Ödenek çıktı, tamirat başlıyor

Ödenek çıktı, tamirat başlıyor

Ödenek çıktı, tamirat başlıyor
Gündem 4.03.2010 10:57:00 2170 0

ZENGİBAR’A ÖDENEK ÇIKTI

Darende Kaymakamı Murat Uzunparmak, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Zengibar Kalesi’nin onarımı için 210 Bin TL ödenek çıktığını ve önümüzdeki günlerde yapılacak ihalenin ardından çalışmalara başlanılacağını söyledi.

Daha önceden Hulusi Efendi Vakfı tarafından hazırlattırılan restorasyon projesini güncelleyen ve bir takım düzenlemeler yapan İstanbul Teknik Üniversitesi’nden gelen heyetin çalışmalarını inceleyen Kaymakam Uzunparmak, tarihi birçok eserin yer aldığı Darende’deki geçmişin izlerinin yok olmaktan kurtarılacağını bildirdi.

Kale turizme kazandırılmalı

Kaymakam Uzunparmak teknik çalışma yapan heyeti kaledeki incelemeleri sırasında ziyaret ederek proje üzerine fikir alış verişinde bulundu. Daha sonra kaleyi gezen Uzunparmak, Darende’de daha fazla insanı ağırlamak için Zengibar’ın mutlaka turizme kazandırılması gerektiğini belirtti.

İlçedeki yeni turistik mekan

Murat Uzunparmak; “Darende’deki eserlerin büyük kısmı onarılarak yok olmaktan kurtarılmış. Bazı surları ve giriş kapısı bulunan Zengibar Kalesi’nin onarımını inşallah en kısa sürede tamamlayacağız. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ödeneği çıkmıştır. Ayrıca İl Özel İdaresi de projeyi destekleyerek çalışmalarımıza katkı sağlayacaktır. Gezimizde de gördüğümüz üzere burasının mutlaka turizme kazandırılması gerektiği inancındayım. Çok güzel bir görüntü ve manzarası var. Tohma Kanyonuna hakim bir noktada bulunması ve kalıntılarıyla ilgi çekici özelliklere sahip bu alanı Darende’deki gezilecek yerler arasına katmamız şart. Kalenin onarımı ile buradan kanyona bir iniş ve hatta Hasan Gazi Şehitler Abidesi’ne doğru bir asma köprü ile geçiş yapılabilir. Kaleden bakıldığında çok net görünen ve peribacalarını andıran kaya oluşumları insanların ilgisini çekecek özelliktedir. Darende’ye gelen turistleri ilçede daha fazla tutarak, hem kültürel hem de ekonomik anlamda fayda sağlanabilir. Turizme kazandırılan her yeni yer, hem daha fazla tanıtım hem de daha fazla getiri demektir, o yüzden geçmişten beri büyük bir emek sarfedilen turizm çalışmalarına burasını eklemeliyiz” dedi.

Ozan’ın projesi hazırlanıyor

Kaymakam Uzunparmak ayrıca İTÜ’den gelen heyetin Ozan Köyü’ndeki tarihi yapının restorasyon projesi için çalışmalar yaptığını da söyledi. Uzunparmak daha önce Darende’de bir takım restorasyon projeleri bulunan İTÜ Şehir Plan Bölümü’nden Prof. Dr. Kutgün Eyüpgiller başkanlığında öğrencilerden oluşan ekibin, Ozan anıtında ölçümler yaparak projesini hazırlayacaklarını ifade etti. Projenin hazırlanmasının ardından onarımı için çalışmaları sürdürerek gerekenin yapılacağını kaydeden Uzunparmak, çabuk netice alınacağına inandığını bildirdi.

Sokak sağlıklaştırmasına devam

Heyetin ilçede ayrıca Cumhuriyet Tepesi olarak adlandırılan eski Cumhuriyet Okulu, ahşap ve işyerlerinin bulunduğu alanda da proje çalışmaları yaptıklarına değinen Kaymakam Uzunparmak, sokak sağlıklaştırması projeleri ile bu sahayı da düzenleyerek, turistik bir yer yapmayı planladıklarına vurgu yaptı.

Kaymakam Uzunparmak proje hazırlanması konusunda Darende’ye her zaman yardımcı olan İTÜ Şehir Plan Bölümü Başkanı hemşehrimiz Prof. Dr. Mehmet Ocakçı başta olmak üzere saha çalışmasını yürüten heyete de teşekkür etti.


Anahtar Kelimeler: