Güreşler bitiyor

Güreşler bitiyor

Güreşler bitiyor
Gündem 27.08.2007 13:07:00 8007 0

- Darende Kaymakamı Vural Karagül Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivalinin açılış konuşmasında; "Festivalin Darende için daha farklı büyük bir önemi var. Bu gün baktığımız da festivalimiz daha kalabalık. Adana, Osmaniye, Mersin başta olmak üzere Türkiye’nin değişik yerlerinden gelen hemşehrilerimiz buradalar. Festival birlikteliği sağladığı için önemlidir, festivaller kardeşlik ve beraberlik duygusun artırdığı için önemlidir" diyerek festivalin birlikteliğe kattığı önemi belirtti.

- Güreşlere ilgisizlik damgasını vurdu. Darende dışında yaşayan hemşehrilerimizin ilgi göstermediği güreşlerin 2008 yılında yapılmayacağı söylentileri oluştu. Halk arasında Zengibar Güreşlerinin bitmemesi içten bile değil Ağalık yarışında güreşlerin ne kadar ilgiyle izlendiğinin görüldüğünü söylüyorlar

Darende’de bu yıl 54’üncüsü gerçekleştirilen "Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivali" kortej yürüyüşü, Hulûsi Efendi Vakfı tarafından düzenlenen sünnet şöleni, Kapalı Spor Salonunun temel atma töreni, âşıklar şöleni, halk koşusu, rafting gösterileri, trap atışları, müzik eğlence programı ve geleneksel güreşlerle 24, 25, 26 Ağustos tarihlerinde yoğun bir programla gerçekleşti.

 

Hulûsi Efendi Vakfı  100 çocuğu sünnet ettirdi

Hulûsi Efendi Vakfı 24 Ağustos Cuma günü başlayan "54. Zengibar Güreş ve Kültür Festivali" kapsamında 100 çocuğu sünnet ettirdi.

Hükümet Konağı önünden kortej yürüyüşüyle başlayan program, Cumhuriyet Meydanında saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından şölenin yapılacağı güreş alanına geçilmesiyle devam etti.

Sünnet olma çağına gelmiş 100 çocuk aileleriyle birlikte güreş alanında Hulûsi Efendi Vakfı tarafından düzenlenen programla erkekliğe ilk adımlarını attılar. Dünyaca Ünlü Sünnet Uzmanı Kemal Özkan’ın önderliğinde başlayan sünnet programı oğlu ve yetiştirdiği diğer sünnet uzmanlar tarafından devam etti.

Sünnet şöleninin açılış konuşmasını yapan Darende Kaymakamı Vural Karagül, "Festivalin Darende için daha farklı, büyük bir önemi var. Bu gün baktığımız da festivalimiz daha kalabalık. Adana, Osmaniye, Mersin başta olmak üzere Türkiye’nin değişik yerlerinden gelen hemşehrilerimiz buradalar. Festivaller birlikteliği sağladığı için, kardeşlik ve beraberlik duygusunu artırdığı için önemlidir. Bu festivalde Darende’nin gelişimi ve tanıtımı açısından önemli bir festivaldir. Bu sünnet şölenini tertip ederek ihtiyaç sahibi aileleri sevindiren Hulûsi Efendi Vakfı’na şükranlarımı sunuyorum. Darende Kaymakamlığı olarak festivale maddi ve manevi desteğimiz vardır ve devam edecektir. Organizasyonun bundan sonraki yıllarda da devam etmesini arzu ediyorum" dedi.

Darende Belediye Başkanı Memduh Önal ise yaptığı konuşmada Türk tarihinde Ağustos ayının zaferler ayı olduğunu bu zaferlerin arasındaki en önemli zaferin 30 Ağustos Malazgirt Zaferi olduğunu söyledi. Başkan Önal, "30 Ağustos Zafer Bayramı anısına ilçemizde bundan 54 yıl önce başlatılmış olan Zengibar Karakucak ve Güreş Festivali büyük bir coşkuyla her yıl bir adım daha ileri giderek devam etmektedir. Festival içersinde olan sünnet şöleni, dünyaca ünlü Sünnet Uzmanı Kemal Özkan önderliğinde yapılmaktadır. Sünnet Şöleninin bütün maddi manevi katkı ve organizesi Hulûsi Efendi Vakfı’na aittir. Böyle faydalı bir organizeyi geleneksel olarak devam ettiren Hulûsi Efendi Vakfına teşekkür ediyorum" dedi.

Şöleni organize eden Hulûsi Efendi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Palakoğlu geleneksel hale getirdikleri sünnet şölenini bu yıl da sürdürmenin mutluluğunu yaşadığını yaptıkları böyle bir organizeyle ihtiyaç sahibi ailelerin 7-12 yaş arası çocuklarının erkekliğe ilk adımı atmalarını sağladıklarını bildirdi.

Palakoğlu yaptığı konuşmada çocukların ailelere verilmiş birer emanet olduğunu ve onları severek, merhametle yaklaşılması gerektiğini ifade etti.

Palakoğlu konuşmasında; "Çocukların anne ve babaları olarak biz ebeveynlerin üzerine oldukça önemli vazifeler düşmektedir. İyi bir eğitim görmüş ve sağlıkla bir gelişme ile büyütülmüş, sevgi ile yoğrulmuş çocuklarda sosyal hayatın geleceği güvence altına alınmış olur. Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfı olarak bizler bu hayır hizmetinin güzel Darende’mizde bir kültür olarak yaşatılmasından yanayız.

Ünlü sünnet uzmanlarının yetiştiği bir ilçede yine bu güzel diyarın çocuklarının uzman hemşehrilerimiz tarafından sünnet edilmesi ne güzel bir manzaradır. Vakıf olarak bu güzel tablonun ortaya çıkmasından en başta biz memnunuz. Onun için her zaman hizmet etmekten gurur duyuyoruz. Vakıf Mütevelli Heyet Başkanımız muhterem H. Hamidettin Ateş Beyefendiye bizleri bu organizasyona teşvik ettiği için huzurlarınızda şükranlarımızı arz ediyoruz" dedi.

Vakıf olarak çocukların sünnet kıyafetleri, ayakkabıları ve bazı hediyelerini verdiklerini söyleyen Palakoğlu, sünnet operasyonlarının da dünyaca ünlü Darendeli sünnet uzmanı Kemal Özkan ve ekibince gerçekleştirilmesinin ayrı bir güzellik olduğunu söyledi.

Tüm masrafların vakıf tarafından karşılandığını da sözlerine ekleyen Palakoğlu 54. Zengibar Güreş ve Kültür Festivaline renk katan sünnet şöleninin ihtiyaç sahibi aileleri büyük bir yükten de kurtardığını belirtti.

Zengibar’ın Başpehlivanı Faruk Sezgin Oldu

Darende’de bu yıl 54’ncüsünü yaptığımız Zengibar Karakucak Güreşlerinin başpehlivanlığını; yarışmalara Tokat’tan katılan Faruk Sezgin, rakibi Abdulselam Güngör’ü yenerek elde etti.

Darende’de düzenlenen Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür festivalinin son gününde düzenlenen güreşlere AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, CHP Malatya Milletvekili F. Mevlüt Aslanoğlu, AK Parti Malatya İl Başkanı Ahmet Çakır ve çok sayıda güreş sever katıldı.

Darende Kaymakamlığı, Darende Belediyesi, Darende Spor Kulübü ve Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı tarafından tertiplenen festivale çeşitli illerden 327 pehlivanın katıldı. Darende Belediye Başkanı Memduh Önal, festivalin hemşehriler arasındaki birlik ve beraberliğin güçlendirilmesi amacıyla tertiplendiğini söyledi. Fakat ilginin her geçen yıl azaldığını söyleyen Önal, ağalık yarışmasıyla da bunun kanıtlandığını belirtti. Başkan Önal; ‘Güreşlerimiz umduğumuz gibi devam etmemektedir. Her geçen yıl güreşlerimize olan ilgi azalmaktadır. Kırkpınar’dan sonra en köklü geçmişe sahip olan güreşlerimize gün geçtikçe ilginin azalması Darende’de güreşleri bitirmektedir’’dedi.

AK Parti Malatya Milletvekili Öznur ise ata sporunun yaşatılması için el birliği ile çalışılması gerektiğine değinerek; "Bu memlekette daha fazla sporcu yetiştirerek bu tür organizasyonları destekleyerek ata sporumuz olan güreşi gelecek nesillere aktarmalıyız. 54 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan güreşlerin daha da büyüyerek gelişmesi gerekir. Kapalı spor salonu yapıldığında umarım genç güreşçiler yetişir " dedi.

Yeni Ağa Hasan Güçlü

Güreşlerde ağalık artırması da yapıldı. Geçtiğimiz yılın ağası olan Mehmet İnce 16.5 Bin YTL ile ağalığa veda ederken güreşlerin yeni ağası Hasan Güçlü oldu. 6 bin YTL ile Zengibar Karakucak Güreşlerinin yeni ağası olan Hasan Güçlü, 54 yılın en genç ağası olma özelliğini de eline almış oldu.

Ayrımcılıktan vazgeçilsin

İki yıl üst üste güreşlerin ağası olan Mehmet İnce, ağalığı yeni yüzlere bıraktığını fakat çok ucuza gittiğini söyledi. Genç birinin almasının sevindirici olmasının yanında güreşlerin kalitesi adına üzüntü verici bir durum olduğunu da sözlerine ekledi. Zengibar Güreşlerinin eski ağası olan İnce, Darende Haber’e yaptığı açıklamada; "Benim ağalık gibi bir lüksüm olmamasına rağmen bu topraklar da söylenen birçok söz zoruma gitti. İnsan ayrımı yapıldı. Köylü şehirli ayrımı yapıldı. Köylülerin ağalıkla ne ilgisi olabilir dendi. Güreş alanında bir köylüye oturması için sandalye bile verilmedi. Benim de bu olay çok zoruma gitti. İlk ağalığı aldığımda nereye kadar giderse gitsin isterse 100 milyar olsun, bu ağalığı alacağım dedim ve aldım. Artık Darende’de bu şehircilik ve köycülük bitsin. Köylüler Darende’nin vatandaşı değil mi ki bu ayrım yapılıyor? Bu ayrım devam ettikçe ne festival kalır, ne de başka bir şey kalır" dedi.

Tarihi Kırkpınar Güreşlerinden sonra en köklü geçmişe sahip olan Darende Zengibar Karakucak ve Kültür Festivalinin organizasyon eksikliği ve ağalığa yeterince ilgi olmaması güreş severler arasında üzüntüye sebebiyet verdi.

Güreşçilerin en centilmeni seçilen Konak Belediye sporun güreşçisi Ramazan Alıcı’yı eski güreş ağası Mehmet Sungur ödüllendirdi. Yine güreşçilerden en iyi peşrev atan Feridun Kaçlı, Ömer Yavuz ve Hasan Ekiz Darendeli iş adamları tarafından ödüllendirildi.

Güreşlerde 55 kilo müsabakalarında rakibi ile girdiği mücadelede kolu çıkan Göksun güreşçisi İrfan Karslı Darende Hulûsi Efendi Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Güreşlerde birincilikleri; 45 kg’da Özbekan Güçlü, 50 kg’da Alpaslan Özdil, 55 kg’da Emre Arlı, 60 kg’da Murtaza Yılmaz, 65 kg’da Durdu Petek, 70 kg’da İsmail Zade, 75 kg’da İbrahim Karaoğlan, 80 kg’da Davut Göçen ve 90 kg’da ise Hulûsi Efendi Vakfı adına güreşen Serdar Böke aldı.

Kapalı Spor Salonunun Temeli Atıldı

Darende’de 54’ncüsü gerçekleştirilen Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivalinin ikinci günü halk koşusu, trap atışları, Darende Çim Sahasının açılışı, bin kişilik Kapalı Spor Salonunun temel atma töreni ve müzik şöleni düzenlendi.

Kapalı Spor Salonun temel atma töreninde konuşan Darende Kaymakamı Vural Karagül, bir çok ilde bile bulunmayan salonun Darende’ye yapılmasının büyük bir avantaj olduğunu, salon bittiğinde çim sahası, güreş sahası ve kapalı salonuyla birlikte tam bir kompleks haline geleceğini söyledi. Darende’nin sporcu gençlerine yeni bir ufuk açmak istediklerini söyleyen Kaymakam Karagül; "Birçok ile nasip olmayan büyük bir kapalı spor salonunun ilçemize yapılması spor ruhlu Darendeli gençler adına güzel bir gelişmedir. Bu temeli atmanın sonucunda bitecek olan salonla birlikte burası yeni çimlenen futbol sahası, güreş sahasıyla birlikte spor kompleksi olacaktır" dedi.

Çimlendirilmesi yeni biten Darende Futbol Sahasının açılışında da bir konuşma yapan Malatya Gençlik ve Spor İl Müdürü Dr. Mehmet Bayansalduz ise stadın çimlendirilmesiyle profesyonel bir hava içerisine girdiğini çevresine yapılacak oturma gruplarıyla rantabl bir saha olacağını söyledi. Darendespor’un böyle bir sahasının olmasından ötürü şanslı olduğunu söyleyen Bayansalduz, spor ruhlu ilçedeböyle güzel bir saha olmasının kaçınılmaz olduğunu söyldi.

Festival çerçevesinde düzenlenen ve Nadir İlköğretim Okulundan başlayan koşu, hükümet konağının önünde son buldu. Koşuda Bilal Atılgan birinci olurken, Yusuf Kocatekin ikinci ve Ali Yiğit’de üçüncü oldu.

Trapta yine birinciyiz

Festival kapsamında Avcılar ve Atıcılar Derneği tarafından organize edilen trap atışlarında ilk üç sırayı Darendeli atıcılar aldı.

Darende Avcılar ve Atıcılar Derneği Başkanı Bekir Ecevit, festival kapsamında yapılan trap atışlarını organize ederek atıcıları bir araya getirerek kaynaşma sağladıklarını söyledi.Düğünlerde silah sıkmanın yerine vatandaşların kendilerini bu alanda göstermeleri gerektiğini söyledi. Yarışmaya Sivas, Kahramanmaraş, Elbistan, Kangal ve Darende merkezden 50 sporcu katıldı. Yarışmaların sonucunda ilk üç sırayı Darendeli sporcular aldı.

Darende Belediyesi konser öncesi gelen misafirlere Cuma Oflaz’ın işletmeciliğini yaptığı belediye parkında yemek verdi.

Müzik şöleni coşturdu

Festival alanında yapılan müzik şölenini binlerce vatandaş izlemeye gelirken, halk müziği sanatçıları Aşık Devai, Ali Turaç, Darendeli sanatçı Asef, Ahmet Satılmış ve Latif Doğan sahne alarak izleyicileri coşturdu.

Konsere Türkiye’nin dört tarafından gelen 5 bin civarında Darendeli ilgi gösterdi. Programa katılan vatandaşlar okunan şarkı ve türküler eşliğinde halay çekerek eğlendi.

 


Anahtar Kelimeler: