Kubbelerin üstadı ile röportaj

?Kubbelerin üstadı´ lakabı ile ünlenen fotoğraf sanatçısı Cemil Şahin ile Darende ziyaretini konuştuk.

Kubbelerin üstadı ile röportaj
Gündem 14.10.2015 14:03:02 1795 0

Cemil Şahin bir fotoğraf sanatçısı. Çektiği birbirinden güzel cami, ibadethane fotoğrafları sayesinde gönüllerde taht kurarak kubbelerin üstadı ile anılır olmuş. Geçtiğimiz günlerde yolu Darende´ye düşen Cemil Şahin ile kısa bir konuşma fırsatı bulduk. Konuşmamızda gördük ki Darende Cemil Şahin´de derin izler bırakmış ve gönlünde Darende´ye, Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi (KS)´ye bir muhabbet hasıl olmuş.

Darende´ye gelme fikri nasıl oluştu sizde, gelme sürecinizi, burada çekim yapma isteğinizin oluşumunu anlatırmısınız?

Darende´ye gelmeden önce bazı kuşkularım vardı. ?Nasıl bir tablo ile karşılaşacağım acaba?? der düşünürdüm. Beni arkadaşlar çok çağırdı, işlerimin yoğunluğundan dolayı hep ileri bir tarihe ertelemek zorunda kalmıştım. Lakin geleceğime yakın bir zaman içinde bende Darende ye gitme isteği artmaya başladı

Peki, nasıl buldunuz Darende´yi, ilk intibalar hep önemlidir. İlk nasıl hissettiniz. Şunun için soruyorum bunu, bir işe başlarken mekan insanın çalışma iştiyakını çok etkiliyor, Darende´deki çalışmalarınıza baktığımızda çok başarılı bir iş görüyoruz.

Evet size katılıyorum, Gece Somuncu Baba Külliyesine ilk giriş anımı hiç unutamıyorum, sanki tüm dünyadan farklı bir hava vardı orada. Şöyle anlatayım bakın:

Gece külliyeye vardığımda taç kapıdan içeri girip o misk gibi kokan havayı teneffüs edince ta o zaman içime bir huzur doldu. Somuncu Baba´yı tam tanımamıştım. Hatta kendime kızmıştım; araştırma yapmadığım, öğrenmediğim için. Az çok biliyordum tabii ama yetersizdi.. Otelden sabah çıkıp gelirken vakfın sokağına girince içime bir huzur doldu sanki tüm sıkıntılarım bir anda gitti sanki cennete geldim dedim ve kendi kendime dedimki o an Cemil şu an ?HUZUR SOKAĞINDA?sın dedim. Evet gerçekten huzur dolu bir sokağa giriş yapmıştım.

Darende maneviyatıyla insanı çok etkiler. Sizi bu maneviyatın yanında ilk gözlem olarak ne etkiledi?

İnsanlar? Somuncu Baba külliyesi çevresindeki çalışan insanlar, çalışmalarımda yanımda olan kişiler.Çalışan arkadaşların güleryüzlülüğü tevazu dolu davranışları sanki onları 40 yıldır yakinen tanıyormuşum hissi verdi. İşte hayatta paranın alma gücüne sahip olamayacağı o tevazuyu o nezaket dolu tavırları ve gülümsemeyi görmenin mutluluğu içinde olmak beni ihya etti .

Darende´de yaptığınız çekimlerde zorluklarla karşılaştınız mı? Zorluklar mı çoktu güzellikler mi?

Tabiî ki güzellikler fazlaydı. Mesela Somuncu Baba Hazretleri orda diye o su öyle hayat buluyor ve çevresine hayat veriyor. Hulûsi Efendi Hazretleri orda diye oranın tabiatı o kadar etkileyici. Zaten bunlar başlı başına her şeye yetiyor. Çekimlerim esnasında kayaların tepesine çıkmak hayli zor olsa da sanki benim yanımda bir güç bana kolaylıklar getirdi. Bunları bire bir yaşamak gerçekten sözlerle anlatılmaz yaşanır. Çok şeyler söylemek isterdim ama ifade etmek çok zor. Çünkü yaşadığım o güzelliklerle o manevi alemde ?Acaba daha ne yapabilirim?? deyip, Somuncu Baba Hazretlerine daha güzel hizmet nasıl edebilirim diye düşündüm.

Darende çekimleriniz sırasında şunu hiç unutamam dediğiniz bir anınız oldu mu?

Oldu evet, onu anlatmadan geçemem zaten. Çünkü bu yaşadığım olay beni orda tamemen değiştirdi. Somuncu Baba Hazretlerinin türbesinin kubbesi üstünden çekim yaparken çok zorlandım. Pencere küçüktü, başka şansım da yoktu üstten çekim yapmak için. Kubbelerin üstadı lakabını taşımak zordur ama ne yapıp edip mutlaka çekmeliydim. Son aşamada tekrar bir deneme daha yaptım ve o an makinayı elimden bırakasım geldi yoksa ben düşecektim. Ter içindeydim. Tam elimdeki makinayı bırakacakken bir şey oldu. Bir güç beni tuttu. İçimden bir ses, ?Haydi, Cemil? dedi. ?Ya Bismillah deyip yap çekimini?. Somuncu Baba Hazretlerinin zor olan kubbe çekimini ben bir güç tarafından kolaylıkla yaptım. Sonrada oturup ağladım. Bu Somuncu Baba hazretlerinin bence bana yardımı idi. Dönüş gününde veda ziyareti yaptım. Dönerken ayağım gitmek istemedi tir tir titreme tuttu. Ağladım taç kapıya kadar. Hayatımda bir ilk yaşadım. Daha önce hiç olmamıştı böyle. Belki ifade edemedim ama inanın etmek çok zor. Cemil Şahin hoca çekti ama eğer ona yardım edici bir kuvvet olmasa idi çekemezdi.

Peki son olarak neler söylemek istersininiz Darende hakkında?

Bence her insanın imkanlar dahilinde gidip görmesi gereken müstesna yerlerden biri. İnsanın ayrılası gelmiyor. Kafam hep orada kaldı, sanki hala ordayım. Orda yaşıyorum. İlk fırsatta tekrar inşallah gideceğim Emekli olunca kalacağım yerlerden biri olarak düşünüyorum orayı. Bana kısa günde çok şey verdi Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi Hazretleri. Özetlemem gerekirse Denizler mürekkep olsa yazmaya, anlatmaya izah etmeye asla gücüm yetmez Tüm Darende´nin o mütevazi insanlarına, Vakıf çalışanı güler yüzlü kardeşlerime, Vakıf başkanı Hamit Hamidettin Efendi´ye en derin sevgilerimi, saygılarımı, hürmetlerimi sunarım.

Bizler bu güzel çalışmalarınız için teşekkür ederiz Cemil Bey.

Fotoğraflar için tıklayın

http://www.haber7.com/foto-galeri/35631-osmanli-cografyasinin-manevi-mimari-somuncu-baba


Anahtar Kelimeler: Kubbelerin üstadı röportaj