tarım, gelir. Darende’nin doğal yapısını bozmadan alternatif gelir kaynaklarını üretmek hepimizin görevidir.

Uzun soluklu eğitimcilik hayatımda edindiğim tecrübeler, yaptığım gözlemler, rehberlik uzmanı arkadaşların önerileri, öğrencilerimin verdiği farklı hayat mücadelesine bakarak diyebilirim ki, yüksek öğrenim hayatı, dolayısıyla meslek seçiminde, öğrencileri etkileyen en önemli faktörler aile, çevre ve ekonomik durumdur. Bunları aşabildiği ölçüde öğrenciler kendi içsel mesleki tercihlerini öne çıkarabilirler.

Gazetemizin geçen sayıda büyük bir heyecanla ön sayfaya taşıdığı Meslek Yüksek Okuluyla ilgili haberde, Darende’ye tahsisli geçmişte bir MYO bulunduğuna vurgu yapan İnönü Üniversitesi Rektörü Çelik; “Senato kararıyla Darende MYO adını vereceğimiz okulumuzda ilçenin gelişim yapısına uygun turizm ile talep edilen tarımsal sektörleri ilgilendiren bölümleri açacağız. Darende, çok özellikli ve güzel bir yer, orada kuracağımız turizm bölümü aynı zamanda bir kongre merkezi olabilecek ilçenin cazibesini artıracaktır” şeklindeki açıklamaları vardı. Bu durumda Darende MYO’na turizm ve otelcilik bölümünün açılması kararı alınmış veya alınacak gibi gözükmektedir. Bu kararda etkin olan nedir, arz talep ise bunun çalışması Darende’de yapılmalı, Darende’mize düşünülen MYO bölüm tercihlerinin öğrencilerimiz arasında yapacağımız küçük bir araştırma anketi verilerine göre yapılmasını önermek istiyorum.

Darende’mizde Meslek Yüksek Okulu olmalı geç bile kalındı ama bölüm tercihleri bizim insanımıza hitap etmeli. Okullar bütün ülkemiz insanına hizmet eder, ama fazlaca bulunduğu çevreye hizmet sunarlar. Darende’de açılacak Turizm Otelcilik bölümünde okuttuğumuz gençlerimize iş alanı nasıl oluşturacağız, Malatya Turizm Otelcilik Lisesinde okuttuğumuz yeğenimiz Malatya Kale MYO’da devamını okudu. Sonuç kocaman bir hayal kırıklığı. Malatya da iş sahası yok, Darende’de çok mu olacak. Mezun olmuş kaç gencimize, deniz turizminin yoğun olduğu yerlerde iş bulup, gençliğiyle baş başa bırakacağız. Bunun yerine bireysel meslekleri öne çıkaracak bölümleri düşünmeliyiz, restorasyon, inşaat, okul öncesi, muhasebe, elektrik, elektronik enerji otomasyon, bilgisisayar teknoloji ve programcılığı, vs olamaz mı? Belki fikirler uç olabilir, farklı düşünmek zenginliktir. Sizlere Arapgir Meslek Yüksek Okulunun bölümlerini sunmak istiyorum; Elektrik ve enerji, elektronik ve otomasyon, motorlu araçlar ve ulaşım teknolojisi, muhasebe ve vergi, finans-bankacılık ve sigortacılık, tekstil giyim, ayakkabıcılık ve deri, büro hizmetleri ve sekreterlik, el sanatları…

Bunları yazarken turizme karşı bir tavrımın olmadığını belirtmek isterim. Darende’mizin ülkemiz turizminin önemli merkezlerinde birisidir. Somuncu Baba’nın, Osman Hulûsi Efendinin manevi ikliminde geçirilen bir günü, oradan çevreye yansıyan güzellikleri ve en önemlisi gül kokusunu doyasıya koklayanlar burayı unutamazlar. Darende’den ayrılırken bir daha nasıl geliriz diye düşünmeye başlarlar. Kanyon, Şelale, Hasbahçe, Kudret Havuzu derken gün yetmez Darende’ye. Turizm Darende için önemli bir alternatif gelirdir ama Darende Meslek Yüksek Okulundaki turizm bölümüne kaç Darendeli evladını gönderecektir. Bu bölümü önerenler evladını, hısım akrabasını geleceği var diye bu bölümlerde okuttular mı?