Prof. Dr. Hakkı Acun´un son röportajı Darende Haber´e oldu

Gazi Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanlığından emekli Prof. Dr. Hakkı Acun son röportajını Darende Haber´e yaptı.

Prof. Dr. Hakkı Acun´un son röportajı Darende Haber´e oldu
Gündem 17.08.2018 10:11:27 1673 0

Gazi Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanlığından emekli Prof. Dr. Hakkı Acun son röportajını Darende Haber´e yaptı.

Geçtiğimiz günlerde Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı´nın misafiri olarak ilçemizde bir süre ağırladığımız ünlü sanat tarihçisi Profesör Acun, buradan ayrıldığı günü sabahında kalp krizi geçirerek vefat etti.

Bir kitap projesi için misafir ettiğimiz kıymetli hocamıza, Cenab-ı Allah´tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı dileriz.

?Hulusi Efendi Vakfı, Darende´yi ihya etmiş?

Somuncu Baba Külliyesi avlusunda yaptığımız röportajda uzun uzun buradaki güzellikleri bize değerlendiren Hakkı Acun, tarih ve sanat penceresinden bakıldığı zaman burada, tarihin ve sanatın özenle harmanlanarak günümüzün en modern eserlerinin meydana getirildiğini söyledi.

Tarihe ve ecdadın eserlerine estetik bir bakış açısı ile sahip çıkan bir vakıf gördüğünü kaydeden Acun, ?Darende´yi ihya eden başta Osman Hulusi Efendi olmak üzere oğlu Hamid Hamidettin Ateş Efendi´ye çokça teşekkür etmek lazım. Çok güzel bir külliye yapmışlar. Çevreye şöyle bir bakıyorum 2 gündür buradayım Abdurrahman Erzincani Cami, Medişeyh Türbesi, Hasan Gazi Şehitliği, Somuncu Baba Darende Tanıtım Merkezi Müzesi´ni, Tohma Kanyonu´nu, Hamidiye Çarşısını, Kudret Havuzu´nu, Ulu Cami´yi ve Hüseyin Paşa Hamamı´nı her tarafı gezdim. Bu kadar eserin restorasyonunun nasıl yapıldığını sorduğumda, Hulusi Efendi Vakfı´nın imar ve ihya ettiğini öğrendim. Bu bakımdan hem çevreye hem topluma hem de bulunduğu mekâna büyük katkılar sağlıyor. Ecdada böylesine güzel bir bakış açısı ile sahip çıkan Hulusi Efendi Vakfı, inşallah bu şekilde devam eder. Ben samimi olarak söylüyorum burası Darende için bir şans, bu toprakların göz bebeği burası. Bir defa burası 150 kişiye iş imkânı sağlamış hangi külliye hangi ilçedeki fabrika bu kadar kişi istihdam ediyor? Darende´nin veli nimeti bu külliyesidir. Her taraf çok nezih ben herkese çok teşekkür ediyorum.? dedi.

Herkesin mutlaka burayı görmesi gerektiğini aktaran Acun, ?Külliye de benim gördüğüm eski ile yeniyi çok iyi birleştirmişler. Yeni yapılar eskiyi bastırmamış güzel bir uyum içinde bizleri karşılıyor. Türkiye´deki en ter temiz külliyelerden bir tanesidir. Abdest mekânları olsun, lavaboları olsun, duvarlar, yerler inanılmaz estetik.  Öte yandan bu külliyenin müzesi var, sergi salonu var, kütüphanesi var. Burası tam anlamıyla bütün ihtiyaçlara cevap veren modern bir külliye. Türkiye´de inşallah bu kadar modern ve güzel külliyeler olur da insanlar buralara sık sık gider gelir. Bir anlamda bu tarz dini yapıların nasıl görevler üstlendiğini de bir anlamda idrak etmiş olurlar. Burada hiçbir şey gelişi güzel yapılmamış, her şey bir anlam taşıyor. Buraya geldiğinizde bunları yetkili arkadaşlar anlatıyor sizlerde hayret içinde dinliyorsunuz. Buraya ikinci kez geldim şuan büyük bir hayranlıkla gezmeye keşfetmeye devam ediyorum. Ayrıca bu hizmetlerin hayata geçirilmesinde büyük emeği olan Vakıf Başkanı Hamid Hamidettin Efendi´ye şükranlarımı sunuyorum. Ecdadı´nın misyonunu aynı şekliyle devam ettiriyor.? diye konuştu.

Acun, son olarak külliyenin, maddi ve manevi herkesin bir şeyler bulabileceği önemli bir merkez olduğunu söyledi.