Festival kapsamında yemek, bal, kavun ve pekmez yarışmaları düzenlendi

Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivali kapsamında yemek, bal, kavun ve pekmez yarışmaları düzenlendi.

Festival kapsamında yemek, bal, kavun ve pekmez yarışmaları düzenlendi
Gündem 27.08.2022 16:01:00 2606 0

İlçemizde, 69. Darende Geleneksel Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivali kapsamında yemek, bal, kavun ve pekmez yarışmaları düzenlendi.

Belediyeye ait sosyal tesislerde, yöresel yemekler ile ilçede üretilen ürünlerin yarışması yapıldı. Jüri üyeleri yarışmaya katılan 25 çeşit yemek, 7 kavun, 9 pekmez ve 3 bal çeşidini tadarak, puanladı.

Irmaklı (Mezgidin) Kavunu birinci oldu

Sabah ilk olarak bal ve kavun yarışmaları yapıldı. Lezzeti, çeşidi ve iriliğine göre farklı kategorilerde değerlendirilen kavun yarışmasında, Irmaklı Mahallesi’nden üretici Muzaffer Keskin 1´inci olurken Ensar Kılıç 2. Yusuf Gökduman ise 3. oldu.

Kekik balı birinci geldi

Kekik balı yarışmasında da Muzaffer Keleş kendi balıyla 1´inci oldu. Sabit Berçin ikinci olurken üçüncü ise Mehmet Bozkurt oldu.

Yemek yarışması festivale renk kattı

Öğlen yapılan yöresel yemek yarışmasında ise 25 yemek çeşidi dereceye girebilmek için jürinin beğenisine sunuldu. Darendeli ev hanımlarının yaptığı yöreye özgü bir birinden lezzetli yemekler sunum, tat ve yapılış şekillerine göre puanlandı. Yarışmada, Baklava ile Meryem Demir 1´inci, Darende Kebabı ve pilav ile Zeynep Akkaymak 2´inci oldu. İçli köfte ile Fatma Kocaman da üçüncü oldu.

Pekmezde komşu birinci oldu

Festival kapsamında düzenlenen komşu ilçemiz Gürün tarafından da tescillenen dut pekmezi yarışmasında, Emine Karakuzu 1’inci, hemşehrimiz Ahmet Karagülle 2’inci olurken Turgay Çitilci de 3. oldu.

Etkinlikte konuşan Belediye Başkanı İsa Özkan, festival kapsamında yapılan yarışmalara katılan ev hanımlarına ve üreticilere teşekkür etti.

Darende’nin zengin yemek kültürünün olduğuna değinen Özkan, “Zengin mutfak kültürümüzün yanı sıra bereketli topraklarıyla ilçemizde çok kaliteli kekik balı ile aromasıyla nam salmış kavun yetiştiriyoruz. Bu değerlerimize hem sahip çıkıyoruz hem de üreticilerimizi burada onore ediyoruz. Çok keyifli etkinliklere imza attık. İnşallah bu yarışmalarımızı gelecek yıl daha geniş ve daha büyük organizasyonlarla yapacağız.” dedi.

Ak Parti Adana Milletvekili Tamer Dağlı da festivalin sağlık, sıhhat ve mutluluk içerisinde geçmesini diledi.

AK Parti Malatya Kadın Kolları Başkanı Özlem Pelitoğlu ise festivallerin önemine değinerek, “Birlik ve beraberliği simgeleyen, gelenek ve göreneklerimizi yaşatmak ve yaşamımızı sağlayan festivaller bizim için çok kıymetli. Gerçekten kültürümüzü, örf ve adetlerimizi yeni nesillere ulaştırmamız gerekiyor. Bu konuda çok eksiklik hissediyoruz. Bizler, kadın kolları ve anneler olarak yaşatılması için gayret ediyoruz.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından yemek, bal ve kavun yarışmalarında dereceye girenlere protokol tarafından altın, plaket ve çeşitli hediyeler verildi.

Ödül törenin ardından trap yarışmasının açılışı gerçekleştirildi.