Faruk Pilge Meyna´yı sundu

Faruk Pilge Meyna`yı sundu

Faruk Pilge Meyna´yı sundu
Gündem 13.02.2010 23:44:00 5021 0

TİCARETE SÜPÜRGE SATARAK BAŞLADI,

ŞİMDİ ÇUKUROVA`NIN ÜRÜNÜNÜ DÜNYAYA PAZARLIYOR

Türkiye`deki bazı önemli markaların distribütörlüğünü yapan işadamı hemşehrimiz Faruk Pilge, Meyna markasıyla kuruyemiş sektörüne girdi. Türkiye`de yer fıstığının yüzde 70`inin yetiştiği ve borsasının bulunduğu Osmaniye`ye yatırım yapan şirket, yer fıstığının pazarlamasında etkin rol almak istiyor.

"Darendeliyiz biz, ticaret adamlarının yetiştiği bir coğrafyadan. Cumhuriyetin kuruluşu sonrası göç ederek Osmaniye`ye yerleşenlerdeniz. ‘Para kazanmak için çalışmak gerektiğini yürümeye başladığımızda öğreniriz’" diyen Akdeniz Bölgesinin en büyük gıda dağıtım şirketinin sahibi Faruk Pilge Meyna markası ile girdikleri kuruyemiş sektöründe çiftçilerle birlikte fıstığın üretiminden pazarlamasına kadar ortak hareket edeceklerini söyledi.

Ticarete hazırlanma örneği

Meyna Kuruyemiş Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Pilge, babası İsmail Pilge`nin uzun yıllar yaptığı ticaretin ardından 1972 senesinde BİLPA`yı kurduğunu ve son yıllarda aynı bünye içerisinde beş ayrı şirket kurulduğunu anlatarak, ticarete başlamasını şöyle dile getirdi: "Ağabeyim ilkokuldaydı ben okula gitmiyordum. Ailecek yayladayken babam süpürge getirdi. Bize `bunları 4 liradan aldım 5 liradan satın. 1 lirası sizin` dedi. Sattık. Sonradan öğrendik ki babam süpürgeleri 5,5 liradan almış. Bu hikaye Darendelilerin çocuklarını nasıl ticarete hazırladıklarının örneğidir. İlk ticaretimi böyle yaptım. Benim oğlum da 5,5 yaşında, para istemeyi bilmez. Mutlaka şirkette bir iki saat bir şeyler yapar, onun karşılığında 10-15 lira verirler."

Türkiye`nin dünyada en fazla kuruyemiş tüketen ülkelerden biri olduğunu ve sektörün 3 milyar dolarlık gibi büyük bir pazar payına sahip olduğuna dikkat çeken Pilge, "Kuruyemiş sektörüne büyük yatırımlar yaptık. Rakiplere göre tüketiciye sunduğumuz önemli kalite avantajlarımız var. Ürünün her aşamasında Avrupa Birliği standartlarını uyguluyoruz. Bunun için Hollandalı bir firmadan danışmanlık hizmeti alıyoruz. Çok iddialıyız. Hedefimiz 3 yılda sektörde en iyiler arasında yer almak." ifadelerini kullandı.

Sektörün hızlı geliştiğini ve bu nedenle rekabet koşullarının giderek güçleştiğini kaydeden genç işadamı, bu nedenle yenilik yapan şirketlerin daha hızlı büyüdüğünün altını çizdi. Faruk Pilge, kendilerinin de kuruyemiş ile kuru meyveyi aynı pakette buluşturduklarını, bu ürünün tüketici bazında çok tutulacağına işaret etti.

Yeni ambalajla daha taze

En önemli yeniliklerden birinin de 3 katlı ambalaja koydukları kuruyemiş paketlerinde oksijen miktarını sıfıra indirdiklerini kaydeden Pilge, "Oksijen, ürünün erken bayatlamasını sağlıyor. Oysa ürünümüzü yıllar sonra bile açtığınızda kavrulduktan hemen sonraki tazeliğini koruduğunu göreceksiniz." dedi.

Bugünlerde bayilik çalışmalarına ağırlık veren Meyna, yakın zamanda tüm bölgelere yayılmayı, 2011`de de bütün marketlerde yer almayı hedefliyor.

Yıllık 7 bin ton paket işleme kapasitesi olan fabrikayla birlikte 2,5 milyon dolarlık yatırım yapılmış.

Hedefte Avrupa var

Faruk Pilge, "Üyesi olduğumuz TUSKON`la yeni pazarlara bakıyoruz. 2010`da Suudi Arabistan`da olacağız. Ortadoğu ve K. Afrika`ya ürünlerimizi üretmeden ziyaretlere başladık. Ürdün`e gideceğiz. Avrupa`yla kontak halindeyiz. 2010`da Türk Cumhuriyetleri ve Ortadoğu, 2011`de Avrupa hedefimizde. TUSKON`la bu hedeflerimizin hepsini gerçekleştireceğimize inanıyorum." şeklinde hedeflerini sıraladı.

Hükümetin vizeleri kaldırdığına dikkat çeken Pilge, şunları söyledi: "Libya, Suriye, Irak ve İran ve Ürdün`le kalktı. Sırada Rusya var. Vizelerin kaldırılması sanayici ve işadamları için çok önemli işler. Ticaret kolaylaştı. Hükümet yolumuzu açıyor biz bunu değerlendireceğiz, gereken yatırımları yapacağız. Adana, Mersin ve Hatay`da çok fazla Suriyeli var. Bir ürünümüzün çok satıldığını gördük. Yaptığımız araştırmada Suriyelilerin bagajlarını doldurup ülkelerine kuruyemiş götürdüğünü gördük."

Oxford mezunu Darendeli

Meyna`nın pazarlama biriminin başında ise Pilge ailesinin Oxford mezunu kızı Seda Pilge bulunuyor. Kurumeyve ile kuru yemişi aynı ambalaja koyan Seda Pilge, Çukurova Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu. Üniversite eğitimden sonra İngiltere`de Oxford Brookes Üniversitesi`nde yüksek öğrenimini tamamladı. Şu an kendi şirketlerinde pazarlama müdürlüğü yapıyor. Aynı zamanda yurt dışı pazar faaliyetlerinin organizasyonunu da yürütüyor.

 


Anahtar Kelimeler: