Kuraklık buğday tarlalarını etkiledi

İlçemizde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, kar ve yağmurun az yağması, ilçe genelinde bölge böle buğdayların gelişmeden sararmasına neden oldu.

Kuraklık buğday tarlalarını etkiledi
Gündem 14.06.2016 11:26:26 1405 0

 

İlçemizde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, kar ve yağmurun az yağması sonucu, ilçe genelinde bölge böle buğdayların gelişmeden sararmasına neden oldu.

Darendeli çiftçileri, zor günlerin beklediğini belirten ilçe Ziraat Odası Başkanı Vedat Ali Kaya gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamasında şunları söyledi;

 ?Güz döneminde kıraç alanlarda ve sulak alanlarda buğday ekimleri yapıldı. Yağışların az olmasından dolayı tabana tutulma konusunda buğdaylarımız zayıf oldu. Bir kısmı dondan etkilenerek buğdaylar seyrek çıktı. Kış ayında kar yağışı da düşük geçti. Mart ve Nisan aylarında yağışların düşük geçmesi kıraçta bulunan bölgelerde buğdaylarımız yüzde 50 düzeyinde etkilendi. İlçemizde bulunan buğday tarlalarının bir bölümü hasat yapılamayacak halde. Önümüzdeki günlerde netleşecek tabloya bakarak son halini göreceğiz. Bu yıl önemli derecede rekolte kaybı olacak.? dedi.

Geçen yıllara göre fiyatların yüksek olacağını vurgulayan Kaya, şöyle devam etti:

"Ekim ve nisan ayları arasında kuraklıkla karşı karşıya kalan çiftçimiz, mayıs ve haziran içerisinde de kurak etkisi altında kalmıştır. Bu da buğdayın gelişmesini büyük ölçüde engellemiştir. Buğday ve arpa tarlalarda gelişmeden baş verdi. Geçtiğimiz yıl aldığımız ilçe genelindeki ürünün bu yıl onda birini ancak alacağız. Haziran ayının da artan sıcaklıkla tamamlanması, çiftçilerimiz için kuraklıkla geçen bir yıl olacak demektir.?

Palanga Muhtarı Mehmet Yıldırım ise, bu yıl buğday kalitesinin ve rekoltenin çok düşük olduğuna dikkati çekerek, "Hasat yapılabilecek arazilerimizdeki buğdaylar kaliteli olmayınca buğdayı fabrikalar beğenmiyor ve ucuza alıyor. Proteini düşük olduğu için de un fabrikaları almıyor. Elde edilen ürün hayvan yemi olarak alınıyor. Onun için de çiftçiler olarak bizler düşük fiyata satacağız. Bu yıl samanda olmayacak, hakkımızda hayırlısı olsun.  Allah´a dua ediyoruz, elimizden gelen bir şey yok.? diye konuştu.

İlçemizde, yağışın az olması Tohma ve şelale suyunda gözle görülen ciddi oranda azalmalar, kurak bir yaz geçeceğinin şimdiden habercisi olarak görülüyor.