İtfaiye ekipleri kur ot yangını ile mücadele ediyor

Darende İtfaiye Amirliğine bağlı ekipler, geçtiğimiz yıllara göre 5 katına çıkan kuru ot yangınıyla mücadele ediyor.

İtfaiye ekipleri kur ot yangını ile mücadele ediyor
Gündem 21.09.2019 10:36:26 2138 0

Darende İtfaiye Amirliğine bağlı ekipler, geçtiğimiz yıllara göre 5 katına çıkan kuru ot yangınıyla mücadele ediyor.

Malatya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde ilçemiz Balaban Mahallesi´nde bulunan Darende İtfaiye Amirliği, yayınladığı 8 aylık istatistiklerde toplamda 208 olaya müdahale ederken bunların 128´i kuru ot yangınından oluşuyor.

Geçtiğimiz yılların ortalaması incelendiğinde ilçemizde yıl genelinde 48 kuru ot yangını olurken bu yıl 5 katına çıkmasının sebebi araştırıldığında, yerleşim yeri veya kırsalda yaşayan insanların bilinçsiz başlattığı yangının daha sonra kontrolden çıkmasından kaynaklandığı düşünülüyor.

İstatistiklerde, hemen hemen her gün bir olaya müdahale ettiği görülen İtfaiye ekiplerinin, kuru ot yangınından geriye kalan zamanlarda hayat kurtarma, sel-su baskını, trafik kazası, araç yangını ve odunluk-ekmeklik yangınları ile mücadele ettiği görülüyor.

Gazetemiz muhabirine açıklamalarda bulunan İtfaiye Amiri Seyfullah Karcı, 2019 yılını kuru otla mücadele yılı ilan etmeyi düşündüklerini söyledi.

Anormal şekilde artan yangınlarda art niyet görmediklerini dile getiren Karcı, ?İlçemizde ve komşu ilçemizde yaşanan olaylarda, temizlik yapmak için başlatılan küçük yangınların daha sonra kontrol edilemez boyuta geldiğini gördük. Yaptığımız araştırmalarda olayların tamamına yakını bağ, bahçe, ev, arsa gibi yerlerde kuru ottan kurtulmak için başlatılan temizlik ve alan açma amaçlı yangınlar. Bu yangınlar, sonra kilometrelerce alana sıçrayarak, yüzlerce ağaç ve sayısını bilemeyeceğiz kadar canlı yok oluyor.? dedi.

Karcı, son beş yılda zirveye çıkan kuru ot yangını ile alakalı eğitim ve bilgilendirme çalışmaları sürdürdüklerini dile getirerek vatandaşların daha bilinçli olmasını istedi.