Uluslararası Cami Sempozyumu´nda ?Somuncu Baba Külliyesi´ anlatıldı

İnönü Üniversitesi tarafından Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi´nde ?Uluslararası Cami Sempozyumu? düzenlendi.

Uluslararası Cami Sempozyumu´nda ?Somuncu Baba Külliyesi´ anlatıldı
Gündem 9.10.2018 20:49:49 1400 0

İnönü Üniversitesi tarafından Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi´nde ?Uluslararası Cami Sempozyumu? düzenlendi. Sempozyumda, ?Şeyh Hamid-i Veli / Somuncu Baba Külliyesi ve Külliyedeki Kitabelerin Kültürel Değerleri? anlatıldı.

Sempozyuma katılan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Huriye Martı, açılışta yaptığı konuşmada camilerin önemine değinerek, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) hicretle başlayan İslam medeniyetindeki ilk kararının mescit inşa etmek olduğunu söyledi.

Yerli ve yabancı birçok konuğun katıldığı sempozyum da, Karadağ İslam Meşihatı Başkanı Rifat Fejziç, Filistin ve Kudüs Başmüftüsü ve Yüksek Fetva Meclis Başkan Vekili İbrahim Avadallah, Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Dr. Mustafa Hacı ile Batı Trakya Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif de "Dinlerde Mukaddes Mekan Kültürü" konusu üzerine birer sunum yaparak, Türkiye´nin camiler konusunda kendilerine vermiş olduğu desteğin önemine dair birer konuşma yaptı.

Malatya´dan sadece ilçemizin davet edildiği Sempozyumda, Somuncu Baba Camii İmam Hatiplerinden Musa Tektaş ve Uzman Tarihçi Resul Kesenceli, ?Şeyh Hamid-i Veli / Somuncu Baba Külliyesi ve Külliyedeki Kitabelerin Kültürel Değerleri? üzerine birer sunum yaptı.

Sunumda Tektaş ve Kesenceli özetle şunlardan bahsetti;

?Somuncu Baba Hazretleri¸ bulunduğu makam ve görev sebebiyle değişik coğrafyalarda bulunmuştur. Sonunda büyük oğlu Baba Yusuf Hakiki´yi Aksaray´da bırakıp kendisi diğer oğlu Halil Taybi Hazretleri´yle birlikte Darende´ye yerleşmiştir. Bu müstesna yerde ve yüksek kayalıklardaki çilehanesinde yaşamıştır. Hâlen Darende´nin Zaviye Mahallesi´nde (Hıdırlık Mevkii) kendi isimleriyle anılan Şeyh Hamid-i Velî Camii´nde muntazam bir türbe içinde oğlu Halil Taybi (ks) ile medfun bulunmaktadır.  Bu cami ve türbe tüm insanların ziyaretine açıktır. Caminin mükemmel bir şekilde restorasyonunu ve çevre düzenlemesini kendisinin 13. kuşaktan torunu Hamid Hamideddin Ateş Efendi yaptırmıştır.

Somuncu Baba Hazretleri´nin soyundan gelen ve hâlen Darende´de oturan evlat ve torunları tarihî neşveye uygun olarak hayatlarını idame ettirmektedirler. Şeyh Hamid-i Veli Camii ve Külliyesi toplam 6.000 metrekarelik alanı kapsamaktadır. Kapalı alanı 3.000¸ açık alanı 3.000 metrekaredir. Kapalı alanda 5.000¸ açık alanda 5.000 olmak üzere toplamda 10.000 kişi namaz kılabilecek kapasitededir.?

İslâm mimarisinin en güzel yansıtıldığı Somuncu Baba Külliyesi için sonuç bildirisinde şunlar kaydedildi;

?Özellikle İslâm mimarisinin çok değişik özeliklerinden ilham alınarak yapılan ve o güzellikleri yansıtan Somuncu Baba Külliyesi,  Anadolu´da külliye kavramının kemâlini bulduğu bir merkezdir. Külliyenin bütün unsurlarındaki insicâmın, âhengin, tenâsübün, yapısal dayanışmanın en güzel örnekleri burada verilmiştir.

İmanın, ince ve zarif bir ruhun hayatın her sahasına hâkim olduğu bu toplumda her türlü ihtiyaca cevap verebilecek şekilde tasarlanan ve uygulanan külliye mermeriyle, taşıyla, ahşabıyla birlikte tarihin şahidi, mimari geleneğimizin modern tarzla mezcedilmiş müstesna bir örneğidir.  Medeniyetimizin en önemli unsurlarından biri de cami, hazire ve yapı kitabelerinin değişik örneklerini Darende Şeyh Hamid-i Veli/Somuncu Baba Külliyesinde görmek mümkündür. Kitabelerdeki ifadeler bize kadim medeniyetimizin kaynağı olan Kur´an ve sünnetten beslenen bir edebi sahanın ürünleri olarak, kendi geçmişimizle temasımızı sağlamakta, hakikatleri hatırlatmaktadır. Ayrı bir kültürel değere haiz olan kitabelerin değişik örnekleri bu tebliğde sunulmuştur.?