Festival kapsamında yemek, bal, kavun ve pekmez yarışmaları düzenlendi

İlçemizde, 70. Darende Geleneksel Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivali kapsamında yemek, bal, kavun ve pekmez yarışmaları düzenlendi.

Festival kapsamında yemek, bal, kavun ve pekmez yarışmaları düzenlendi
Gündem 26.08.2023 15:10:00 2688 0

İlçemizde, 70. Darende Geleneksel Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivali kapsamında yemek, bal, kavun ve pekmez yarışmaları düzenlendi.

Belediyeye ait sosyal tesislerde, yöresel yemekler ile ilçede üretilen ürünlerin yarışması yapıldı. Jüri üyeleri yarışmaya katılan 34 çeşit yemek, 9 kavun, 10 pekmez ve 5 bal çeşidini tadarak, puanladı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Halis Dalkılıç, festivalde bir konuşma yaparak emeği geçenleri kutladı.

Eski AK Parti Milletvekili Öznur Çalık,  festivalin sağlık, sıhhat ve mutluluk içerisinde geçmesini temenni ederek katılımcılara teşekkür etti.

Belediye Başkanı İsa Özkan ise festival kapsamında yapılan yarışmalara katılan ev hanımlarına ve üreticilere teşekkür etti.

Darende'nin zengin yemek kültürünün olduğuna değinen Özkan, "Zengin mutfak kültürümüzün yanı sıra bereketli topraklarıyla ilçemizde çok kaliteli kekik balı ile aromasıyla nam salmış kavun yetiştiriyoruz. Bu değerlerimize hem sahip çıkıyoruz hem de üreticilerimizi burada onurlandırıyoruz. Çok keyifli etkinliklere imza attık. İnşallah bu yarışmalarımızı gelecek yıl daha geniş ve daha büyük organizasyonlarla yapacağız." diye konuştu.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ise festivallerin birlik ve beraberliği sağladığını bildirdi.

Öte yandan festival kapsamında İş insanı Mehmet Ali Gökduman’a ait Türkiye’nin yerli otomobili TOGG vatandaşların beğenisine sunuldu.

Yemek yarışması festivale renk kattı

Öğlen yapılan yöresel yemek yarışmasında 34 yemek çeşidi dereceye girebilmek için jürinin beğenisine sunuldu. Darendeli ev hanımlarının yaptığı yöreye özgü bir birinden lezzetli yemekler sunum, tat ve yapılış şekillerine göre puanlandı. Yarışmada, Herise ile Rabia Ölçer 1´inci, Ispanaklı Ekmek ile Gülsen Kavlak 2´inci, Lahana Sarması ile Elif Yıldırım ise üçüncü oldu.

Türkiye’nin en tatlı kavunu yarıştı

Türkiye’de yetişen asit oranı en düşük ve aynı zamanda şeker oranı en yüksek Irmaklı (Mezgidin) kavun yarışmasında, Irmaklı Mahallesi’nden üretici Yusuf Polat 1´inci olurken Murat Erden 2. İlyas Dinç ise 3. oldu.

Kekik balı birinci geldi

Kekik balı yarışmasında da Cemalettin Kocamemik kendi balıyla 1´inci oldu. Adnan Özkan ikinci olurken üçüncü ise Muzaffer Keleş oldu.

Pekmezde komşu yine birinci oldu

Festival kapsamında düzenlenen komşu ilçemiz Gürün tarafından da tescillenen dut pekmezi yarışmasında, Duran Turko 1’inci, İbrahim Akyıldız 2’inci olurken Yusuf Ataş de 3. oldu.

Konuşmaların ardından yemek, bal ve kavun yarışmalarında dereceye girenlere protokol tarafından altın, plaket ve çeşitli hediyeler verildi.