Ramazanda susuzluğa Darende çare olacak

Saraçoğlu, televizyon ekranlarında ramazan ayı içerisinde tüketilmesi gereken en sağlıklı çorbanın ?Soğuk Darende Çorbası´ olduğunu söyledi.

Ramazanda susuzluğa Darende çare olacak
Gündem 10.06.2016 15:39:13 2703 0

 

Darende mutfağının en önemli lezzetlerinden ?soğuk Darende çorbası´, ulusal basında büyük rağbet görüyor. Bitkilerin, insan sağlığına yönelik araştırmalarını 40 yılı aşkın bir zamandır inceleyen Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, televizyon ekranlarında ramazan ayı içerisinde tüketilmesi gereken en sağlıklı çorbanın ?Soğuk Darende Çorbası´ olduğunu söyledi.

ATV ekranlarında yayınlanan ?Zahide ile Yetiş Hayata´ programına konuk olan İbrahim Saraçoğlu, tok tutan ve susuzluğu azaltan Darende çorbasının ulus genelinde tüketilmesi için tarif verdi.

Bizde sizler için çorbanın tarif ve yapılış şeklini haberleştirerek, ulusal basında tüm Türkiye´ye duyurduk.  

Darende mutfağının en önemli lezzetlerinden ?soğuk Darende çorbası´, sıcak ve uzun günlere denk gelen Ramazan ayında, susuzluğu önemli miktarda azaltarak oruç tutanlara büyük bir kolaylık sağlıyor.

Yöre halkı tarafından sıcak yaz günlerinde çokça tüketilen Soğuk Darende Çorbası, kısa sürede hazırlanması, içeriğinde kullanılan gıdaların uygun ve kolay temin edilebilmesi, hafif, lezzeti bol, her yemeğin yanına yakışan, serinletici ve sağlıklı olması nedeniyle Malatyalı hanımların ramazan sofralarında en çok yer verdiği yöresel tat olarak biliniyor.

Darende Çorbası, daha çok Doğu Anadolu Bölgesinde, sıcakların hakim olduğu illerde, kayısı ve tahıl üretimi yapan aileler tarafından, ağır çalışma koşulları vücutta sıvı kaybına yol açtığı için susuzluğu giderici en sağlıklı besin olduğu görülerek tüketilmektedir.

Ev hanımı Fadime Kozanoğlu, ramazan sofralarının olmazsa olmazı olarak görülen yoğurtlu soğuk Darende çorbasının iftar ve sahurda belirli bir miktar tüketildiği takdirde gün boyu susuzluk çekilmeyeceğini söyledi.

Çorbanın sağlık ve doyurucu olduğunu da dile getiren Kozanoğlu, yörede yapılan her yemeğin yanında mutlaka tercih edildiğini aktararak Darende çorbasının yapılışını şöyle anlattı:

Yarım kg Dövme (aşurelik buğday) ayıklanıp yıkanır. Üzerini geçecek şekilde su koyup pişirmeye bırakılır. Nohut haşlanır. (1,5 su bardağı) Dövmeye ilave edilir. Dövmeler iyice açılıp pişince ocaktan alınıp içerisine ıspanak bulunan düz bir tepsiye yayılarak karıştırılır. İçine buz veya soğuksu ilave edilebilir. Soğuyan malzemelere doğranmış yeşil veya kuru nane ilave edilip yoğurda katılır. (damak tadına göre sarımsak ilave edilebilir) İçine buz atılırsa hem yaz günleri için serinletici bir yemek olur, hem de kıvamı daha güzel olur. Yoğurtlu Soğuk Darende Çorbası, her yemeğin yanında servis edilir.?

Darende Hulusi Efendi Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Celal Alandağ da, konuyla alakalı Gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan ayının sıcak yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle sahurda tüketilen yiyeceklerin öneminin daha da arttığını söyledi.

Alandağ, bölgesel olarak uzun zaman dilimlerinde yemek ve su içilmediğini ifade ederek:

?Genel olarak 17 saat boyunca yemek yemiyor su içmiyoruz. Dolayısıyla sahur ve iftar öğünlerinde vücudumuzun ihtiyacı olan glikoz, yağ, protein, su ve minarelerin dengeli bir şekilde alınması gerekiyor. Yöre halkının tüketmiş olduğu yoğurtlu soğuk Darende çorbası, içerisinde nohut, buğday, ıspanak, nane ve yoğurt var. Vücudun önemli besin ihtiyaçlarını karşılayan çorba, gün boyu hem dok tutmakta hem de susamamızı engellemektedir.? dedi.

İlçemiz halkı tarafından sevilerek tüketilen çorba, özellikle sahurda gün boyu dayanıklılığı artırdığına inanılarak her evde pişirilerek bolca tüketilmektedir.