Türkiye’nin el lezzetli patatesleri burada yetişiyor

İlçemiz de alternatif ürün olarak ekilen patateste 6 bin ton rekolte bekleniyor.

Türkiye’nin el lezzetli patatesleri burada yetişiyor
Gündem 6.11.2023 08:54:00 2145 0

Malatya’da kayısı üretiminde ilk sıralarda yer alan ilçemiz, alternatif olarak ekilen patateste 6 bin ton rekolte bekleniyor.

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve özel sektör işbirliğinde geliştirilen yerli patatesin hasadı devam ediyor.

İlçemizde, kayısıya alternatif ürün olarak geliştirilen endüstriyel patates üretimi çiftçinin geçim kaynaklarından oldu.

Son yıllarda artan yerli sertifikalı tohumluk ve sofralık patates üretimi sayesinde alınan yüksek rekolte, üreticiyi sevindirdi.

Mikro iklim görülen ve hastalıklardan ari olan Palanga Ovası'nda, üreticiler tarafından sökümüne başlanan patateste 6 bin tonu aşkın rekolte bekleniyor.

Yerli tohum çeşitlerini geliştiren Selanik Tohumculuk Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İlhami Bengi, gazetemiz muhabirine, 2 bin dekarlık alanda, 6 bin tonu aşkın üretim beklediklerini söyledi.

Tohumların üretim ve çoğaltma sürecinin devam ettiğini kaydeden Bengi, "Üretim için burayı seçmemizin sebebi yüksek rakımda toprakların hastalıklardan ari olması ve çevresinde yeşil tarım yapılmaması nedeniyle temiz ve sağlıklı bir üretim gerçekleştiriyoruz. Burada yemeklik ve cipslik patates üretimi yapılmadığı için maliyet ve ilaç anlamında karlı oluyoruz. Bu yüzden tohumluk patateslerimiz organik ve çok sağlık üretim." dedi.

Azerbaycan, Nahçıvan, Irak, Suriye, Kıbrıs ve Gürcistan'a yerli tohumları gönderdiklerini dile getiren Bengi, yaptıkları üretimle hem yöre halkına hem de ekonomiye katkı sağladıklarını kaydetti.

Bengi, son olarak rakımı yüksek hastalıklardan ari olan bu topraklarda yetişen patateslerin Türkiye’nin en kaliteli ve lezzetli patatesleri olduğunu iddia etti.

"Bundan sonra Darende patates ile anılacak"

İlçe Ziraat Odası Başkanı Orhan Karaca, Darende'nin gelecekte patates üretiminde önemli bir konuma geleceğini belirterek, yerli tohumların geliştirilmesine her türlü desteği vermekten mutlu olduklarını söyledi.

Mahalle Muhtarı aynı zamanda patates üreticisi Hakan Gökçe ise yerli patates tohumunun burada çoğaltılmasından duyduğu memnuniyeti aktararak, şöyle konuştu;

“Yaşadığımız depremden sonra evlerimiz yıkıldı, ama biz üretimimiz durdurup buraları bırakıp gitmedik. Cumhurbaşkanımızın tarımda çizdiği yolda sağlam adımlarla ilerliyoruz. Mahallemizde üretimi yapılan yerli tohumlar sayesinde bizde ilk defa patates üretimi ile tanıştık. Yaklaşık 500 kişiye yakın bir istihdam oluştu. Biz artık patates ve pancar üretimi ile anılır olduk. Bu anlamda Selanik firmamıza çok teşekkür ediyorum. Son yıllarda üretimin ve gıdanın ne kadar önemli olduğu da gördük. Biz burada ülkemizin daha ferah bir ülke olması için çok çalışıp usanmadan bıkmadan her zaman üretmeye devam edeceğiz. Yerli patatesin artırılması ve tüm ülkemiz üreticilerine ulaşması için bizleri hiçbir zaman yalnız bırakmayan ve desteklerini esirgemeyen Sayın Cumhurbaşkanımıza da kalbi muhabbetlerimi sunuyorum.”

Üreticileri ziyaret eden Darende Kaymakamı Şeref Gülyer de firma yetkililerinden bilgi alarak bereketli kazançlar diledi.