?Somuncu Baba ve Hulusi Efendi? Kahramanmaraş´ta anıldı

Hacı Bayram-ı Veli´nin hocası Somuncu Baba ile yüzyılımızın önemli mutasavvıf ve divan şairleri Osman Hulusi Efendi Kahramanmaraş´ta düzenlenen bir panelle anıldı.

?Somuncu Baba ve Hulusi Efendi? Kahramanmaraş´ta anıldı
Kültür-Sanat 19.05.2017 22:48:35 1370 0

Hacı Bayram-ı Veli´nin hocası Somuncu Baba ile yüzyılımızın önemli mutasavvıf ve divan şairleri Osman Hulusi Efendi Kahramanmaraş´ta düzenlenen bir panelle anıldı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile Hulusi Efendi Vakfı işbirliğinde 15 Mayıs Pazartesi günü Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi´nde gerçekleştirilen panel, Somuncu Baba Camisi imam hatiplerinden Hafız Mustafa Baş´ın Kur´an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Vakıf adına açılış konuşmasını yapan Aydın Duman, programın gerçekleştirilmesinde büyük katkısı bulunan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi´ne ve katılımcılara teşekkür etti. Kendilerinin de Somuncu Baba ve Osman Hulûsi Efendi´nin izinden gittiklerini kaydederek, Vakfı´nın tarihi ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Somuncu Baba, Hulusi Efendi, Darende ve vakfın tanıtımın yapıldığı gösterimin ardından panelistler konuşma yaptı.

Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim üyesi Ahmet Şimşirgil, panelde yaptığı konuşmada, Somuncu Baba ve Hulusi Efendi´nin şöhret peşinde olmadığını, sadece Allah´ı hatırlatan, insana hizmeti şiar edinen ?Gönül Sultanları´ olduğunu söyledi.

Devrinin devlet yöneticileri ile çok yakın temasta olan Hulûsi Efendi´nin bir öğütlerinde ?Halka hizmeti Hakk´a hizmet? olarak görmelerini ifade ederek bunun ülkemizin gelişmesi yönündeki bakış açılarını yansıttığını kaydederek, ?Osman Hulûsi Efendi memleketimizin maddi ve manevi imarı için çalışmış, ömrünü hayra ve hizmet adamıştır. Gönlünü muhabbetle doldurmuş, cehaletle mücadele etmiş, hayatını insanlara vakfetmiş, vefatından sonra da tasarrufu devam eden bir gönül sultanıdır. O her şeyi gönülden sevmiş, her şeye gönül gözüyle bakmıştır.? dedi.

"Divanının aslında her evde bulunmasını isterim"

Divan-ı Hulusi Darendevi´nin yazarı Hulusi Efendi´nin divanının her beyitinde Allah´ı hatırlatan, ders veren, kalbi temizleyen, "zikrullah" olan güzel konuların işlendiğini dile getiren Şimşirgil, şunları kaydetti:

"Bir beyit insana sabahtan akşama kadar yetiyor. Her bir beyiti tarih kokuyor. İslamiyet´i anlatıyor. Zikri anlatıyor. Kalbi temizliyor. Tamamen tasavvuf, tamamen güzel ahlak dolayısıyla Hulusi Efendi´nin divanının aslında her evde bulunmasını isterim. O devirde, vakıflara en büyük düşmanlığı yapıldığı zamanda, vakıf medeniyetini yeniden yerleştiren bir zat Seyyid Hulusi Efendi. Vakıfların önemini gösteren bir zat. Bir bakıyorsunuz Darende´ye kadar her tarafta vakıflar kurduruyor, camiler, mescitler, hastaneler, şifahaneler yaptırtıyor. İşte din adamının işi budur. Tasavvuf ehlinin işi budur."

Tasavvuf ehlinin önemine dikkat çeken Şimşirgil, ?Hulusi Efendi bir çalışma yürütürken sadece Allah´ın rızasını ön planda tutmuştur. Onun kurduğu vakfı aracılığıyla başlattığı hizmetler günümüzde en güzel biçimde oğlu Hamid Hamidettin Ateş Efendi´in başkanlığında devam etmekte, büyüyerek sadece Türkiye´yle sınırlı kalmayıp dünyanın dört bir yanına yayılmakta, rengi, dili, düşüncesi ne olursa olsun ihtiyaç sahibi insanlara el uzatılmaktadır? diye konuştu.

"İstanbul´un fethinin manevi mimarı"

Prof. Dr. Mahmut Yeşil de, Somuncu Baba´nın "İstanbul´un fethinin manevi mimarı" olduğunu ifade ederek, Hacı Bayram-ı Veli, ikinci Murad Han, Akşemseddin ve Fatih Sultan Mehmed gibi bunların hepsinde Somuncu Baba´nın tesiri ve etkisinin bulunduğunu vurguladı.

Yeşil,  Somuncu Baba´nın 7 asırdır unutulmadığını, adıyla bile bütün dünyaya hizmet verildiğini belirterek, bunun çok önemli şey olduğunu kaydetti.

Gönül dostlarının yaşadıkları zamanlar ve sonrasında hayırla anılmasının herkese nasip olmayan bir ayrıcalık olduğunu belirten Yeşil, ?Somuncu Baba sadece Anadolu´da değil, aynı zamanda Rumeli´ye de ışıklar saçıp gülşenler oluşturmuştur. Somuncu Baba´nın talebelerinin imaret, cami, aşevi, medrese gibi hizmetlerle geniş bir kitleye sosyal alanda tesir ettiğini görüyoruz. Bütün bunlar doğru bir istikamet üzerine yaşayarak örnek olmakla gerçekleşmiş, bu zatların pergellerinin sabit ayağı dinin içerisinde olmuş, etrafına hizmetle faydalar sağlamıştır.? dedi.

Konuşmaların ardından Hulusi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Hamid Hamidettin Ateş Efendi, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ile panelistlere plaket takdim etti.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, iş adamları, sivil toplumu kuruluşu temsilcileri ile daire müdürlerinin katıldığı panelde,  Somuncu Baba İlahi Grubu da Divan-ı Hulusi Darendevi´den beyitler seslendirdi.