Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Kayseri´de anıldı.

Talas Belediyesi ile Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı işbirliğiyle Talas´ta panel düzenlendi.

Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Kayseri´de anıldı.
Kültür-Sanat 19.11.2017 17:52:03 1647 0

Somuncu Baba (Şeyh Hamid-i Veli) ve Osman Hulusi Efendi, Talas Belediyesi ile Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı işbirliğiyle düzenlenen panel ve çeşitli etkinliklerle Kasyeri´nin Talas ilçesinde anıldı.

Erciyes Üniversitesi 15 Temmuz Yerleşkesi Konferans Salonu´nda gerçekleştirilen panel, Somuncu Baba Camisi imam hatiplerinden Hafız Mustafa Baş´ın Kur´an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Vakıf yetkilileri tarafından yapılan açılış konuşmasında, "Büyükleri anlamak için onları yaşamak gerekir. Onların nasihatlerine uymak gerekir. Somuncu Baba´nın dünyaya teşrif ettiği yer Kayseri Akçakaya. Somuncu Baba´nın ismiyle şereflenmiş bu mekândayız. Akçakaya´nın tarihi geçmişine baktığımız da yalnızca Müslüman köyü, ama civar beldeler tamamıyla Rum. Ama zaman içerisinde Somuncu Baba Hazretlerinin himmeti ve bereketiyle tamamen İslamlaşmış. Sayın Talas Belediye Başkanımızın gayretleri ile gönül erlerinin hizmetleri ile şuanda Akçakaya mamur hale getirilmiş. Buralar Somuncu Baba zamanındaki halini alacaktır inşallah. Akçakaya Külliyesinin yeniden onarılması ve günümüze kazandırılması için emeği geçen tüm gönül dostlarımıza vakfımız adına teşekkürlerimi sunuyorum. Gönül birlikteliğimizin daimi olmasını dilerim." diye ifade etti.

Kayseri´nin manevi liderleri ile ün yapmış bir şehir olduğunu hatırlatan Talas Belediye Başkanı Dr. Mustafa Palancıoğlu, "Bugün burada toplanmamıza vesile olan Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Hazretlerini rahmetle anıyorum. Bu dünyaya gelmemizin sebeplerinden biri ibadet ve şükür. Hiçbirimiz makam ve mevki için gelmedik. Ülkemizde asıl kalkınmamız maneviyat üzerine olmalı. Kayseri Somuncu Baba ile Yaman Dede ile Cemil Baba ve Seyyid Burhanettin Hazretleri gibi manevi liderleri ile ün yapmış bir şehrimiz. İnşallah bu üne göre gençlerimizi yetiştiririz. Biz Talas Belediyesi olarak Akcakaya´da bulunan Somuncu Baba´nın Çilehanesini, evini ve Şeyh Hamid Camisi´ni restore ettik. Bundan sonrada tefrişi ile hayata geçmesini sağlayacağız. Darende´yi kendimize örnek alıyoruz. Darende´deki güzellikleri Talas Akçakaya´ya aktarmak istiyoruz. Bundan sonra inşallah Talas´ta Somuncu Baba ile ilgili birçok program düzenleyeceğiz. Bu kapsamda konuşmacılarımız Prof. Dr. Kadir Özköse ve Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil Hocamıza, Vakıf Başkanımıza ve yönetimine bu güzel program için teşekkür ederim." dedi. "Bugün inşallah hem Somuncu Baba´nın ruhu şad olmuştur hem de Kayseri ve Talas için çok önemli bir gün olarak hatırlanacaktır." diyen Başkan Mustafa Palancıoğlu, "İnşallah bize muhterem Hamid Efendinin teşrifleri ve beratla birlikte Somuncu Baba´nın Akçakaya´daki külliyesinin hayata geçmesi için büyük bir işe imza attık. Teşekkür eder hayırlı olmasını dilerim." diye konuştu.

Programa katılmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ise, Bizler ne kadar şükretsek az. Bu topraklarda yasayan büyük zatların dualarıyla, bu topraklara bıraktıkları tohumlar sayesinde Kayserimiz şuan çok iyi yerlerde. Yerin altındaki değerlerimizle yerin üstündeki değerlerimizle inşallah Kayseri´nin sırtı yere gelmez. Güzel program için herkese teşekkür ederim." dedi.

Programın panel bölümünde Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi tarih bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil; Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Hazretleri ?nin hayatı ve Osmanlı Devleti üzerindeki etkilerini anlatan bir konuşma yaptı.

Ahmet Şimşirgil konuşmasında şu konulara değindi:

?Allah dostları eserleriyle, sözleriyle, nasihatleriyle ve talebeleriyle günümüzde hala yaşamaktadır. Onları iyi tanımak ve anlamak gerekir. Somuncu Baba Kayseri için önemli bir isimdir. Çünkü burada doğmuştur. Talas Belediye Başkanının bu konuya önem vermesi gerçekten çok önemli kendisine teşekkür ediyorum. Somuncu Baba Anadolu´yu etkileyen velilerin en başında gelmektedir. Kendisi ve yetiştirdiği talebeleri ile Osmanlı Devleti´nin manevi anlamda gelişmesinde büyük etkileri olmuştur.?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Kadir Özköse ise konuşmasında Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Hazretleri ?nin hayatı, eserleri ve günümüze etkilerini anlattı.

Kadir Özköse konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

?Ona ârif mi desek, âşık mı desek, sufi mi desek şâir mi desek bilemiyorum ama O kendisini bu sıfatların ötesinde kendisini kul olarak tanımlamış ve kul olduğunu söylemiştir.  Divânında bütün şiirlerini incelediğimizde ortaya çıkan ana madde kulluktur. Kendisini ve sevenlerini Allah´a hakiki kul olabilme yolunda tavsiyelerde bulunmuştur.

O´nun kulluktan sonraki ikinci en önemli hasletinin Kur´ân-ı Kerîm?e bendelik olduğunu görüyoruz. Kur´an-ı anlamak, yaşamak ve yaşatmak adına hizmetlerde bulunmuştur. Kur´an Kursu, İmam-Hatip Lisesi ve İlahiyat Fakültesi hizmetleri unutulmaz hizmetlerdir.

O´nun ayakları yere basan İslâmî davetinin üçüncü sacayağı  ise Peygamber(sav) aşığı olmasıdır. Yani Peygamber Efendimiz(Sav)´i örnek alması, sünneti seniyyeyi ihya etme gayreti ve unutulan sünnetleri sürekli olarak hatırlatmasıdır.?

Konuşmaların ardından Kayseri Büyüşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ve Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Hulusi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Hamid Hamidettin Ateş Efendi´ye Somuncu Baba Hazretleri´nin doğduğu ev ve camiinin bulunduğu Akçakaya Mahallesi Şeyh Hamid Tekkesi ile ilgili Sosyal Tesis Açılış Beratı takdim etti.

Programda ayrıca Halil Necipoğlu, Divan şiirinin 20.yüzyıldaki örnek temsilcisi Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi´nin Divân-ı Hulûsi-i Darendevi adlı eserinden bestelenen ilahileri seslendirdi.

Panel sonrasında Başkanlar ve katılımcılar fuaye alanında düzenlenen Divân-ı Hulûsi-i Darendevi´den Hüsn-i Hat Sergisi ile fotoğraf sergisini gezerken, Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil ve Prof. Dr. Kadir Özköse kitapseverler ile buluşarak imza günü düzenledi.

Panele Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Darende Kaymakamı Enver Hakan Zengince, Darende Belediye Başkanı Dr. Süleyman Eser, Divriği Kaymakamı Tolga Özdemir katıldı.