Tohma Çayı´na kanalizasyon pompalanıyor

İnanç ve doğa turizminin önemli durak noktalarından biri olarak görülen ve yılda 700 bin ziyaretçi ağırlayan İlçemizde, Tohma Çayı´na karışan kanalizasyon görenlerin tepkisini çekiyor.

Tohma Çayı´na kanalizasyon pompalanıyor
Gündem 20.08.2018 16:44:01 2760 1

İnanç ve doğa turizminin önemli durak noktalarından biri olarak görülen ve yılda 700 bin ziyaretçi ağırlayan İlçemizde, Tohma Çayı´na karışan kanalizasyon görenlerin tepkisini çekiyor.

Zaviye Mahallesi´nde 45 gün önce arızalanan mahalleye ait kanalizasyon pompası, MASKİ tarafından yapılmayınca tüm kanalizasyonlar Tohma Çayı´na verildi.

Yıl içerisinde defalarca bozulan pompanın yıllardır değiştirilmemesi nedeniyle ilçenin can damarı konumundaki Fırat´a uzanan Tohma´ya kokudan yaklaşılamadığını aktaran Muhtar Ateş, ?Mahalle olarak bu utanç verici durumdan uzun bir süredir rahatsızız. Mahallenin kanalizasyon hattını arıtma tesisine taşıyan pompanın 45 gündür bozuk olması nedeniyle, Dünya´nın dört bir yanından gelen misafirlerimizi bu görüntü ve ağır bir kokuya maruz bırakıyoruz. Şahsım ve mahalle sakinleri olarak durumun çözülmesi için MASKİ´ye başvuruda bulunduk. Büyükşehir Belediye Başkanı Polat´a da ilçe ziyaretinde ilettik. Lakin kimse gelip ilgilenmedi. Somuncu Baba Külliyesi yanı başındaki olumsuz durumun artık son bulmasını istiyoruz.? dedi.

Yaz döneminde Tohma Çayı´nın sulamaya verildiğinden dolayı tamamen bitme durumuna geldiği için görüntü ve kokunun haddinden fazla rahatsız edici olduğunu ifade eden Ateş, ?Bu durumu gören herkes bize gelerek şikâyet ve tepkilerini iletiyor. Kendi imkânlarımız ile yapılacak durumu olsa yapacağız lakin teknik olarak müdahale edilmesi gerekiyor ve bizi aşan bir durum. Yetkililere, bu utanç verici durumunun hem insanlığa hem çevreye hem de suda yaşayan tüm canlılara zarar verdiğini ilettik. Pompanın değişmesi gerekiyorsa değişsin, yedeği olması gerekiyorsa yedek yapılsın. Hiç kimse bu ağır görüntüyü hak etmiyor. Bizi bu tablo ile baş başa bırakanları göreve davet ediyoruz.? diye konuştu.

Mahalle sakini Mustafa Yiğit de aylardır bu kokuya maruz bırakıldıklarını belirterek, MASKİ´nin bir an önce bu durumu düzeltmesini istedi.

Adana´dan ilçeye ailesi ile ziyarete gelen Emel Kırlangıç ise ağır bir koku ve çok kötü bir görüntü ile karşılaştıklarını aktararak, ?İnanç dünyamızı aydınlatan manevi bir makama geldik. Her şey çok güzel temiz ve estetik bir külliye içerisinde ibadetimizi yaptık. Daha sonra Tohma Kanyonu´nu görelim serin su kenarında oturalım bir şeyler yiyelim dedik, lakin kanalizasyonun ve su üzerinde gördüğümüz o iğrenç görüntülerden sonra hemen uzaklaştık. Lütfen bu durumu yetkililere iletin ve bu güzel yerleri koruyup böyle zihnimizi kirletmesine müsaade etmesinler.? dedi.

İnanç turizmi açısından yüzbinleri ağırlayan mahallede bulunan işletme sahipleri de durumu MASKİ´ye iletmelerine rağmen çözüm üretilmediğini belirterek, gelen misafirlere karşı bu görüntülerin büyük bir saygısızlık olduğunu ve doğadaki canlılar için tehlike saçtığını kaydetti.