Liseliler yılan derisinden merhem, bal mumundan sürme geliştirdi

İki lise öğrencisi yılan derisinden merhem, bal mumundan sürme geliştirdi.

Liseliler yılan derisinden merhem, bal mumundan sürme geliştirdi
Eğitim 6.04.2023 15:05:00 3212 0

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin etkilediği ilçemizde iki lise öğrencisi yılan derisinden merhem, bal mumundan sürme geliştirdi.

Özel Hacı Naciye Ateş Okulları'nda öğrenim gören Hira Nur Köse biyoloji alanında "Yılan Derisi Merhemi", Refika Ateş ise Halk Sağlığı ve Koruyucu Sağlık Hizmetleri alanında "Bal Mumundan Siyah Renkli Göz Sürmesi Yapımı ve Kozmetik Açıdan Kullanım Potansiyelinin Belirlenmesi" projesiyle TUBİTAK'ın 54. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'na katıldı.

Öğrencilerin projeleri 27 bin başvurusu içerisinden ilk bine girerek bölge elemelerine katılma hakkı kazandı.

Okul Müdürü Dr. Şaban Yılmaz, sürekli proje geliştiren bir okul olduklarını ve bu doğrultuda 54. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'na katılarak iki güzel projeye imza attıklarını söyledi.

TUBİTAK'a yapılan 27 bin proje başvurusu içerisinden ilk bine girerek bölge elemelerine kaldıklarını anlatan Yılmaz, halk sağlığı ve biyoloji alanında hazırladıkları projelerin yüzde yüz doğal ve şifalı ürünlerden elde edildiğini ifade etti.

- "Öğrencilerimize başarılar diliyorum"

Yılmaz, yılan derisi ve bal mumu üzerinde yapılan Ar-Ge çalışmasının ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde laboratuvar deneylerinin tamamlandığını belirterek, şöyle devam etti:

"Öğrencilerimizden doğanın şifalı yanlarını araştırarak projeler hazırlamasını istedik. Bunun üzerine harekete geçen öğrencilerimiz iki farklı proje ortaya koydu. Yapılan deneylerde yılan derisi merhemi piyasadaki diğer merhemlerden çok daha hızlı iyileştirme sağladığı kanıtlandı. Sürme projemizde de organik bir ürün olan bal mumunun göze fayda sağladığı tespit edildi. Biz inanıyoruz ki bu projeler finale kalacak. Proje öğretmenimiz Nihal Demir ve öğrencilerimize başarılar diliyorum."

"Yılan Derisi Merhemi" projesiyle bölge elemelerine kalan öğrenci Hira Nur Köse de geçmişten bu yana aile büyüklerinin bu yöntemlerle şifalı ilaçlar hazırladığını söyledi.

Babaannesinin şifalı bitkiler üzerine olan tecrübesinden çok faydalandığını anlatan Köse, "Yaşadığım bölgede şehre olan uzaklık sebebiyle yöre halkı doğadan elde ettiği faydalı bitki ve farklı ürünleri kullanarak kendilerine şifalı ilaçlar, merhemler hazırlamış. Bunun üzerine bende büyüklerimizin anlatımından yola çıkarak Anadolu kültürel tıbbında siğil tedavisinde, sivilce-akne tedavisinde, cilt lezyonlarının iyileştirilmesinde, yaraların izlerini silme amacıyla sıklıkla kullanılan yılan derisi merheminin halk içinde uygulandığı şekilde üretilmesi ve elde edilen kremin çeşitli biyolojik aktivite testlerinin yapılarak bilimsel süreçlerle kanıtlanmasını amaçladım." dedi.

- "Hedefimiz final"

Halk Sağlığı ve Koruyucu Sağlık Hizmetleri alanında "Bal Mumundan Siyah Renkli Göz Sürmesi Yapımı ve Kozmetik Açıdan Kullanım Potansiyelinin Belirlenmesi" projesini geliştiren Refika Ateş ise balmumunun yakılmasıyla elde edilen koyu siyah organik kalıntının, deri üzerinde yumuşak ve kalıcı siyah etki yarattığı söyledi.

Babasının arıcı olduğunu ve bunun üzerine böyle bir proje hazırladığını belirten Ateş, şunlar kaydetti:

"Balmumu, arılar tarafından üretilen, soğuk etkisiyle katılaşıp, sıcak uygulamasıyla birlikte sıvılaşan bir maddedir. Balmumu, içeriğinde 300'den fazla madde barındıran kompleks bir yapıdır. Bileşiminde ortalama elli aromatik bileşik bulunmaktadır. Arılar tarafından oluşturulan bu balmumu petekler içerisine bal ve polen biriktirilerek arıların yaşamı için gerekli besin maddesinin depolanması sağlanır. Bizde kozmetik sektöründe sıklıkla kullanılan, faydalı bir arı ürünü olan doğal bal mumu materyalini kullanarak ve bunu ısıl işlemlerden geçirerek siyah renkli bir pigment materyaline dönüştürdük. Hedefimiz, inşallah finale kalıp, telifini alarak ilerde bunu ticari bir ürüne dönüştürmek istiyorum."