Geleneksel Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivali başladı

Karakucak Güreş ve Kültür Festivali, kortej yürüyüşü, toplu sünnet, açılış ve temel atma törenleriyle başladı.

Geleneksel Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivali başladı
Gündem 26.08.2022 14:40:00 2075 0

Darende Geleneksel Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivali, kortej yürüyüşü, toplu sünnet, açılış ve temel atma törenleriyle başladı.

İlçemizde bu yıl 69.’sı gerçekleştirilen "Geleneksel Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivali" etkinlikleri kapsamında toplu açılış, temel atma ve sünnet töreni düzenlendi.

Hükümet Konağı önünde toplanan ilçe protokolü ve vatandaşları, Mehter Takımı eşliğinde Hacı Hasan Akyol Çarşı Meydanına kadar kortej yürüyüşü yaptı.

Festival kapsamında gelen, Malatya Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı ve Yeşilyurt Belediyesi folklor ekibi, minikler ve aileleri için burada kısa bir gösteri sundu.

Toplu açılış ve temel atma töreninde konuşan AK Parti Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Bülent Tüfenkci, Anadolu’yu anayurt yapan topraklarda bulunduklarını anlatarak, “Bizler ecdadımızın mirasını taşıyoruz. Güreşlerimizin, Anadolu’yu anayurt yapan Malazgirt zaferine denk gelmesi de çok güzel oldu. Geleneksel Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivali’nin hayırlı olmasını diliyorum. ” dedi.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da güreş ve festivalin Darende ve Malatyalılara hayırlı olmasını dileyerek, “Darende’ye yol ve içme suyu anlamında çok büyük yatırımlar yaptık. Yapmaya da devam ediyoruz. Biz Darende’mizi çok eski medeniyetleri, uygarlıkları ve kültürleri üzerinde barındıran bir kadim ilçemiz olarak biliyoruz. Burası Somuncu Baba, Hulusi Efendi ve Hasan Gazi Hazretleri’nin diyarıdır. Bu anlamda bizlere çok büyük sorumluklar düşüyor. Bu organizasyonda emeği geçenleri kutluyorum.” diye konuştu.

İlçe Kaymakamı Ökkeş Safa Türkoğlu ise sünnet şölenin festivalin bir parçası olduğuna değinerek, “Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivali’nin sadece bir spor organizasyonu değil, aynı zamanda Darende’mizin kültür ve geleneklerine sahip çıkmak ve manevi temellerini ayakta tutmak adına önemli bir etkinliktir.” dedi.

“Güreş tarihimiz Osmanlı’ya kadar dayanmaktadır”

Belediye Başkanı İsa Özkan, yaptığı konuşmada geleneksel olarak düzenlenen festivalin tarihinin Osmanlı’ya kadar dayandığını belirterek, belediye olarak bu geleneği sürdürmeye devam edeceklerini söyledi.

69. Geleneksel Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivali etkinliklerine kortej yürüyüşü ile başladıklarını kaydeden Özkan, "Zengibar Güreşlerinin tarihi elimizdeki belge ve görsellere göre Osmanlı’ya kadar geçmişi olduğunu görüyoruz. Bu köklü karakucak güreşleri bizim ata sporumuzdur. Bizden önce gelen nesil kendi şartlarında buraya kadar getirmiş. Bizde bu görevde olduğumuz müddetçe bu bayrağı en güzel yerlere getireceğiz. Festivaller bizim için çok önemli, hemşehrilerimiz bu vesile ile sıla-i rahim yaparak eş ve dostlarını görüyor. Bu anlamda çok önemsiyoruz.” dedi.

 Konuşmaların ardından Malatya Belediyesi Mehter Takımı ve Yeşilyurt Belediyesi folklor ekibi gösterilerini gerçekleştirdi.

Gösterilerin ardından protokol tarafından ilçe kazandırılan ‘Parke üretim tesisi’, ‘Aşağıulupınar dükkânları’, ‘Günpınar Şelalesi’, ‘Zaviye ve Çaybaşı Mahalle Konakları’nın kurdelesi kesilerek temel atma ve açılışları gerçekleştirildi.

Törenin ardından festival kapsamında 75 çocuğun erkekliğe ilk adım attığı sünnet şöleni gerçekleştirildi.