Zirai don kayısı bahçelerine kısmi zarar verdi

Kayısı ağaçları, geçtiğimiz günlerde hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi sonucu kısmi olarak etkilendi.

Zirai don kayısı bahçelerine kısmi zarar verdi
Gündem 8.04.2023 12:34:00 2708 0

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği ilçemizde erken çiçek açan kayısı ağaçları, geçtiğimiz günlerde hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi sonucu kısmi olarak etkilendi.

Yetkililerden edinilen ilk bilgilere göre rakım bin 300´ün altındaki çiçek dönemi içerisinde bulunan bahçeler, zirai dondan zarar gördü. 

İlçedeki yaşanan zirai don olayına ilişkin gazetemiz muhabirine açıklamada bulunan Ziraat Odası Başkanı Orhan Karaca, son yılların en erken çiçek açım döneminin yaşandığını ve don çukuru denilen yerlerde ağaçların dona maruz kaldığını söyledi.

9 Mart ile 1 Nisan tarihlerinde ilçemizde -5 ila -6 derecelere varan sıcaklık dereceleri ölçüldüğünü anımsatan Karaca, “Ağırlıklı olarak 850- 1300 rakım arasında bölgelerde kayısılar çiçek evresinde olduğu için kayısılar zirai dona bağlı hasarlar meydana geldi. Özellikle 1300 rakım üzeri henüz çiçek açmadığı için ciddi bir etkilenme olmadı. Bir verim kaybı söz konusu ama ne kadar olacağına dair bilgi yapılacak inceleme ile ortaya çıkacak. Don çukurları dediğimiz bölgelerde kayısı kalmadı diyebiliriz. Özellikle Tohma havzasındaki kayısı bahçeleri ciddi anlamda zarar gördü.” dedi.

Son yıllarda görülen iklimsel farklardan dolayı sürekli kayısının dona maruz kaldığını ifade eden Karaca, “Küresel iklim değişikliğinden dolayı gece ile gündüz arasındaki ısı farkı çok hızlı değişiyor. Bundan dolayı kayısı çiçekleri dayanmıyor. Artık kayısı üretimi ovalardan daha çok rakımı yüksek dağlara doğru kaydığını görüyoruz. Önümüzdeki günlerde de hava durumuna göre don olayı görülebilir. Şuan zirai donun oluşturduğu etkiyi tam olarak bilmiyoruz önümüzdeki günlerde belli olacak. Çiftçilerimiz Allah yardımcısı olsun, depremden dolayı da tekrardan geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.” diye konuştu.

Karaca son olarak, ilçe sınırlarında rakımı yüksek olan bölgelerde kayısı ağaçları henüz çiçek açamadığı için dondan zarar görmediğini aktardı.