Kayısı başkentinde hasat zamanı

Darende´de havaların yağışlı geçmesinden dolayı rakımı düşük bölgelerde kayısı hasadı başladı.

Kayısı başkentinde hasat zamanı
26.06.2018 16:20:54 5120 1

Darende´de havaların yağışlı geçmesinden dolayı rakımı düşük bölgelerde kayısı hasadı başladı. Zirai dondan etkilenmeyen yerlerde oldukça bol olan kayısı, Temmuz ayının sonunda tamamlanması planlanıyor.

"Dünya kayısı başkenti" olarak bilinen Malatya´da ve ilçemizde, yaş kayısı hasadı devam ediyor. Geçen yıl yaşanan zirai dondan yüzde 50´ler seviyesinde etkilenen ve 13 bin ton rekolteye kadar düşen kayısı üreticiyi üzmüş ve ilçemiz ekonomisi olumsuz yönde etkilenmişti. Bu yıl ise zirai dondan kısmen de olsa etkilenen kayısıda 10 bin ton civarında rekolte bekleniyor.

Temmuz ayının ilk haftalarında başlanan kayısı hasadı, bu yılın yağışlı geçmesi ve havaların geç ısınması nedeniyle 15 gün erken başladı. Tohma boyundaki Ilıca, Esenbey gibi rakımı düşük yerlerde kayısılar toplanmaya başlanırken, daha yüksek rakımlı yerlerde ise henüz dalında duruyor.

Hasat işlerinde, çevre illerden gelen işçiler ile özellikle Doğu Anadolu´dan gelen mevsimlik işçiler çalıştırılıyor. İşçilere, günlük 65 TL yevmiye veriliyor.

Ilıcada kayısı üreticisi Hazreti Özbey, gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada, Malatya, kayısı ihtiyacının yüzde 22´sini karşılayan ilçemizde hasat sezonunun başladığını söyledi.

Fiyatların iyi seviyede olduğunu belirten Özbey, ?Yemeklik yaş kayısı tezgâhta 3,5 TL´ye alıcı buluyor. Gün kurusu ve islimli kayısının 10 ila 15 TL arasında satılacağı tahmin ediliyor. Mahsulün az olması sebebiyle kıymeti de arttı. 45 gündür süren yağışlardan dolayı kayısıda çil ve dolu yarası oluştu. Buda 10 bin tondan 7 bin tonuna yakın kayısının etkilendiği anlamına geliyor. Buna rağmen kayısıya ilgi yüksek. Fiyatlarda her geçen gün artıyor. Kayısı hasadımız başladı lakin şuan yağışların devam devam ettiği için gün kurusu yapamıyoruz. İslimli kayısı çıkarıyoruz.? dedi.

Darende´de toplam 1 milyon 200 adet meyve veren kayısı ağacı bulunduğuna değinen Özbey, ?Yaklaşık 5 bin aile geçimini kayısıdan sağlıyor. Kayısısı olan aileler için bu yıl oldukça karlı geçecek. Her ne kadar piyasa güzel olsa da kayısının meşakkatini hepimiz biliriz çok zordur. O sebeple ben hemşehrilerime kolaylıklar diliyorum.? diye konuştu.

Öte yandan kaysı olduğu günden beri ilçemizden batı illerine binlerce koli hediye kayısı gönderildiği otobüs firmalarınca belirtildi.