Divan-ı Hulûsi Darendevi hat sergisi açıldı

Es-Seyyid Osman Hulûsi Ateş Efendi´nin, ?Divân-ı Hulûsi-i Dârendevî´ adlı eserinden seçilen beyitler, Türkiye´nin ünlü hat, tezhip sanatçılarına yazdırılarak, Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi´nde sanatseverlerin ilgisine sunuldu.

Divan-ı Hulûsi Darendevi hat sergisi açıldı
Gündem 30.06.2016 12:37:56 1161 0

 

Yüzyılımızın son divan şairi Es-Seyyid Osman Hulûsi Ateş Efendi´nin, ?Divân-ı Hulûsi-i Dârendevî´ adlı eserinden seçilen beyitler, Türkiye´nin ünlü hat, tezhip sanatçılarına yazdırılarak, Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi´nde sanatseverlerin ilgisine sunuldu.

Sergi hakkında AA muhabirine bilgi veren Hulusi Efendi Vakıf Genel Müdürü Ziya Toksözlü, Kültürel bir faaliyet ve önemli bir koleksiyon oluşturmak için 2 yıldır çalışma yürüttüklerini aktararak, Türkiye´nin ?hat mektebi´ olarak görülen Hasan Çelebi´nin öğrencilerinden müzehhip-hattat Muhammet Mağ koordinasyonunda 60 kişilik bir ekiple 1 yılı aşkın süredir çalışarak 30 beyti hüsn-ü hat tarzında yazıldığını söyledi.

Vakıf olarak birçok kültürel faaliyet gerçekleştirildiğini aktaran Toksözlü, ?Açmış olduğumuz bu sergiler ile Hulusi Efendi´nin  ?Divân-ı Hulûsi-i Dârendevî´ adlı eserine dikkat çekmek istiyoruz. Bir süre daha sergiler bu şekilde tanıtım için devam edecek. Eserlerde istediğimiz sayıya ulaştığımızda ülkemiz için önemli bir eser olacak ?Divân-ı Hulûsi-i Dârendevî Hat´ müzesini yaparak milletimizin ve sanatseverlerin hizmetine sunacağız.? dedi.

2 yılda 45 eser tamamlandığını dile getiren Toksözlü konuşmasını şu şekilde tamamladı:

?İslam sanatını ve hattın üstatlarından önemli isimleri ile şuan çalışmalarımız sürdürüyoruz. Bu yıl 30 beyit, 30 hattat ve 30 tezhip sanatçısı ile zorlu bir maratonu geride bıraktık. 2 yılda 45 eseri hat sanatı ile yazdırarak hazırladık. Bundan sonra daha fazla eseri hüsnü hat sanatı ile buluşturarak, Türkiye´nin önemli sanat merkezlerinde sergilemeye devam edeceğiz. Bu süreçte de uygun bir yer bakıp müze için gerekli çalışmalara başlayacağız. Bu eserlerin tamamlanma süreci şuan için önü açık zamanla bu çalışmaları inceleyip kararı vereceğiz.?

Divan şairi Hulusi Efendi´nin 45 eserinin bulunduğu ilk sergi ?Divân-ı Hulûsi-i Hüs-ü Hat?, 30 Haziran´a kadar İstanbul Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi ile Eyüp Sultan Cami Meydanı´nda sanatseverler tarafından görülebilecek.