Kayısı ağacını kurutan Erik Koşnili hastalığıyla mücadele

Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Vekili Tahir Macit üreticilere bilgi verdi.

Kayısı ağacını kurutan Erik Koşnili hastalığıyla mücadele
18.02.2017 17:09:41 4239 0

Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Vekili Tahir Macit,  kayısı bahçelerine zarar veren ve kayısı ağaçlarını zayıflatarak dalları kurutan erik koşnili (kabuklu bit) ile mücadele hakkında üreticilere bilgi verdi.

Malatya´daki kayısı bahçelerine büyük zarar veren erik koşnili ile mücadele için üreticilerin çok yoğun olarak il müdürlüğüne müracaat ettiğini kaydeden Macit, ?2014 yılı sonu itibariyle ilimizde Darende, Battalgazi, Yeşilyurt, Kale, Yazıhan ve Akçadağ ilçelerinde bu zararlının yoğunluğu azalmakla birlikte halen bir potansiyel tehlike olarak karşımızda durmaktadır.? diye konuştu.

Erik koşnili hakkında bilgiler veren Macit, "Ergin dişi yarım küre şeklinde, bombelidir. Renk koyu kahverengi veya parlak koyu esmerdir. Kışı ikinci dönem nimf halinde geçirir. Mart sonunda havaların ısınmasıyla birlikte gelişmeye başlayan nimfler, nisan sonunda ergin olur. Mayıs ayından itibaren yumurtalar görülmeye başlar. Bir dişi kabuğunun altında 2000-3000 yumurta bulunabilir. İlimizde ilk hareketli nimfler Mayıs sonu veya Haziran başlarında görülebilir." dedi.

Erik koşnilinin zarar şeklini de anlatan Macit, "Erik koşnili, gövde ve kalın dallarda koloniler oluşturur. Ergin ve nimflerin beslenmesi sonucu ağaçları zayıflatıp, dalları kurutmak ve yoğun tatlımsı madde salgılamak suretiyle iki şekilde zarar yapar. Emgi sonucunda dallarda ağaç tarafından salgılanan zamk akıntısı meydana delir. Salgılanan tatlımsı madde sürgün, yaprak ve meyvelere bulaştığında yaprakların solunumunu engellemekte ayrıca; meyvelerin üzerinde mantar geliştirerek meyve kalitesini bozmaktadır. Bulaşıklığın çok yüksek olduğu yerlerde kış sonu veya ilkbahar başında yoğun bulaşık dallar kesilip budanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Ayrıca ağaçların kuvvetli bulundurulması, bakım işlemlerinin titizlikle yapılması ve sık dikimden kaçınılması da genel kültürel önlemler arasında sayılabilir." şeklinde konuştu.