Kekik ve keven balında hasat tamamlandı

İlçemizde hasadı tamamlanan kekik ve keven balı, kilogramı 200 liradan satışa sunuldu.

Kekik ve keven balında hasat tamamlandı
Gündem 31.08.2022 14:35:00 2560 0

İlçenin bal üreticilerinden Sabit Berçin,  gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada, kekik ve keven balı rekoltesinin bu yıl mükemmel bir artış gösterdiğini söyledi.

Darende’nin Türkiye'nin önemli kekik üretim merkezleri arasında yer aldığına işaret eden Berçin, "Bölgemizde 16 çeşit kekik florası mevcut. Mevsimin de iyi gitmesiyle bu yıl bal rekoltesinde muazzam bir artış oldu. Üretici arkadaşlarımızın tamamı memnun ve bereketli bir yıl olduğu için dua ediyor." dedi.

Son yıllarda mevsimler faktörlerden kekik balı rekoltesinde düşüş yaşandığını belirten Berçin, şunları kaydetti:

"Arıcı arkadaşlarımız 2022 yılı kekik balı hasadını tamamladı. İlk verilerimize göre kovan başı verim ortalama 17 kilogram oldu. Geride kalan son 5 yıla bakıldığında bu sezonki verim, herkesi memnun etti. Geçen yıl ilçe genelinde 2 ton civarında kekik ve keven balı üretimi yapıldı. Bu yıl ise 5 ton seviyesinde rekolte bekliyoruz."

Berçin, hasadı tamamlayan üreticilerin balı kilogramı 200 liradan satışa sunduklarına, geçen yıl ise piyasanın 100 liradan açıldığına dikkati çekti.

Vatandaşların sofralık kekik balına yoğun ilgi gösterdiğini dile getiren Berçin, "Balımız lezzet ve kokusu ile ülkemizde çok özel bir bal. Özellikle çıta ve süzme şeklinde tüketilen balımızı, yurtiçi ve yurtdışına gönderiyoruz.  Fiyatı yüksek olmasına rağmen talepte bir sıkıntı yaşamıyoruz. Diğer bölgelerdeki hasadın da tamamlanmasıyla fiyat belki biraz düşebilir, ancak şuan için 200 lira seviyesinde gidiyor." dedi.


Anahtar Kelimeler: Kekik keven balında hasat tamamlandı